Allt du behöver veta om konstgräs

konstgjort gräs huvud
4
(1)

Konstgräs har blivit ett allt mer populärt alternativ till riktigt, naturligt gräs, tack vare dess otaliga fördelar: det är lätt att underhålla, det växer inte ogräs och du slipper klippa det. Gräset kvarstår orörd och perfekt med minimalt underhåll.

Oavsett om du funderar på eller redan har konstgräs kan det vara förvirrande, eftersom de flesta guider för gräsmattor fokuserar på naturligt riktigt gräs, vilket kräver helt olika metoder för underhåll och installation.

Därför har vi satt ihop en komplett guide till konstgräs som ger dig en one-stop-shop för allt som har att göra med konstgräs. Vi kommer att leda dig genom allt från varför du kanske vill ha konstgräs, till hur du köper och installerar konstgräs, ända till hur du underhåller ditt konstgräs och håller det fint.

Vad är konstgräs?

vad är konstgräs

Låt oss börja från början, vad är konstgräs egentligen? Konstgräs är ett syntetiskt alternativ till gräs, tillverkat av en matta av syntetfibrer vävda tillsammans för att imitera utseendet på naturliga, riktiga gräsmattor. Detta är helt tillverkat av syntetiska material och uppfanns av Monsanto Industries i slutet på 1960-talet.

Konstgräs har utvecklats avsevärt under decennierna sedan dess och är nu förvånansvärt svårt att skilja från riktigt gräs; medan du kanske tänker på konstgräs som den grova, plastiga ytan som den du ser på idrottsplatser. Men modernt konstgräs finns i en rad naturliga nyanser av grönt och en mjuk yta som känns väldigt nära strukturen på riktigt gräs.

Undvik det billigaste konstgräset

Billigt konstgräs sliter snabbt och ser snabbt tråkigt ut. Men om du är villig att lägga pengar och ansträngningar för att säkerställa att du får en konstgjord gräsmatta av hög kvalitet kan du köpa något som både ser och känns omöjligt att skilja från riktigt gräs och som framförallt inte kräver mycket underhåll alls.

Varför välja konstgräs?

Varför skulle du vilja köpa konstgräs istället för riktigt naturligt gräs? Det finns ett antal skäl som du kanske vill tänka på när du funderar på vilken typ av gräsmatta du vill köpa. Naturligt gräs har sina fördelar, men det har också några betydande nackdelar också

En av de största orsakerna till att du kanske vill köpa en gräsmatta med konstgräs är underhållstid. I genomsnitt tillbringar de flesta människor med gräsmattor hela 7 veckor av sina liv på att klippa gräsmattan. Det är nästan två månader av ditt liv som du bara klippte gräset (cirka 19 timmar varje år)! Konstgräs behöver inte klippa, så du kan spara en enorm mängd underhållstid varje år.

Utöver detta är gräsklippare miljöfarliga. Att köra en bensindriven gräsklippare under en timme motsvarar nära 340 mil bilutsläpp! En dag med en gräsklippare producerar 88 kg koldioxid, en betydande mängd! Även om naturligtvis miljömässiga fördelar med en naturlig gräsmatta fortfarande är värda att komma ihåg; gräs är en värdefull del av det naturliga ekosystemet.

Andra skäl att vilja konstgräs inkluderar kostnader för hälsa och vatten; miljontals människor världen över lider av hösnuva, och nästan alla fall av hösnuva orsakas av en allergi mot pollen som produceras av gräs. Om du lider av hösnuva kan konstgräs vara ett bra sätt att ha en snygg gräsmatta utan att orsaka besvär och nysningar varje sommar. Konstgräs behöver inte heller vattnas, vilket kan spara en enorm mängd på dina vattenräkningar varje år jämfört med det belopp som krävs för att upprätthålla en naturlig gräsmatta!

Hur köper man det bästa konstgräset?

Att välja ut rätt typ av konstgräs är en viktig del av att köpa konstgräs. Den typ av gräs du vill ha för en dekorativ gräsmatta är annorlunda än den typ du kanske vill ha för en golfgreen eller för en fotbollsplan.

Har du husdjur? För det är också en övervägning att tänka på!

Olika typer av konstgräs har olika egenskaper som är värda att tänka på när du vill köpa. Vissa typer av konstgräs är utformade för att vara fjädrande och mjuka, vilket ger ett lyxigt utseende och en behaglig yta att gå på, medan andra kommer att vara fastare och styvare, vilket ger en bättre yta.

Som sådant är det viktigt att se till att du lägger ner lite tid på att undersöka olika typer av gräs. Och samtidigt tänker på ditt planerade syfte. Om du planerar att köpa konstgräs online snarare än i en butik, se om du kan få några prov innan du tar ditt beslut!

Färger är också en viktig faktor. Konstgräs som är en enda nyans av grönt ser onaturligt ut, eftersom riktigt gräs upplevs i ett brett spektrum av olika nyanser av grönt

Du bör också tänka på hur ytan du ska använda konstgräs på ser ut. Är din gräsmatta plan och slät, eller är den lutad? Vissa typer av konstgräs har sand runt fibrerna, vilket hjälper gräset att stå upprätt och se mer naturligt ut.

Den här typen är utmärkt för en platt gräsmatta, men om du applicerar den på en sluttande yta kommer sanden gradvis att glida neråt, vilket gör din gräsmatta instabil och dåligt balanserad.

skillnad på konstgräs och vanligt gräs

Till vänster på bilden är naturligt gräs. Till höger ser du konstgjort gräs.

Hur installerar du konstgräs?

Om du inte vill oroa dig för att installera det sjäkv kan du enkelt hitta en professionell som installerar ditt gräs åt dig. Men om du är beredd på att lägga ner lite arbete är konstgräs inte så svårt att installera och kan enkelt installeras av någon med lite gör-det-själv-förmåga och självförtroende. Oavsett hur mycket eller hur lite erfarenhet du redan har har med konstgräs.

Det första steget är såklart att mäta området. Du vill se till att du köper rätt mängd konstgräs.

Ta sedan bort din befintliga gräsmatta. Gräva upp gräset som redan finns där och ta bort ungefär 5cm jord under så att du blir av med så mycket av rotnätet som möjligt. Detta är en svår och tröttsam uppgift, så dedikera mycket av din tid och se till att du tar pauser.

För att ge det nya konstgräset en smidig och stabil bas att vila på kan det vara bra att ha ett ungefär halv centimeter djupt sandskikt.

Nästa steg är att rulla ut det konstgjorda gräset. Se till att gräset löper i samma riktning. Och låt det sedan ligga i 24 timmar för att låta det slappna av och se till att veck i materialet har fallit ut och lämnar det så rakt och snyggt som möjligt.

Nu är det dags att förena bitarna i en jämn gräsmatta. Vik upp kanterna på bitarna och placera fogbandet under kanterna. Applicera tejpen i ett sicksackmönster. Tryck sedan ner gräset i limet och applicera en vikt på toppen av det för att se till att det hela hålls ihop tätt tills limet är helt härdat.

När allt är limmat ihop kan du spika kanterna på plats för att hålla det ordentligt på plats. Slutligen applicera sand på ytan och borsta den omedelbart, borsta mot mattans riktning för att uppmuntra gräset att stå upprätt på egen hand.

Hur underhåller man konstgräs?

Att upprätthålla konstgräs är mycket lättare än att bibehålla en naturlig gräsmatta med riktigt gräs, eftersom det inte behöver vattnas, klippas, gödslas eller tas bort ogräs. Allt du behöver göra är att bort skräp med en regelbundet, eftersom smuts och löv kan göra att din gräsmatta ser rörig och uppmuntra tillväxt av mossa på ditt konstgräs.

Om du vill rengöra ditt konstgräs på djupet, till exempel om du har husdjur som lämnar en röra på gräsmattan, kan du helt enkelt blanda varmt vatten med miljövänligt tvättmedel och hälla det över det konstgjorda gräset. Det borde vara mer än tillräckligt för att hålla ditt konstgräs rent , hygienisk och se bra ut hela tiden.

Tillväxt av alger och mossa

En av de saker som kan hända med ditt konstgräs är tillväxten av mossa och alger, särskilt i områden på din gräsmatta som är fuktig eller skuggad. Du kan lätt bli av med mossa och alger och förhindra att fler växer genom att spruta miljövänliga alldödare över de drabbade områdena i gräset.

Se till att du bara använder naturliga och miljövänliga alternativ även på konstgräs. Eftersom det fortfarande kan springa ut och läcka ner i marken och minimera miljöeffekterna av dina ogräsdödare är viktigt. Spraya lätt när du ser spår av alger eller mossa och upprepa var tredje månad.

Slutsats

Om du är trött på att klippa gräsmattan och vill ha något lättare att ta hand om är konstgräs ett bra val. Lätt att underhålla och hållbart. Konstgräs kan spara dig mycket tid och ansträngning, förenkla ditt liv och samtidigt låta dig ha en snygg gräsmatta.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *