Vad är korrosion och varför händer det?

vad är korrosion
3.4
(5)

Det här inlägget är i sammarbete med provexa pulverlackering.

Korrosion är försämringen av en metall till följd av kemiska reaktioner mellan den och den omgivande miljön. Både typen av metall och miljöförhållandena, särskilt gaser som är i kontakt med metallen, avgör formen och hastigheten på försämringen.

Korroderar alla metaller?

Alla metaller kan korrodera. Vissa, som rent järn, korroderar snabbt. Rostfritt stål, som kombinerar järn och andra legeringar, korroderar dock långsammare och används därför oftare. Däremot Ädla metaller är mycket mindre reaktiva än andra och som ett resultat korroderar de sällan. De är i själva verket de enda metaller som finns i naturen i sin rena form. Inte överraskande är de mycket värdefulla. De inkluderar rodium, palladium, silver, platina och guld.

Olika typer av korrosion

Det finns många olika orsaker till metallkorrosion. Vissa kan undvikas genom att lägga legeringar till en ren metall. Andra kan förhindras genom en noggrann kombination av metaller eller hantering av metallens miljö. Några av de vanligaste typerna av korrosion beskrivs nedan.

Allmän attackkorrosion: Denna mycket vanliga form av korrosion attackerar hela ytan av en metallkonstruktion. Det orsakas av kemiska eller elektrokemiska reaktioner. Även om allmän korrosion kan orsaka att en metall går sönder, är det också en känd och förutsägbar fråga. Som ett resultat är det möjligt att planera och hantera allmän attackkorrosion.
Lokal korrosion: Denna korrosion angriper endast delar av en metallkonstruktion.

Det finns tre typer av lokal korrosion:

Spaltkorrosion – korrosion som uppstår på stillastående platser som de som finns under packningar.
Filiform korrosion – korrosion som uppstår när vatten kommer under en beläggning som färg.
Galvanisk korrosion: Detta kan inträffa när två olika metaller är placerade tillsammans i en flytande elektrolyt såsom saltvatten. I huvudsak dras en metalls molekyler mot den andra metallen, vilket leder till korrosion i endast en av de två metallerna.
Miljösprickning: När miljöförhållandena är tillräckligt stressande kan en del metall börja spricka, bli trötta eller bli sprött och försvagade.

Korrosionsförebyggande

Världskorrosionsorganisationen uppskattar den globala kostnaden för korrosion till cirka 2,5 biljoner USD per år, och att en stor del av detta – så mycket som 25% – kan elimineras genom att använda enkla, välförstått förebyggande tekniker. Korrosionsförebyggande bör dock inte betraktas som enbart en ekonomisk fråga utan också en fråga om hälsa och säkerhet. Korroderade broar, byggnader, fartyg och andra metallkonstruktioner kan orsaka skador och dödsfall.

Ett effektivt förebyggningssystem börjar i designfasen med en korrekt förståelse av miljöförhållandena och metallegenskaperna. Ingenjörer arbetar med metallurgiska experter för att välja rätt metall eller legering för varje situation. De måste också vara medvetna om möjliga kemiska interaktioner mellan metaller som används för ytor, beslag och fästanordningar. En ytbehandling kan till exempel skydda mot korrision och kommer i slutändan att förlänga livslängden.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om korrosion. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.4 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *