Undvik dessa 3 misstag när du sköter om din gräsmatta

Undvik dessa 5 misstag när du sköter om din gräsmatta
0
(0)

En gräsmatta är ganska grundläggande, något som varje hem har och som vi ofta tar för givet. Men att odla en riktigt vacker gräsmatta är svårare än man kan tro. Och tyvärr gör många husägare misstag, Vilket resulterar i allt från bortkastade pengar till en torr och död matta. Lyckligtvis är det enkelt att undvika de vanligaste misstagen. Allt som krävs är lite kunskap och ansträngning. I den här artikeln granskar vi de vanligaste misstagen gör med sin gräsmatta, liksom hur vi undviker dem i första hand.

Misstag 1. För kort gräs

En vanlig missuppfattning är att man ska klippa gräset så kort som möjligt. Desto kortare du klipper det, desto mer tid har du innan det blir nödvändigt att klippa igen, eller hur? Och medans det är sant, så är det inte nödvändigtvis bra. Gräs är en växt och trots hur hård och oförstörbar den ofta verkar, så går den lätt att missköta. Och att klippa det för kort är ett bra sätt att orsaka skada. När gräs klipps för kort, händer flera saker. Gräset blir bedövat eller traumatiserat eftersom det mesta är borta. Traumatiserade växter behöver tid att återhämta sig, och en gräsmatta utsätts för elementen tjugofyra timmar om dagen, vilket ger dem liten eller ingen återhämtningstid. Resultatet blir bruna döda fläckar av gräs som ofta sprider sig.

Misstag 2. Felaktiga produkter

Dagens samhälle är väldigt måna om att vara miljövänliga. När det gäller våra gräsmattor betyder det att rensa bort hårda kemiska produkter. Istället föredras många organiska gödningsmedel och skadedjursbekämpningsprodukter. Men du måste vara medveten om hur dessa fungerar, speciellt om du är van vid kemiska produkter. Organiska och naturliga produkter producerar inte samma omedelbara resultat som kemiska produkter. En kemisk växtprodukt kan bokstavligen döda oönskade växter över en natt medans en naturlig produkt tar mycket längre tid. Denna väntan är definitivt värt när det gäller att vara vänligare för miljön. Men det är många husägare helt omedvetna om, efter användning ser dom oftast inga resultat och antar att produkten inte fungerar.

Här behöver vi lite tålamod, du kommer vara nöjd med resultaten. Men det kan ta upp emot 10 gånger så lång tid. Om du har ett projekt som du vill göra omedelbart, så är det många husägare som väljer kemiska produkter. Och om du väljer att gå på kemisk väg, kom ihåg att använda dessa produkter på ett säkert sätt. De flesta är giftiga för barn och husdjur, så håll din trädgård begränsad under den tid som anges av tillverkaren. Beroende på vilken produkt du använder kan detta variera från flera timmar till flera dagar. Ett av de farligaste misstagen är att utsätta barn och husdjur för giftiga kemikalier, men tack och lov kan detta fel helt enkelt undvikas.

Gödsla och vattna din gräsmatta
Gödsla och vattna din gräsmatta

Misstag 3. Gödning och bevattning

Att gödsla och vattna är grunderna för en vämående matta. Men även här finns potentiella misstag. Om du köper frö eller gräsfrö kommer instruktioner för korrekt gödning och vattning att finnas med. Men jag gissar på att du inte vet vilken typ av gräs det är du har?

Här är lite generella råd

  1. När gräsmattan har torkat upp och tillväxten har kommit igång ska du gödsla första gången. Det hjälper gräsmattan att läka skador från vintern.
  2. Välj ett ett långtidsverkande gödselmedel som innehåller mycket kväve.
  3. Under försommaren när tillväxten och förutsättningarna för ett grönskande gräs är som bäst kan ytterliggare ett tillskott av gödsel vara bra.
  4. Mot slutet av hösten behöver gräsmattan extra kraft för att klara av en vinter. Men du bör inte gödsla för sent på säsongen med ditt vanliga kväverika gödsel då gräsets tillväxt behöver stanna av innan vintern kommer. Förbered gräsmattan, och övriga växter i trädgården med höstgödsel
  5. Vattna sällan men rikligt. En etablerad gräsmatta tål torka väldigt bra och du behöver knappast vattna varannan dag. När du vattnar ska du vattna rikligt.
  6. Vattna gärna på morgonen eller kvällen så avdunstar inte lika mycket av vattnet som vid bevattning dagtid.

Tack för att du läste

Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *