Test av utomhusfärger. Bäst i test 2021.

bäst i test utomhusfärg
2.8
(10)

Att välja utomhusfärg är inte så lätt som man kan tro. Priserna på färg varierar kraftigt och urvalet är otroligt stort vilket ofta slutar med förvirring. I detta testet har vi gett oss ut för att se vilka utomhusfärger som håller måttet när det kommer till kvalitet och hållbarhet.

En fasad är en viktig del av alla byggnader. Inte bara ska den vara snygg och vara en tilltalande fram och baksida till ditt hus det är även en barriär för att säkerställa att byggnaden inte drabbas av vanligt förekommande angrepp så som fukt och smuts. Färgen är i detta hänseende en viktig del av både utseendet och skyddsbarriären. Genom att välja rätt utomhusfärg gör man därför en långsiktig investering. Men vilken färg är rätt? Det ska vi ta reda på.

Vi listar de 3 bästa utomhusfärgerna:

Nordsjö One Super Tech

Murtex Siloxane (För putsfasader)

Cuprinol Fasadfärg Plus

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. Nordsjö One super tech – Bäst i test

utomhusfärg test
utomhusfärg test

Om du har en träfasad så är One Super Tech från Nordansjö färgen för dig. Denna självrengörande färg ser till att hålla din fasad ren och fin under väldigt lång tid, samtidigt som du slipper onödigt regelbundna ommålningar. Förmodligen den smidigaste träfärgen p marknaden.

Träfasader är kända för att behöva målas om på en regelbunden basis. Vilket är något många fruktar då det innebär såväl att tiden rinner iväg, som att kostnaderna ofta skenar. Med One Super Tech från Nordansjö så är många av dessa problem ur världen. Det är en färg som använder senaste tekniken för att ge både lång livslängd och vara självrengörande.

Detta möjliggörs genom att den har en särskild konsistens som gör att smuts helt enkelt inte fäster särskilt bra. Trots denna unika funktion är färgen akrylatbaserad, vilket säkerställer att den är skonsam mot miljö och människor. Vi tvekar inte över att rekommendera One Super Tech, då det verkligen är nästa generations fasadfärg.

Behöver du färg till din träfasad så är det här definitivt valet för dig. Utan att bli onödigt dyr så ger den dig tillgång till senaste färgtekniken. De unika egenskaperna gör att det även är ett riktigt prisvärt alternativ även på lång sikt. Det är svårt att gå fel med denna färg.

Fördelar:

 • Torkar snabbt
 • Självrengörande
 • Lång hållbarhet
 • Finns en uppsjö varianter

Nackdelar:

 • Något snäv appliceringstemperatur på +5 till +25 grader Celsius

2. Murtex Siloxane – För putsfasader

utomhusfärg test
utomhusfärg test

Även om putsfasader ibland kännetecknas av att vara lite krångligare att underhålla, så har de onekligen en alldeles unik särprägel. Men för att de ska behålla sin charm är det viktigt att man väljer rätt fasadfärg. Siloxane från Murtex är definitivt en av de bästa putsfasadfärgerna på marknaden.

Putsfasader är särskilt känsliga när det kommer till väder och vind. De har en speciell tendens att suga åt sig fukt, och det ofta porösa materialet gör att mikroorganismer lätt fäster. Därför är det oerhört viktigt att dels säkerställa gott underhåll, men även se till att färgen håller hög nivå.

Efter två strykningar är fasaden färdig att komplementmålas eller låtas vara som den är. Då torktiden endast är en timme så kan man på förhållandevis kort tid säkerställa väldigt god fasadskötsel. Åtminstone i hänseendet färg.

Med Siloxane från Murtex så ser du till att ge putsfasaden den bästa färg som finns att tillgå. Utöver att vara snabbtorkande så ger den ett långvarigt och pålitligt skydd mot yttre påfrestningar. Om du därför ser till att hålla fasaden i gott skick, och måla den med Siloxane, så kommer du att på lång sikt att bespara dig en hel del underhåll.

Fördelar:

 • Torkar snabbt
 • Mycket bra resultat på putsfasader
 • Lång hållbarhet

Nackdelar:

 • Något lång övermålningstid på 12 timmar

3. Cuprinol Fasadfärg Plus – Mycket bra val

utomhusfärg test
utomhusfärg test

Från Cuprinol kommer en oerhört mångfacetterad fasadfärg. Den är tillräckligt multifunktionell för att fungera väl på många olika material, och samtidigt tillräckligt kvalitativ för att minimera behovet av för tidiga ommålningar.

En snabb titt på Cuprinol gör det uppenbart att det är en väldigt speciell färg. Medan andra färger har ett oerhört begränsad användningsområde när det kommer till vilket material de är bäst lämpade för, så är Cuprinol oerhört mångfacetterad. Den går lika bra att använda till träfasader som betong och förzinkade ytor. Därför är det en av de bästa valen för dig som har väldigt varierade behov.

Som akrylatbaserat färg är den mycket mer skonsam än många övriga alternativ. Såväl mot miljö som mot människor och djur. Utan att kompromissa med kvalitet, beständighet eller säkerhet så kostar den inte mer än nödvändigt.

Om du vill slippa måla om mer än nödvändigt så är det här ett givet val. Den är tillräckligt beständig för att klara även de hårdaste väderlagen, och samtidigt tillräckligt lättanvänd för att den ska torka på en timme. Konsistensen gör även att den går utmärkt att applicera med såväl pensel och roller som spruta.

Fördelar:

 • Går att använda på många olika ytor.
 • Snäll mot miljön
 • Torkar snabbt
 • Bra pris

Nackdelar:

 • Begränsat färgutbud

Att tänka på inför ditt köp

Om man väljer fasadfärg med omsorg och noggrannhet så gör man inte bara sin plånbok en tjänst, utan även sin fasad. Dessa färger är nämligen mer än bara yta. De är en del av fasadens skydd mot yttre påverkan.

Genom att säkerställa att du väljer rätt färg utifrån din fasadtyp så kan du få riktigt pålitlig färg som håller väldigt länge. Därför rekommenderar vi att du noggrant funderar över huruvida du kommer att måla på en sorts material, eller på flera. Det är nämligen stor skillnad mellan huruvida du bör välja en specifik färg eller en multifunktionell färg för flera sorts fasadmaterial.

Kvalitet mot kvantitet

Alla vet att det finns fasadfärg på rusta, ikea, Hornbach och Bauhaus till halva priset. Det är ingen hemlighet, men trots det väljer erfarna målare som ofta befinner sig i en konkurrenkraftig position att välja dyr målarfärg.

Om de hade valt en billigare färg hade dom kunnat sänka priserna och få mer kunder? Men varför gör inte erfarna målare det här?

Jo, det beror dels på täckförmågan men till största del är det på grund av hållbarheten. Målarfirman vill att jobbet ska gå snabbt och kräva så lite täckningar som möjligt. Och när dem går ifrån arbetsplatsen behöver dem kunna lämna ut en garanti för att arbetet är utfört på ett fackmannamässigt vis. Det vill säga att en fasad ska hålla sig i x antal år innan det behöver målas igen.

Hade dom målat med en färg av sämre kvalitet hade det inte varit möjligt. Utan de hade istället varit tvugna att åka på garantiärenden över halva stan för att konstatera att vinsten de tidigare tjänat in på billigare målarfärg snart är borta.

Men… Det finns självklart scenarion där billigare målarfärg är bättre, exempelvis om när hållbarheten inte längre är ett faktum.

Utomhusfärg test

Ju dyrare köp, desto mer efterforskning krävs för att göra rätt köp. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig spara lite av den tiden med vårt utomhusfärg test.

Färgen vi använder har kommit långt och blir bara bättre och bättre. Det finns så många fantastiska märken och produkter att välja mellan. Kom ihåg att fråga dig själv hur mycket du är beredd att spendera och vilket material du kommer att måla. Genom att göra detta kommer du hitta en högkvalitativ produkt som passar dina specifika behov.


Lycka till!

Vi uppskattar att du läste vårt utomhusfärg test. Och vi är övertygade om att du i slutändan kommer att göra rätt val. När det kommer till fasader så lönar sig eftertanke i stora mått. Vill du läsa mer kan du gå till våran startsida här.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 2.8 / 5. Röster: 10

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *