Lär dig att spika i betong.

spika i betong
3.6
(11)

Att spika i betong låter som en nästan omöjlig uppgift. Men att fästa i betong är verkligen inte mycket svårare än att fästa i trä – om du använder rätt verktyg och specialfästelement.

I detta inlägger pratar vi om 3 olika typer av fästelement som är specifikt utformade för betonginfästning, och de flesta kan också användas i tegel, sten och betongblock också.

1. Spik-plugg

För att fästa något relativt lätt i betong är det svårt att slå spikpluggen. Varje plugg består av ett gängad spik i en metallhylsa. Borra ett hål i betongen, håll fixturen du fäster över hålet och använd sedan en hammare för att knacka in spiken i hålet. När spiken hamras in expanderar hylsan utåt och likt ett ankare fäster den i hålet med mycket bra draghållfasthet.

Spikpluggar, även kända som spikförankringar, kräver vanligtvis ett hål på 1/4 tum och har längder som sträcker sig från 1 till 2 tum. Rekommenderas när du vill göra montage i mer massiva material som betong, lättbetong, tegel eller hålsten.


2. Slagspik

Förmodligen den mest använda spiken inom detta område. Härdat stål för att inte vika sig eller ge med sig. Fungerar bättre i lättbetong. Det beror helt enkelt på hur hård din betong är. Ett av de bästa sätten att minska ansträngningen i denna uppgift är att driva spikarna i betongen innan den helt har härdat. När det åldras blir betong tätt och hårt, så att du kanske inte kan tränga igenom den utan någon kraftfull hjälp.


3. Betongskruvar


Betongskruven representerar det klassiska och mest populära sättet att fästa till betong, och det är lätt att se varför. Allt du behöver göra är att borra ett hål och köra i skruven. Det krävs ingen hammare eller ytterligare ankare för att installera. Och skruven kan enkelt tas bort vid behov.

Betongskruvar har höga gängor som biter hårt åt hålens sidor. För att säkerställa en solid infästning, se till att använda borrkronan som rekommenderas av skruvtillverkaren och borrade hålet ungefär 1/4 tum djupare än skruvlängden för att undvika botten när du sätter i skruven.

Betongskruvar har en diameter på 3 / 16- och 1/4-tum, i längder upp till 3-3 / 4 tum. Både stilar med hex-head och Phillips-head är tillgängliga. De kan användas i betong, block och tegel. Räkna med att betala cirka 80:- för en låda med 50 skruvar.


Tänk på säkerheten

Betongspikar liknar träspikar, men de har tjockare skaft som ofta har vertikala revben för enklare penetrering. Eftersom de är gjorda av härdat stål utgör de en fara för den person som använder dem – eftersom du slår med en hammare som också är gjord av härdat stål, finns risken att skicka små skärvor av metall som flyger genom luften. Dessa kan tränga in i huden och skada oskyddade ögon. Säkerhetsföreskrifter inkluderar bärande ögonskydd och handskar.

Viktigt att spika rakt

För att spiken ska sitta fast behöver den tränga in relativt rakt; om den avviker eller vinglar medan du slår den, kommer den inte sitta lika bra. Om du använder en betongspik till en betongplatta eller vägg, skulle du kunna använda en träbit framför som vanligtvis leder spiken rakt, men du måste fortfarande se till att centrera varje slag direkt på huvudet. Att slå huvudet i en vinkel skapar vibrationer som spånar betongen och i slutändan orsakar ett större hål än vad som krävs.

Borra pilothål

Det är relativt enkelt att driva betongspikar i ohärdad betong, men om du måste spika i helt härdad betong kan du behöva borra ett pilothål för varje spik. Borren du använder för att borra hålet ska ha en diameter på minst en åttonde tum mindre än spikskaftet – om det är något större kommer spiken inte att rymma. Dammsug alltid dammet ur hålen du borrar innan du spikar. Annars kan dammet få spiken att ryggas ut över tid.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas du lärde dig något om att spika i betong 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.6 / 5. Röster: 11

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Lär dig att spika i betong.”

  1. Sture Hermansson

    Bra skrivet, men varför måste alla mått vara i tum? t.ex: ”minst en åttondels tum mindre än spikskaftet”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *