Lyckas med tapetsering – Steg för steg

hur tapetserar man 1
4.5
(2)

Tapet har använts sedan 1500-talet för att lysa upp och avsluta bostadsutrymmen, och det är fortfarande ett utmärkt sätt att lägga krydda till ett rum som saknar livlighet. Tapet finns i en mängd olika färger, stilar och texturer, och kan lysa upp ett barns rum eller lägga till tysta övertoner i ett annars lystert rum. Det är ett lagom helgprojekt och går att få utomordentligt snyggt utan nödvändiga förkunskaper.

Vad kostar det att tapetsera?

I det här inlägget går vi igenom vad som kan vara bra att veta, från inköp av tapeter till hur du sätter upp dem och allt däremellan.

1. Hur mycket tapet behöver du?

Bestäm hur mycket tapeter du behöver för att tapetsera ditt utrymme. Mät höjden från golvet till taket och längden på varje vägg med ett måttband. Räkna ut hur många kvadratmeter du behöver totalt.

I butiken läser du den totala ytan som varje rulle tapeter täcker och delar upp området i ditt rum med detta nummer för att uppskatta hur många rullar du ska köpa. Tänk på att köpa lite extra, för eventuella spillbitar.

2. Välj rätt typ av tapet

Tapet finns i många olika material, med många olika funktioner att tänka på, beroende på jobb och rum. Vissa är svårare att hänga, medan andra är lättare

  • Vinyltapet är den vanligaste sorten och är lätt att hänga och ta bort. Vinylpapper är fuktbeständigt och mångsidigt, vilket gör det mycket lämpligt att hänga i badrum och källare.
  • Papperstapet är förmodligen den vanligaste och billigaste typen av tapet. De finns i oändligt många mönster och utföranden. Tapetlimmet appliceras på tapetens baksida och ska sedan ligga och dra i några minuter innan uppsättning på väggen.
  • Fototapet. Att tapetsera ett rum eller en vägg med en fototapet kan ge ett häftigt intryck och kan hjälpa till med att skapa den atmosfär du är ute efter.
  • Non woven-tapeter/EasyUp-tapeter. Tapeter i materialet non woven innehåller celluosa och polyester och brukar ofta kallas för EasyUp-tapeter. De är, som namnet utlovar, lätta att sätta upp. Istället för att limma på våden, limmar du direkt på väggen och fäster sedan tapeten. De har blivit väldigt populära och är idag en av de vanligaste tapettyperna. EasyUp-tapeter är också slittåliga och starka.

3. Välj ett lämpligt mönster.

Medan de tar lite extra tid att hänga, kan mönstrad tapet lägga till ett unikt tema i alla rum. Om du vill köpa en tapet med ett distinkt mönster, se till att du är noga med att matcha mönstret och undvika att kollidera mönsterna med varandra.

Använd horisontella mönster: När du vill få rummet att se bredare ut. Om du har ett långt och tunt rum kan du få det att se mysigare ut med horisontella mönster.

Använd vertikala mönster för: När du vill få taket att se högre ut. Om du har lågt i tak kan vertikal mönstring hjälpa till att lura ögat.

Felfritt kvadratiska rum kan dock påverkas negativt genom att använda horisontellt mönstrad tapet.

hur tapetserar man
hur tapetserar man

4. Välj klistrad eller förklistrad tapet.

I allmänhet, om du har råd, vill du ha självhäftande tapeter, vilket är det enklaste att installera. För att använda dem ska du helt enkelt dra av en självhäftande remsa från papperets baksida och trycka det stadigt och jämnt på väggen, vilket gör hela processen superlätt. Andra sorter är ofta mer involverade.

Vanlig oklistrad tapet kräver att du också köper tapetlim. Tapetlimet appliceras på tapetens baksida och ska sedan ligga och dra i några minuter innan uppsättning på väggen.

5. Förbered väggarna

Stäng av elen och ta bort vägguttag och strömbrytare från väggen med en skruvmejsel. För att säkerställa en snygg tapet är det enklast att jobba med en plan vägg.

Det kan också vara bra att täcka över golvet för att inte riskera att fläcka eller förstöra.

6. Ta bort gammal tapet om det behövs.

Börja ta bort delar av tapeten för att få en känsla av vilken mängd tapeter du har att göra med (självhäftande är mycket lättare att ta bort) och använd en spackelspade om det behövs för att komma igång. Skala försiktigt bort allt papper, ta så mycket av det från väggen som möjligt och skrapa bort eventuellt kvarvarande lim under.

ta-bort-tapeter
hur tapetserar man

7. Rengör väggarna noggrant.

Börja med att rengöra väggarna med ett vanligt rengöringsmedel och låt de torka ordentligt innan du inspekterar mögel på väggarna. Det är mycket viktigt att utrota mögel innan du hänger tapeter, eftersom tapet över befintlig mögel kommer att få den att spridas.

8. Ojämnheter i väggen

Medan du har chansen är det bäst att jämna ut väggen innan du tapetserar över den. Applicera väggspackel på sprickor eller hål i väggen med en spackel och vänta tills de har torkat. Därefter slipar du det med fint sandpapper.

9. Rita riktlinjer på väggen.

För att den första och resten av tapeten ska hamna rakt och exakt lodrätt behöver du mäta upp en riktlinje på väggen. Använd ett vattenpass och rita en lodrät linke från till till golvet. Du kommer att använda denna linje som utgångspunkt när du hänger upp första tapetvåden.

hur tapetserar man
hur tapetserar man

10. Förbered tapetvåden

Klipp en tapetlängd som är ungefär 10cm längre än väggen. Applicera tapetpasta på baksidan av papperet, eller om du använder förklistrad tapet, följ tillverkarens anvisningar för att hänga på rätt sätt. Sax är perfekt för skärning av tapeter.

11. Sätt upp första tapetvåden

Rikta upp papperet med linjen du ritade på väggen. Börja i taket och låt cirka 5 cm hänga över toppen och 5cm nedanför listen på golvet. Rikta försiktigt upp tapeten och tryck fast i väggen för att limma fast den.

hur tapetserar man
hur tapetserar man

12. Plana ut tapeten

Plana ut tapeten med ett tapetverktyg. Du måste eliminera bubblor så noggrant som möjligt, annars kommer tapeten bara se värre ut när de torkar. Släta ut papperet från mitten och ut med tillräckligt tryck för att tvinga bubblorna ut genom kanterna.

13. Mönsterpassa nästa tapetvåd

Fortsätt att hänga runt i rummet och matcha mönstret på lämpligt sätt. Rikta in nästa bit mot första biten och överlappa tapeterna ungefär 1-2mm. När tapeterna torkar kommer de att krympa bara något och överlappningen kommer bli osynligt för ögat. När du hänger tapeter är det viktigt att matcha mönstren så nära som möjligt om du använder tapeter med mönster. För att ställa in dem, börja vid en mittpunkt för att få dem så nära som möjligt och klippa bort överskottet på toppen och botten.
Trimma toppen och botten av varje papper.

Hur tapetserar man hörn? Lär dig mer här..

14. Låt torka och skär överflödig tapet

När du tapeterar ett rum vill du försäkra dig om att du har tillräckligt med lim i sömmarna för att förhindra att tapeten inte släpper, så var försiktig så att du inte trycker för hårt och pressar ut limet eller limet under. Rengör sömmarna. Torka av överflödigt lim med en våt svamp och efter att ha låtit tapeten torka kan du använda en rakblaskniv och kapa tapeten läng med tak och golvlister.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att tapetsera hörn. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *