Bäst i test: Excenterslipar + Köpguide

bäst i test excenterslip
4.4
(5)

Att bestämma att du vill ha en excenterslip är en sak, att välja vilken excenterslip som är rätt för dig är helt en annan!

Vi tagit fram en detaljerad lista med de populäraste excentersliparna för att göra din beslutsprocess lite enklare. Dessutom hittar du en omfattande köpguide som ger dig alla tips och tricks du behöver inför ditt köp. När du har läst klart kommer du att vara en expert på excenterslipar och ha en mycket bättre uppfattning om vad du behöver!

Vi listar de 3 bästa excentersliparna 2020:

test excenterslip

Bosch GEX 125-150 AVE

excenterslip bäst i test

Makita BO5041

vilken excenterslip är bäst

Dewalt DWE6423

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. Bosch GEX 125-150 AVE – Bäst i test!

bästa excenterslipen
Bäst i test excenterslip

Bosch GEX 125-150 AVE är en excenterslip som ger stor avverkning med låg vibrationsnivå.

De är här är en riktigt aggressiv slipmaskin, med tillräckliga funktioner, nästan ingen vibration – och riktigt bra dammsamling. Med relativt få alternativ på marknaden framstår Bosch som det som det absolut bästa valet enligt min mening. Även om vi hade fler alternativ, presterar den här modellen bra på alla plan.

Är den absolut bäst? Det kan jag inte säga med säkerhet – jag känner att den ligger i toppen. Både Makita och Festool är kända för sina slipmaskiner – särskilt dammupptagningen. Men Bosch tycker jag står ut, med kraft och ergonomi. Det som verkligen uttrycker det, är den nästan vibrationslösa driften tillsammans med ett skönt grepp och mer än tillräckligt med kraft.

Bosch är en förhållandevis lite slipmaskin, och den lilla storleken låter den komma in i trånga ställen som bulkigare slipmaskiner inte kunde. Och den är också ganska bekväm och gör att du kan greppa den i flera olika positioner – framifrån, bakifrån eller uppifrån. Jag tyckte att jag ville ha ett extra handtag för balans, men det kan vara mer personlig preferens och vad jag är van vid.

En välbyggd slipmaskin som vanligt från Bosch, prissatt bra, ”utan krusiduller”. Lämplig både för proffs och alla hemmafixare med öga för kvalitet.

Sliprondell-Ø150 mm
Varvtal obelastad5.500 – 12.000 varv/min
Nom. effektförbrukning400 W
Vikt2,4 kg
Mått (LxH)409 x 197 mm

Fördelar:

  • Ligger bra i handen
  • Låg ljudnivå
  • Bra styrka
  • Effektiv dammbehållare

Nackdelar:

  • Styv sladd

Pris: 3 862,50 kr (Spara 16% när du klickar på knappen nedanför. Ordinarie pris: 4 587,50 kr)


2. Makita BO5041 – Mest prisvärd!

vilken excenterslip är bäst
Bäst i test excenterslip

Makita BO5041 är en excenterslip på 300W i lättarbetad, ergonomisk design.

Vi gillar kraften i denna slipmaskin. Det kan slipa hårda ytor snabbt utan att lägga hela kroppsvikten på maskinen. Oavsett vad vi utsatte Makita för, gjorde BO5041 snabbt arbete med det. Denna slipmaskin är bekväm att använda under längre periode tack vare gummierade grepp och det faktum att vi inte behövde använda särskilt mycket kraft. En annan fin touch är det justerbara främre handtaget. Vi kunde slipa i hörn och upp mot vertikala väggar. Vi fick bara ta hand om att flytta handtaget och vrida slipmaskinen i de situationerna.

Excenterslipen har kardborreplatta för snabbt byte av slippapper, oscillerande rörelsemönster och elektronisk hastighetsjustering. Samt effektiv och dammfri slipning då dammet sugs upp till dammpåsen.

Vi gillar den här modellen, mycket tack vare deras konkurrenskraftiga pris. Men inte bara, det är en skön slipmaskin att använda, mycket kraft och smart design. Det enda som vi egentligen har att klaga på är ljudvolymen.

Ineffekt300W
Slipdyna Ø123 mm
Rotationer (opm)4000-12000
Vikt1,4 kg
Mått (LxBxH)218x123x153 mm

Fördelar:

  • Liten och smidig
  • Väldigt prisvärd
  • Bra sug och lätt att tömma

Nackdelar:

  • Hög ljudnivå
  • Saknar låda

Pris: 1 290 kr (Spara 20% när du klickar på knappen nedanför. Ordinarie pris: 1 612,50 kr)


3. Dewalt DWE6423 – Bästa budgetval

Bäst i test excenterslip
Bäst i test excenterslip

DEWALT DWE6423 är en excenterslip på 280W med en slipdiameter på 125mm.

Jag kan höra er säga det, ”Dewalt är inte ett lågprismärke” Nej.. jag vet, men ni som har läst våra produktrecensioner förut vet att vi inte tycker om att rekommendera produkter vi själva inte hade köpt. Och av den anledningen vill vi inte rekommendera exempelvis ”Biltemas” egna produkter. Inget ont om dom, men kvaliten känns ibland sisådär. Därför har vi valt att kalla den här budget, trots att Dewalt i vanliga fall levererar högkvalitativa produkter. Och det här är inget undantag!

En av de saker som vi gillar mest med den här slipmaskinen är dess motor. Under huven ligger en kraftfull 3 Ampermotor som erbjuder rätt mängd kraft för dom flesta jobb. Den kan polera och utföra efterbehandling på under halva tiden jämfört med många andra modeller.

Priset på DeWalt är en av de bästa och mest konkurrenskraftiga vi har sett. Med hänsyn till den kraftfulla motorn, dess variabla hastighetskontroll och andra funktioner tror vi att den är mer än rimligt prissatt. Naturligtvis är den betydligt dyrare än andra slipmaskiner som Black & Decker BDERO100 men har också överlägsna funktioner och prestanda. Sammantaget är detta en produkt som vi kan rekommendera utan en andra tanke.

Ineffekt280 W
Rotationer8000-12000
Pappersstorlek125 mm
Ljudeffekt91 dB(A)
Vikt1,28 kg
Mått (LxH)170 x 140 mm

Fördelar:

  • Kraftfull 3 Amp-motor
  • Lätt att hantera
  • Låg vibrationsdesign
  • Variabel hastighet
  • Lågt pris

Nackdelar:

  • Hög ljudvolym

Pris: 1 075 kr (Spara 30% när du klickar på knappen nedanför. Ordinarie pris: 1 452,50 kr)


4. Metabo SXE 425 TurboTec

Bäst i test excenterslip
Bäst i test excenterslip

Metabo SXE 425 TurboTec är en excenterslip på 320 W med en slipdiameter på 125 mm.

Jag använde den här när jag färdigställde ett par små bord i ek. Och det första jag lade märke till var vikten av en större slipmaskin, men också kraften och turboeffektiviteten var mycket effektiva. Det tog inte lång tid för att få en jämn finish. Den var lätt att hantera, gummierade grepp hjälpte till att dämpa vibrationer i händerna och gav ett stabilt grepp. Bullernivåerna är mycket acceptabla och det stora utbudet av tillgängliga hastigheter gör att slipmaskinen kan användas på plast och metaller samt för polering av bilen.


Metabo har gjort det igen. En prisvärd modell med solid byggkvalitet, stor kapacitet som tål daglig använding. Kombinera det med bra dammsamling, mångsidighet och Turbo-funktionen och det är en vinnande formel.

Diameter, stödrondell125 mm
Tomgångsvarvtal4200-11000 varv i minuten
Nominellt upptagen effekt320 W
Vikt utan nätkabel2,3 kg
Kabellängd4 m

Fördelar:

  • Bra maskin med bra effekt.
  • Känns rejäl.
  • Bra utsug.
  • Låg vikt

Nackdelar:

  • Lite bökigt att tömma behållaren

Pris: 1 793,75 kr (Spara 12% när du klickar på knappen nedanför. Ordinarie pris: 2 048,75kr)


5. Makita DBO180Z

Bäst i test excenterslip
Bäst i test excenterslip

Makita DBO180 är en batteridriven excenterslip på 18V i lättarbetad, ergonomisk design.

Det här är en strålande maskin, storebror till modellen vi nämde tidigare. Den här ersatte min gamla slip från Bosch. Den är ganska lätt, även med det största batteriet och håller en god tid med full laddning. Jag mätte inte exakt, men med mitt 5 Ah-batteri håller i cirka 45 minuter med kontinuerlig slipning på högsta inställning. Kardborrslipfötterna håller slipkuddar på plats bra, och om du sätter den på plats stannar det. Jag har redan gjort några större möbler med den här maskinen och det visade sig vara mycket pålitligt. Jag gillar också dammuppsamlingsfunktionen – den samlar runt 80% damm, så i vissa fall behövs masken fortfarande, men för kortare och lättare arbete, särskilt med vanligt trä kan du komma undan med bara insamlingspåsen.


Makita DBO180Z har utvecklats som Makitas första sladdlösa excenterslip som drivs av 18V Li-ion-batterier. Den har en kompakt design med kort höjd och lägre tyngdpunkt för bättre manövrerbarhet. Ergonomiskt bästa möjliga greppdesign för bekväm hantering. Utmärkt prestanda som ger hög produktivitet.

Batterispänning18V
Pappersstorlek Ø125 mm
Rotationer (opm)7000-11000
Vikt1,7 kg
Mått (LxBxH)175 x 123 x 153 mm

Fördelar:

  • Liten och lätt använda
  • Låg vikt
  • Kraftfull
  • Bra damminsamling

Nackdelar:

  • Kort, styv sladd

Pris: 1 868,75 kr (Spara 16% när du klickar på knappen nedanför. Ordinarie pris: 2 237,50kr)


Att tänka på inför ditt köp

Att köpa en excenterslip kan underlättas genom att följa fem steg: identifiera dina behov, bestämma din budget, välja ett märke, jämföra marknaden och slutligen; köpa!

1.Identifiera dina behov.

Det kanske låter uppenbart men att identifiera varför du behöver en excenterslip är kanske den viktigaste aspekten i din beslutsprocess. Behöver du den inför större, tyngre sliparbeten, behöver du en starkare motor? Om du vill ha den till mindre små, enkla jobb hemma kanske en mindre modell är bättre.

2.Bestäm din budget.

Om du har en specifik budget i åtanke kan det göra beslutsprocessen lite enklare. Detta kan hjälpa dig att begränsa de märken du tittar på, samt hjälpa dig att avgöra vilka funktioner som är viktiga och vilka som inte är de.

3.Välj ett välrenommerat varumärke.

Som du kan förvänta dig, desto bättre varumärke, desto mer pengar kommer du att betala. Detta motsvarar vanligtvis bättre kvalitet, men det är inte alltid fallet. Det är inte bara maskinens kvalitet som är viktig. Det handlar också om kundservice om du har några frågor eller om du inte är helt nöjd med ditt köp. DeWalt, Makita och Bosch är ett par exempel på stora varumärken.

4.Jämför marknaden.

Genom att kolla in våra detaljerade recensioner och utforska våra omfattande tips, blir förhoppningsvis processen snabbare och enklare. Men det finns bara så många fantastiska excenterslipar där ute. Vi rekommenderar starkt modellerna i vår guide, men vi uppmanar dig också att titta på de många recensionerna online innan du fattar ett beslut. Var noga med att kolla in olika onlinebutiker för att jämföra priser och få bästa möjliga erbjudande.

5.Dags att köpa!

Du har äntligen beslutat dig – det är fantastiskt! När du köper bör du kontrollera vilken typ av garanti produkten kommer med. Det är också viktigt att kontrollera om slipen säljs med tillbehör eftersom det kan vara ett extra incitament att köpa en modell över en annan. Men tillbehör kan också köpas mycket enkelt online så det är inte nödvändigt. Slutligen, se till att du läser alla anvisningarna så att det finns särskilda säkerhetsproblem att tänka på med sådan utrustning.

Bäst i test excenterslip

Ju dyrare ett verktyg, desto mer efterforskning krävs för att göra rätt köp. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig spara lite av den tiden med våra recensioner och vår djupgående köpguide.

Excenterslipar har kommit långt och det finns så många fantastiska märken och modeller att välja mellan. Kom ihåg att fråga dig själv vad du kommer att använda det till, vilka funktioner som är viktigast för dig och vilken typ av pris du är villig att betala. Genom att göra detta kan du hitta en högkvalitativ produkt som passar dina specifika behov.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om bäst i test excenterslip. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.4 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *