Trasig varmvattenberedare – När varmvattnet försvinner.

trasig varmvattenberedare
4.8
(4)

Tänk dig att vakna till ett konstigt ljud. Du går genom ditt hem och inser att ljudet kommer direkt från din varmvattenberedare. Vad gör du?

Om du vill undvika de dyra reparationer en trasig varmvattenberedare kommer att medföra, lär känna de vanligaste varningsteckenen, hur man stänger av den om du misstänker ett problem och vad du ska göra om den slutar fungera.

Vad kostar en rörmokare?

Få upp till 5 prisförslag inom 48h. Helt GRATIS utan krav på att tacka ja.

Oavsett vad håller en varmvattenberedare vanligtvis mellan 20-30 år – om du är uppmärksam och sköter om den ordentligt kan de hålla längre. Ibland kommer en varmvattenberedare att börja läcka nära försörjningsledningarna, och om du inte åtgärdar läckan kan de inte minst skada ditt omgivande golv och gips utan också leda till korrosion och fel.

Andra orsaker kan vara är inre rost, sedimentsuppbyggnad och högt vattentryck. Felaktig storlek kan också få din varmvattenberedare att sluta fungera oväntat.

Trasig varmvattenberedare.

Hör du oljud ifrån varmvattenbereaden – stäng av den. Om du märker några tecken på att din varmvattenberedare beter sig konstigt, inklusive konstiga ljud, ska du omedelbart stänga av den. Vrid ratten på toppen av termostaten från PÅ till AV-läge. Om det är en elektrisk värmare, sätt strömbrytaren i läge OFF.

EFTER ATT DU STÄNGER AV DIN VARMVATTENBEREDARE,
följ dessa instruktioner:

  • Stäng av vattentillförseln. Vrid ventilen på din varmvattenberedare medurs tills den stannar. Om det inte rör sig eller stängs av, stäng av ditt hems huvudvattenförsörjning.
  • Töm din varmvattenberedare. Fäst en slang i avloppsventilen längst ner på din varmvattenberedares tank. Kör den andra änden av slangen till avloppet där du kan tömma smutsigt vatten utan att riskera mer skada. Öppna sedan avtappningsventilen. Du kan behöva använda en skruvmejsel eller ett annat verktyg för att öppna den. Var försiktig – vattnet kan vara varmt.
  • Även om du tycker att din varmvattenberedare är i gott skick, bör du tömma och fylla på den en gång om året som en del av ditt vanliga underhåll för att den ska fungera ordentligt och effektivt. Följ stegen ovan och stäng sedan avluftnings- och dräneringsventilerna och sätt på vattentillförseln igen för att fylla på den igen.

Vad ska jag göra när min varmvattenberedare går sönder?

Om din varmvattenberedare är trasig, stäng av den och kontakta en rörmokare som kan bedöma problemet direkt.

Vad kostar en rörmokare?

Få upp till 5 prisförslag inom 48h. Helt GRATIS utan krav på att tacka ja.

Underhåll av varmvattenberedare

Som med alla apparater kan frekvent underhåll göra att din varmvattenberedare håller längre. Ställ in en årlig påminnelse för att kontrollera fukt runt varmvattenberedaren och dra åt eventuella lösa rördelar du hittar. Om du ser tecken på vatten- eller mögelskador eller inte hittar källan till läckaget, kontakta en rörmokare omedelbart. Ju snabbare du åtgärdar problemet, desto mindre skada och sanering.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om trasig varmvattenberedare. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.8 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *