Vill du få snabbare Wifi? 5 praktiska tips

snabbare wifi
4.7
(3)

Det här inlägget är i sammarbete med Passagens konsumentguide.

Innan vi börjar, ta ett internethastighetstest. Det kan vara bra att veta vilka hastigheter du har nu så att du kan jämföra resultat när du går igenom varje steg – på det sättet vet du om det hjälper.

När du har fått dina resultat kan du jämföra dem med de hastigheter du blivit lovad från din internetleverantör. Du hittar detta i ditt onlinekonto eller på din interneträkning. På så sätt vet du om dina hastigheter faktiskt underpresterar eller om det bara är dags att uppgradera till en snabbare plan. Om din hastighet underpresterar finns det ett par bra tricks att ta till.

Om du misstänker att dina internethastigheter är låga på grund av din Internetleverantör kan det bero på att Internetleverantörens nätverk helt enkelt är långsamt eller att dina hastigheter kan blivit strypta.

1. Stäng av och sätt på saker igen.


Gör det med din router. Gör det med ditt modem. Gör det med de enheter du har anslutit till Wi-Fi. Allt behöver en paus då och då – men särskilt ditt modem och din router.

Ditt modem översätter internetsignaler mellan ditt hemnätverk och ISP. Om ditt internet fungerar, är det ett bra ställe att börja. Du kanske kan lösa modemproblem med en snabb reset. Ibland måste du ringa din internetleverantör för att återställa modemet för att se till att ditt modem är korrekt kalibrerat och är kompatibelt med din ISP: s signaler.

Din router kan också dra nytta av en snabb återställning för att rensa minnet.

Det kan verka förenklat, men att stänga av och sätta på din hemnätverksutrustning kan verkligen ge ditt nätverk ett lyft. Vi rekommenderar att du startar om din utrustning regelbundet — minst en gång varannan månad.

2. Flytta routern till en bättre plats.


Wi-Fi kan bara resa så långt, och dess signaler kan avbrytas eller blockeras av väggar, golvtak, möbler, apparater och i princip alla stora fysiska föremål. De kan också avbrytas av radiovågor från andra enheter, inklusive trådlösa telefoner, babymonitorer, mikrovågor och Bluetooth-högtalare.

Så om din router sitter fast i ett hörn av ditt hem kan du ha problem med Wi-Fi i andra änden av ditt hem. Det bästa stället för din router är på en central plats, nära där du använder internet oftast. Förflytta inte routern till en källare eller garderob – det är bara att ställa in dig själv för anslutningsproblem.

Proffstips:

Om din router redan har en utmärkt plats men du fortfarande har problem i specifika delar av ditt hem. Överväg att köpa en bättre router.

3. Justera routerns antenner.


Många routrar har interna antenner – vilket betyder att de är inbyggda i enhetens kropp och att du inte kan justera dem. Om så är fallet för dig, hoppa över det här steget.

Men om du har justerbara antenner på din router, försök att konfigurera dem igen. Routerantenner är vanligtvis rundstrålande, vilket innebär att de skickar ut signaler i alla riktningar vinkelrätt mot antennen. Till exempel skickar en vertikal antenn Wi-Fi-signaler horisontellt och tvärtom. Så om du behöver sträcka ut dina Wi-Fi-signaler till flera våningar kan det hjälpa att justera en antenn så att den sitter horisontellt för att sprida Wi-Fi-signaler upp och ner.

4. Se till att du har rätt frekvensband.


Moderna routrar fungerar främst på två radiofrekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz. Bandet du använder för dina anslutningar kan påverka dina hastigheter och kvaliteten på dina anslutningar på olika avstånd från din router. 2,4 GHz-bandet har använts för Wi-Fi sedan början, men det används också för massor av annan trådlös kommunikation, så luftvågorna i denna frekvens kan vara lite trånga. Detta band har också lägre maxhastigheter än 5 GHz, men räckvidden är bättre. De två frekvensbanden visas ofta som två separata Wi-Fi-nätverk. Så för att omorganisera dina anslutningar bör du logga av felaktiga band och återansluta till rätt band på varje enhet.

Anslutningar bäst för 5 GHz-band:

  • Spelkonsoler
  • Datorer
  • Smartphones
  • Smarta TV-apparater

Anslutningar bäst för 2,4 GHz-band:

  • Smarta högtalare
  • Smarta hemapparater
  • Säkerhetskameror

5. Omfamna ethernet

Alla använder Wi-Fi idag, vilket är jättebra. Trådlösa anslutningar är fantastiska och praktiska, men de är inte alltid snabba. Kabelanslutningar som Ethernet kommer alltid att vara snabbare och mer pålitliga än trådlösa. Kabeln får signalen direkt till din enhet istället för att förlita sig på luftöverföringar.

Om du kan, anslut dina viktigaste enheter till internet via en Ethernet-kabel.

Anslut dessa enheter till Ethernet:

  • TV
  • PlayStation, Xbox eller annan spelkonsol
  • Bärbar dator eller stationär dator

Speciellt om du brukar titta på datatunga medier som videor på din TV, är kabelanslutningar bäst och det finns en bonus: Ethernet är automatiskt säkrare än Wi-Fi. Om du vill hålla din bankinformation helt privat är Ethernet ett bättre sätt att gå. Vill du läsa mer om hur du kan förbättra din anslutning kan klicka här.


Tack för att du läste..

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om att få snabbare wifi. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *