Torktumlaren blir inte varm

torktumlare blir inte varm
4.4
(17)

Torktumlaren blir inte varm.. De kallas torktumlare av en anledning. De ska torka dina kläder. Så när du öppnar din maskin och känner att kläderna fotfarande är blöta förstår jag din frustration.

Men innan du får panik, och tänker på hur mycket det kommer att kosta kan du prova att felsöka torktumlaren själv. Ibland kan du lösa problemet på egen hand utan teknikerbesök. I detta inlägget erbjuder jag mina bästa råd för felsökning av en torktumlare som inte värms upp – och enkla sätt att fixa dem.

Läs vidare..

Töm luddfacket och rengör ventilationen

För en torktumlare som inte producerar tillräckligt med värme – eller stängs av när det blir för varmt – kontrollera och rengör luddfacket först för att se till att den inte är igensatt med ludd.

Ta sedan följande steg:

1. Se till att torktumlaren inte skjuts så nära väggen att den klämmer av luftflödet genom ventilationslangen. En torktumlare kräver ordentlig cirkulering för att fungera.

2. Kontrollera torktumlarens luftkanaler. Se till att ackumulerat ludd eller andra föremål inte har blockerat det.

3 Koppla bort luftkanalen från torktumlarens baksida och kontrollera så att luften rör sig fritt från föremål.

4. Där luften från torktumlaren blåser ut sitter ofta ett galler ibland är detta på taket eller på väggen på utsidan av huset. Kontrollera så att luften kan röra sig fritt ifrån föremål.

Om det fotfarande inte finns någon värme kan problemet vara en felaktig högbegränsad termostat. Det här är något du borde fixa förr eller senare …. en torktumlare som överhettar är inte säker, slösar bort energi och förstör dina kläder.

Problemet är att torktumlaren har tappat förmågan att kontrollera sig själv. Den blir så varm att ”överhettningsskyddet” löser ut av en säkerhetsrisk.

Torktumlare blir inte varm - Rengör ludden
Torktumlaren blir inte varm – Rengör ludden

Har du tillräcklig ström till maskinen?

Om din torktumlare inte värms upp, kan det bero på att den inte får tillräckligt med ström. Att torktumlaren inte värmer beror ofta på att strömbrytaren eller säkringen som styr strömmen har blåst; återställ eller byt ut den. Var medveten om att en torktumlare kan ha två brytare eller säkringar. Motorn går även efter 1 av dom har utlöst, men värmeelementet kräver båda. Följ dessa tre sätt för att se till att strömmen kommer till din torktumlare:

  • Först behöver du kontrollera att torktumlaren är ansluten till ström.
  • Kontrollera sedan el-centralen för att se till att alla säkringar är i rätt position.
  • Slutligen, bör kolla alla interna säkringar i maskinen. Se efter i din instruktionsbok om din maskin har några.

Glöm inte se till att torktumlarens timer och externa brytare är korrekt inställda innan du går vidare till andra åtgärder.

Defekt värmeelement?

Det kan vara så att din torktumlare inte värmer eftersom dess värmeelement är defekt. Värmeelement kan inte repareras. Om din har gått sönder, krävs reservdelar. Öppna torkskåpet och leta upp värmeelementet så att du kan testa det.

En torktumlares värmeelement finns i olika former och storlekar. De är alla spända med en spiraltråd gjord av nickel och en krom. Denna tråd värms upp av en kontrollerad elektrisk ström, och som ett resultat värms tråden upp. Den producerade värmen används för att värma och torka kläderna i torktumlaren.

Beroende på din modell kan du behöva demontera torkskåpet för att få tillgång till och testa värmeelementet.

Fotfarande ingen värme?

Ibland är det så av ålder eller kanske ren otur? Att maskinen går sönder, att det elektriska styrkortet i torktumlaren av någon outgrundlig anledning helt enkelt väljer att inte fungera.

Notera att: Livslängden för torktumlare är cirka 10-12 år.

Om din torktumlare är yngre rekommenderar vi dig att beställa en vitvarutekniker för service, det är mest kostnadseffektivt. Gå till DORUNNER och skicka en förfrågan gratis. Du kommer maximalt att få 5 offerter inom 24h, och du är inte bunden att acceptera någon. 

Om din torktumlare är äldre rekommenderar vi dig att köpa en ny. Det är mest kostnadseffektivt eftersom du inte vill att maskinen inom kort ska gå sönder igen. Gå till WHITEAWAY och använd koden “WA40” för att spara 30% på ditt nästa köp.

Hoppas att det löser sig!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.4 / 5. Röster: 17

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Torktumlaren blir inte varm”

  1. Mats Bettner

    Tack för hjälpen det var internsäkring till värmeelementet som satt bakom bakre luckan.

    Grundig GTN 37114 GP

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *