Ingen värme i elementen trots luftning…

ingen värme i elementen trots luftning
4.1
(24)

Ett av de vanligaste problemen som uppstår med värmesystem är ett element som inte blir varmt. Och då vet de allra flesta vad man kanske behöver göra? Exakt, man behöver lufta i händelse av att luft har fångats i systemet och det i sin tur förhindrar att varmt vatten fyller elementet helt.

Det är väldigt enkelt att lufta och oftast löser det problemet. Men inte alltid. Och detta är till er. Följ tipsen nedan för att få tillbaka värmen i dina element.

Kontrollera din termostatventil


Ett vanligt problem som kan hindra ditt element från att bli varmt, även efter luftning, beror på ett stift i din termostatventil.

Kontrollera termostat-stiftet

Du kan själv kontrollera om detta är problemet genom att ta bort locket / huvudet på din termostatventil. (Använd en vanlig tång eller skiftnyckel för att gänga av huvudet)

Under locket kommer du se det exponerade stiftet. Dessa kan ofta fastna i stängningsläget, vilket betyder att vatten inte kan rinna in i din kylare.

När stiftet åker ”inåt” stängs ventilen. När stiftet åker utåt, öppnas ventilen.

För att lossa stiftet, tag i en hammare eller något liknande och slå FÖRSIKTIGT på stiftet och runt omkring. Prova att trycka den inåt, då skall den fjädra tillbaka. Detta bör frigöra och lossa stiftet och låta låta varmvatten tillbaka in i elementet.

Passa även på att smörja stiftet med och förhindra att det händer igen

Kontrollera ditt värmesystem´s centralenhet


Om dina element fortfarande inte blir varma efter att du lossat stiftet på din termostatventil, gå till pannrummet för att försäkra dig om att allting fungerar som det ska.

Är strömmen på? Finns det något som lyser, kontrollera om det är en säkring som har gått. Och byt ut vid behov.

Fungerar cirkulationspumpen? Cirkululationspumpen ser till att varmvattnet orkar ta sig runt i systemet. Om den slutat fungera, så finns det en uppenbar lösning på problemet.

Vad är temperaturen ut i elementkretsen? Har du en nyare finare, värmepump, finns en display du kan se vad temperaturen (bör) vara. Om du har äldre utrustning finns det oftast en termometer som sitter på röret som även kallas för ”värme tillopp”.

Behöver du en rörmokare? Få en gratis uppskattning online av lokala hantverkare i ditt område.

Byt ut din termostatventil


En annan förklaring till en kalla element trots att värmesystemet fungerar är möjligheten att din termostatventil måste bytas ut.

Vi diskuterade tidigare i artikeln om att termostatventilens-stift ibland fastnar i stängningsläget och ofta kan åtgärdas för att frigöra den.

Radiatorventiler kan dock brytas över tid, särskilt om de har använts mycket. Stiftet i ventilen kan ha korroderat, slitits bort eller är helt enkelt för styvt för att du ska frigöra den.

I det här fallet är det förmodligen en bra idé att byta ut ventilen. Detta kommer inte bara att lösa problemet med ett kallt element, utan en ny uppsättning ventiler kan också ge en ny livslängd för radiatorer och ge ett smartare och fräschare utseende till dina rum.

Underhåll av värmesystem


Om alla dessa förslag fortfarande inte har löst problemet, är det dags att ringa in en registrerad rörmokare för att kontrollera ditt system och se om det finns ett allvarligare underliggande problem.

För att hitta den bästa rörmokaren vad gäller service och pris, använd vårt formulär för gratis offertförfrågan. Du kommer att få upp till 6 icke-bindande offerter så att du kan identifiera vilken som fungerar bäst för dig.


Tack för att du läste. Hoppas du får tillbaka värmen i dina element så fort som möjligt. Om du vill läsa mer, kika på en av dessa:

Och dela gärna artikeln, det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.1 / 5. Röster: 24

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *