Gör rent din ugn med 3 idiotsäkra metoder

göra rent ugnen
5
(1)

Hur du rengör din ugn, enligt våra experter. Och dessutom varför och hur ofta du ska göra det.

Att göra rent ugnen är lite som att gå till tandläkaren. Få av oss ser fram emot upplevelsen (och några av oss avskyr den), men ofta är det tanken som är värre än själva uppgiften.

Med rätt kunskap och grundläggande verktyg behöver ugnsrengöring inte vara något överväldigande jobb – varken mentalt eller i verkligheten. Vi är här för att hjälpa dig med råd om hur du ska skrubba din ugn, hur ofta du ska göra det och tre idiotsäkra metoder för att göra det snabbare än någonsin.

Hur ofta ska jag rengöra ugnen?

Det finns tre tydliga tecken på att det kan vara dags att ge ugnen lite kärlek.

Den första: Det allmänna utseendet. Ser du avlagringar eller rester på botten? Är dörren belagd eller täckt av fett eller smuts?

Nummer två: illaluktande doft. När du eldar upp din ugn, uppstår det då en distinkt lukt? Det betyder att det finns kvarvarande fett, smuts eller mat inuti.

Och slutligen: rök. En ren ugn borde det inte komma rök ifrån, så det kan också innebära en uppbyggnad av smuts.

Hur ofta du använder din ugn kommer att påverka hur ofta du ska rengöra den. För ivriga kockar och bagare som regelbundet förlitar sig på den är en allmän tumregel att skrubba den minst en gång var tredje månad. Om du sällan använder ugnen (säg bara ett par gånger i månaden), bör det räcka med att rengöra den ungefär en eller två gånger om året. Observera naturligtvis rengöringsinstruktioner som kommer med ugen, och om något uppstår. Och sjävklart: Rengör inte i onödan bara för att det var längesedan sist.

Varför är en ren ugn viktig?

Även om det verkligen inte är en glamorös uppgift – och lätt kan vara en ångestframkallande uppgift förbättrar du regelbundet kvaliteten på maten du lagar i den.

”Aroma av ingrott fett eller smuts kan påverka maträtten du lagar”

Har du självrengöringsfunktion?

Självrengöring vara ett användbart verktyg om – och bara om – din ugn är måttligt smutsig.

När du trycker på den självrengörande knappen låser ugnen fast och klättrar upp till en hög temperatur runt 550 grader uppåt. Denna värme hjälper till att smälta och ta bort fett och smuts, men om du har en stor mängd uppbyggnad kan det börja ryka – och i vissa fall ta eld.

Om det har gått många månader sedan du gett din ugn en ordentlig skrubbning bör du för din egen säkerhet, rulla upp ärmarna och göra uppgiften själv.

Om du bestämmer dig för att trycka på självrengöring, kommer du först att ta bort plåtarna och rengöra dem själv. Självrengöringscykeln tar ungefär två timmar (exakt tid kan variera beroende på din ugnstyp) och du bör stanna hemma medan den gör sitt jobb, i händelse av att något går fel. När det är över ser du en vit aska i botten som du måste ta bort när ugnen har svalnat.

Rengör din ugn med 3 idiotsäkra metoder

Ugnen ska bli ren och med dessa metoder är den garanterad att bli det. Här är våra 3 mest idiotsäkra metoder:

1.Butiksköpt ugnsrengöring: Detta är den enklaste, snabbaste processen och tar bort allvarliga mängder fett och smuts. Varning: ugnsrensare kan vara ganska kaustisk, så om du är känslig för hårda kemikalier eller föredrar ett helt naturligt tillvägagångssätt kanske du vill välja alternativ 2 eller 3.

2.Vinäger och bakpulver: Bakpulver, vatten, vinäger och en sprayflaska: Detta enkla recept är bra på att tackla envisa avlagringar och smuts.

3.Citroner och vatten. Ett annat alternativ som tar cirka 1-2 timmar; bra om din ugn bara är milt smutsig. Citron är sura, det innehåller basiska egenskaper och är effektiv mot smuts och avlagringar.

Här är de verktygen som krävs:

 • Rengöringshandskar: Inte engångshandskar. Detta är särskilt viktigt om du går med alternativ 1, eftersom det kan vara starka ingredienser som du inte vill ha på händerna.
 • Skyddsglasögon: För att skydda dina ögon. Du behöver inte dessa med alternativ 2 eller 3.
 • Fuktig trasa: För att torka av smuts när rengöringsmedlet har applicerats. Du kan behöva mer än en om din ugn är i särskilt behov.

1. Butiksköpt ugnsrengöring:

Gör så här:

 • Ta bort allt från ugnen – rack, pizzasten, termometer etc.
  Lägg ut tidningar eller pappershanddukar på golvet under ugnen.
  Ta på dig handskar och skyddsglasögon. Spraya ugnsrensaren runt ugnens insida, baksidan, sidorna, botten, topp, dörr, hörn och sprickor.
 • Låt sprayen verka under den tid som anges på etiketten (de flesta rengöringsmedel behöver cirka 20 – 30 minuter)
 • Under tiden tar du ugnställen utanför, sprayar dem med rengöringsmedlet och lägger dem åt sidan för att verka.
 • När lämplig tid har gått, ta en fuktig trasa trasa, öppna ugnen och torka av alla ytor. Om det finns extra klibbiga fläckar, använd en våt skurborste, mikrofibersvamp eller annat slipverktyg för att ta bort allt smuts.
 • Skölj ugnsställen i diskhon med varmt tvålvatten. Använd återigen en skurborste, svamp eller annat slipverktyg vid behov på envisa fläckar. Torka racken och placera dem tillbaka i ugnen.

Du är klar!

2. Vinäger och bakpulver:

Gör så här:

 • Ta bort allt från ugnen – rack, pizzasten, termometer etc. Lägg ut tidningar eller pappershanddukar på golvet under ugnen.
 • Ta en liten skål och blanda en 1/2 kopp bakpulver med 2 till 3 matskedar vatten.
 • Ta på dina handskar och använd fingrarna och sprid pastan runt insidan av ugnen, täcker ryggen, sidorna, botten, topp, dörr, hörn och sprickor.
 • Låt pasta sitta i 10 – 12 timmar eller över natten.
 • Under tiden placerar du stativ i din diskbänk (eller badkar, om du har extra stora rack). Strö bakpulver på racken och häll sedan vinäger ovanpå.
 • Låt stativ sitta i 10 – 12 timmar eller över natten.
 • Sedan behöver du ta på dig handskarna igen och ta en fuktig trasa, öppna ugnen och torka av alla ytor. Om det finns extra klibbiga fläckar, använd en våt skurborste, mikrofibersvamp eller annat slipverktyg för att ta bort allt smuts.
 • Vid envisa fläckar, ha en sprayflaska med vinäger och spraya. Vinäger reagerar med bakpulver och löser de mest hårt-sittande fläckarna.
 • Ta bort stativ från vattnet och skrubba med en trasa trasa tills allt fett och smuts är borta.

Du är klar!

3. Citroner och vatten:

 • Fyll en medelstor, ugnsäker skål med vatten. ’
 • Skär två citroner i hälften och lägg dem i skålen.
 • Värm ugnen till 250 grader.
 • När den har värmts upp, placera blandningsskålen inuti på en av racken. Låt stå i en timme.
 • Stäng av ugnen efter en timme, öppna dörren och låt den svalna något.
 • Medan ugnen fortfarande är varm (men tillräckligt sval att du säkert kan beröra insidan), ta på handskar, ta en fuktig trasa och torka av alla ytor, inklusive rygg, sidor, botten, topp, dörr, hörn och skrevor. Om det behövs, använd en våt skrubbborste, mikrofibersvamp eller annat slipverktyg för att gnugga bort eventuella envisa fläckar.
 • Torka sedan av noga så att du tar bort allt fett och smuts.

Du är klar!

Tack för att du läste.

Som alltid, tack för att du läste. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *