En guide till dig som vill tvätta skor i tvättmaskinen

tvätta skor i tvättmaskinen
2.4
(5)

Kan man tvätta skor i tvättmaskinen? Ja, det kan man. Många oss inser inte att det finns många olika typer av skor som kan tvättas i tvättmaskinen, vilket hjälper till att spara både tid och pengar. Oavsett om du har haft en lerig promenad genom parken, eller om dina barn har kommit hem med nedsmutsade skor från skolan, så kan leriga skor kan ha lite mer liv kvar i dem, så släng inte ut dem ännu. Vi har allt du behöver veta om hur man tvättar skor i tvättmaskinen.

När allt kommer omkring, varför arbeta över handfat och handtvätta skor om du helt enkelt kunde slänga dem i maskinen? Visst hade tiden varit roligare att spendera den tiden med din familj eller njuta av lite efterfrågad ”egentid”?

Kan man tvätta skor i tvättmaskinen?

Kan man tvätta skor i tvättmaskinen?

Huruvida du ska tvätta dina skor i maskinen beror verkligen på vad dina skor är tillverkade av. Du kan avgöra om dina skor är tvättbara eller inte genom att kontrollera skötselsetiketten som oftast finns inuti skorna.

Hur tvättar man skor i tvättmaskinen?

Det kan vara en bra idé att snöra ur dina skor för att undvika att de fastnar i trumman. Om du någonsin har försökt tvätta skor innan, vet du att det kan bli lite bullrigt, så fyll på resten av tvättmaskinen med handdukar. Dessa kommer att fungera som ett skydd, vilket hindrar dina skor från att slå mot trumman under tvätten.

Vilka typer av skor kan man tvätta i tvättmaskinen?

Skor tillverkade av textilier som bomull, nylon och polyester och liknande material klarar av en maskintvätt. Vissa PU- eller PVC-skor kan också vara tvättbara i maskinen, se bara till att kontrollera skötselsetiketten.

Vilka typer av skor kan man inte tvätta i tvättmaskinen?

Som en allmän tumregel är det bäst att inte tvätta skor som är tillverkade av djurbaserade tyger, som läder eller mocka. Vatten kan lätt skada dessa material, likaså bör skor tillverkade av känsliga material som satin eller siden eller de som är utsmyckade rengöras med specialvård.

Vilken temperatur bör man ha när man tvättar skor?

Istället för att välja en varm tvätt, håll vattentemperaturen runt 30 grader för att förhindra att dina skor färgar av sig eller bleknar.

Vilket program bör man köra?

Du bör välja ett program med mildare vattentemperatur. Och helst undvika centrifiguering eftersom dina skor kan ta skada.

tvätta skor i tvättmaskinen
Tvätta skor i tvättmaskin: Före och efter

Ska jag tvätta skor i tvättmaskinen?


Huruvida du ska tvätta dina skor i maskinen beror på vad dina skor är tillverkade av. Du kan avgöra om dina skor är tvättbara eller inte genom att kontrollera skötselsetiketten, men som en allmän tumregel är det bäst att inte tvätta skor som är tillverkade av djurbaserade tyger, som läder eller mocka. Vatten kan lätt skada dessa material, så det är bäst att använda rengöringsprodukter som har utformats speciellt för dessa tyger, eller så kan du ta dina skor till en professionell rengöring.

Likaså bör skor tillverkade av känsliga material som satin eller siden eller de som är utsmyckade rengöras med specialvård. Det finns dock många andra typer av skor som kan tvättas säkert i maskinen.

Det är lätt att tvätta sneakers i tvättmaskinen och barnskor, eftersom de ofta är tillverkade av textilier som bomull, nylon och polyester och dessa material klarar en maskintvätt. Vissa PU- eller PVC-skor kan också vara tvättbara i maskinen, så se till att kontrollera skötselsetiketten för att se om du kan spara tid här.

Om skötseletiketten för skorna anger ”endast handtvätt”, kom ihåg att du fortfarande kan maskintvätta dina skor i en ”handtvätt” -inställning. Om du har en sådan inställning på din maskin.

Här kan du läsa mer om tvättmaskiner

Tvätta dina skor i tvättmaskinen – Steg för steg

Steg 1: Läs etiketten


Innan du gör något annat, läs alltid skötselinstruktionerna på dina skor för att se om de kan tvättas eller inte. Etiketten föreslår det bästa sättet att tvätta skor baserat på vilken typ av tyg de är tillverkade av. Om dina skor inte kan tvättas helt (antingen i maskinen eller för hand) kan en gammal tandborste användas för att ta bort uppenbar ytsmuts. Du kanske också kan använda en fuktig trasa som ett alternativ till tvätt.

Steg 2: Förbered dina skor


För att förbereda dina skor för tvättmaskinen, ta bort snören och skrubba all lös smuts från ytan. Du kan använda en gammal tandborste för att komma in i mindre områden, hård borst för själva skoytan. För mer uppenbar eller envis smuts håller du skorna under en rinnande kran för att ta bort överflödigt skräp och fläckar. Om du tar dig tid att förbereda dina skor så här hjälper du tvättmaskinen göra sitt jobb enklare och mer effektivt.

Steg 3: Skydda dina skor (och dina öron!)


Om du någonsin har försökt tvätta skor innan, vet du att det kan bli lite bullrigt, så fyll på resten av tvättmaskinen med handdukar. Dessa kommer att fungera som ett skydd, vilket hjälper till att hindra dina skor från att slå mot trumman under tvätten. Det kan också vara en bra idé att snöra ur dina skor för att undvika att de fastnar i trumman.

Steg 4: Förbered din maskin


Istället för att välja en varm tvätt, håll vattentemperaturen lite svalare runt 30 grader för att förhindra att dina skor färgar av sig eller bleknar. Detta är särskilt viktigt om du tvättar PU eller PVC, eftersom du inte vill skada beläggningen. Använd ett bra tvättmedel.

Steg 5: Lufttorka


Det kan vara en bra idé att lufttorka dina skor, snarare än att torktumla. Den höga uppvärmningen i torktumlaren kan orsaka att lite av limmet släpper och lämnar dina skor sårbara. Sätt dina skor på ett varmt ställe. Detta hjälper till att absorbera överflödigt fuk och ser även till att dina skor torkar i rätt form så att de kommer att vara bekvämare än någonsin.

Lycka till!


Tack för att du läste. Vi hoppas att dina skor blir som nya i tvättmaskinen! Vill du läsa mer från oss rekommenderar vi att du läser en av våra senaste:

Och dela gärna artikeln, det hjälper oss att nå ut till fler människor. Tack så mycket! Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 2.4 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *