Byte av trasiga takpannor

byta trasig takplatta
4.5
(2)

Det här inlägget är i sammarbete med DM tak.

Om du upptäcker en sprucken eller trasig takpanna på ditt tak är det viktigt att åtgärda problemet så snart som möjligt. Utan att göra det riskerar du att ditt tak läcker och att skadorna förvärras.

Om vatten tränger in i din fastighet kan detta inte bara skada innehållet utan också försvaga byggnadens struktur. Om det bara är en enstaka platta eller ett par som behöver bytas kan du göra det själv. Men oavsett hur många plattor som behöver bytas, på grund av de potentiella riskerna och utmaningarna med att arbeta på höjden, kanske du vill överväga att anlita en professionell takläggare för att utföra arbetet åt dig.

Om du vill fortsätta och fixa din takpannor själv, här är några användbara ”do´s and dont´s” för att säkerställa att du slutför jobbet snabbt och enkelt och inte gör några kostsamma misstag.

Byta ut trasiga takpannor

Att hitta rätt takpanna för ditt tak är det första steget. Du måste hitta en som är gjord av samma material och storlek som de du redan har på taket, och du bör kontrollera att färgen och stilen matchar dina befintliga takpannor för att smälta in sömlöst med din nuvarande takdesign.

Sätt din personliga säkerhet först

Du måste säkert kunna komma åt och ta bort din trasiga takpanna för att ersätta den. Se till att du har en stabil och robust stege som når ditt tak. Du kan också överväga att använda säkerhetslinor för att skydda dig om du halkar, speciellt om ditt tak har mycket brant lutning. Det är också lämpligt att vänta på en torr dag för att säkerställa att ditt tak inte är halt. Att falla från taket kan orsaka allvarliga skador, och i värsta fall till och med dödsfall.

Se till att din nya bricka är korrekt placerad

När du har placerat den nya takplattan på plats, kontrollera att den inte stör någon av de omgivande brickorna och att den är korrekt insatt i en överlappande position. Din takpanna ska vara säker och det ska inte finnas några märkbara luckor för vatten att tränga in.

Kontrollera resten av ditt tak för tecken på skador

Medan du är där uppe är det en bra idé att undersöka resten av ditt tak för att se efter eventuella andra potentiella skador. Du kan upptäcka andra plattor som behöver bytas ut eller andra tecken på slitage som kan bli problematiska om de inte behandlas. Betongtak är särskilt känsliga för skador, såsom sprickor och delaminering (förtunning) när plattorna blir äldre.

byta takplatta
byta takplatta

Åtgärda vattenläckage

Om du misstänker att en läcka i din fastighet har orsakats av en läcka från ditt tak, är det viktigt att du är säker på varifrån läckan kommer. Du kanske tror att genom att bara reparera området runt läckan så fixar du ditt tak, men för att vara säker är det klokt att kontrollera hela takytan och i synnerhet anslag såsom vid festväggar och vid foten av skorstenen.

Glöm inte att takpappen

Att byta ut dina plattor kommer förhoppningsvis att säkerställa att eventuella läckor i ditt tak upphör omedelbart. Det finns dock tillfällen där du måste gå djupare under takets yta. Om din ersättningsplatta inte har hindrat ditt tak från att läcka kan det vara så att din takpapp är problemet. Även om takpappen inte verkar vara skadad kan den sluta fungera om den är väldigt gammal, så se till att ha detta i åtanke om du har uttömt alla alternativ med dina plattor.

Var inte rädd för att kontakta en professionell

Även om att byta takplattor kan verka relativt okomplicerat, så är en del inte bekväma med att utföra arbetet själv eller inte har rätt verktyg, färdigheter eller kunskaper för att säkert arbeta på taket. Då är det säkraste och mest förnuftiga alternativet att ringa en professionell. Även om detta kan vara den dyrare vägen, kommer det att vara väl värt pengarna att ha sinnesfrid att jobbet har utförts säkert, professionellt och minska stressen för dig! Befinner du dig i eller omkring Stockholm kan vi varmt rekommendera DM TAK.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att du lärde dig något om byta takplattor. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *