Vad är cement?

vad är cement
4.5
(2)

Det här inlägget är i sammarbete med vinninga cement AB.

Jag hör alldeles för ofta termerna ”cement” och ”betong” användas i samma mening för att beskriva samma sak. Vilket liknar att använda orden ”mjöl” och ”bröd” omväxlande. Det är inte samma sak. Cement, som mjöl, det vill säga en ingrediens för att tillverka betong, precis som mjöl är en ingrediesns för att tillverka bröd.

Vad är cement gjort av och hur används det?

Det finns många material som utgör cement, men de vanligaste är:

  • Kalksten
  • Lera
  • Kalcium

Cement kan dock kombineras med märgel, sand och järnmalm (beroende på vilken användning som krävs). Vid upphettning bildar ovanstående komponenter en hård, stenliknande substans som sedan finmals till en pulverformig substans – känd som cement!

Hur tillverkas cement?

I modern konstruktion tillverkas cement i laboratorier och går igenom en serie rigorösa kemiska och fysikaliska tester för att säkerställa att det är lämpligt för alla konstruktionsrelaterade specifikationer. De flesta företag som skapar cement kommer att använda vad som kallas en torr metod. Denna typ av tillverkning går ut på att mala råvarorna (främst kalksten och lera) ända ner till ett pulver. Det kombineras sedan med andra material, inklusive järnmalm, sand etc. och sätts sedan in i en ugn.

Hur cement används i betong

Det är allmänt känt att betong består av grus och sand (ballast), cement, vatten och luft. Tillsammans samverkar cement och betong för att skapa hållbara strukturer, forma betonggolv till hela byggnader. Betong kan också gjutas i valfri form. Betong är det populäraste byggmaterialet över hela världen och används som ett bärande element (en term som hänvisar till användningen av enstaka eller flera arrangemang av rektangulära element för att stödja betydande strukturella belastningar för strukturer).

Vad används cement till?

Cement används oftast för att bygga stora projekt på både inhemsk och industriell nivå. Från att bygga väggar, golv och tak i ditt hem till att bygga skolor, parkeringar, sjukhus och till och med dammar. Betong är bland de mest mångsidiga materialen i byggbranschen och kan blandas och skapas för att uppfylla nästan alla krav, oavsett om det är att fodra din pool hemma eller bygga en skola.

Vinninga cement

Vinninga cement är en komplett betongleverantör med egen fabrik som kan arbeta både med små och stora projekt. Allt inom Bygg, lantbruk och entreprenad.


Tack för att du läste.

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att du lärde dig något om vad är cement. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan. Om vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *