Toaletten läcker vatten. Så fixar du en rinnande toalett.

läckande toalet
4.5
(13)

En läckande toalett kan vara en naturlig anledning till varför din vattenräkning är onödigt dyr. Inte bara försvinner dina pengar, det är i helt i onödan!

En läckande toalett bör tas om hand omedelbart, åtminstonde planera en åtgärd inom en rimlig tid. Jag ska förklara varför..

En droppe varje sekund motsvarar 60 droppar per minut, eller cirka 3 teskedar per minut. Detta motsvarar 90 teskedar per timme. Efter en vecka skulle toaletten ha läckt ungefär 76 liter och på en månad har vi hela 304 liter.

Din toalettstol kanske läcker mer än droppe varje sekund?

Du förstår säkert varför det är viktigt att ta problemet på allvar. (För att det är du som får betala för det)

Vad är det som gör att toaletten rinner?

Vi stöter ofta på toalettstolar som rinner, så det är inget ovanligt. Snarare är det ganska vanligt förekommande. Men jag är säker, hade du bara vetat vad det är som är fel, hade du kunnat göra det själv, utan att behöva ringa en rörmokare.

Här är de vanligaste orsakerna:

Varje gång du spolar i toaletten fyller den upp med vatten igen. Den mekanismen som sköter det arbetet kallas för flottörventlilen. Dess ansvar är att se till att toaletten fyller upp med vatten tills att den når en viss nivå. Då ska den slå ifrån, och vattnet ska sluta strömma in. Men i somliga fall, när flottören åldras och ”flottören” slutar att fungera sker detta inte. Toaletten fortsätter att ta in vatten trots att behållaren är full. Det i sin tur triggar en slags överfyllnadsskydd som släpper ut vattnet i toalettstolen istället för att tanken fylls över och vattnet rinner ut på golvet.

Byt ut flottörventilen

Även kallad ”fluidmaster” Nordens mest användbara ventil, för reparation och underhåll av wc-stolar, och med sin stora flexibilitet passar den till alla underkopplade wc.

Här kan du köpa den.

Utsliten bottenventil

Den näst vanligaste orsaken till att din toalett rinner är att bottenventilen inte sluter tätt. Bottenventilen är normalt den packningen som håller tätt och behåller vattnet inuti tanken. Om den inte tätar, läcker vattnet från behållaren kontenuerligt ut i toalettstolen.

Hur ska du veta vad som är fel?

Den enklaste metoden är att stänga av vattnet till toalettstolen, fortsätter det att läcka? Då är det bottenventilen som behöver bytas ut. Om toalettstolen slutar att rinna, då är det flottörventlilen som behöver bytas.

Så enkelt kan du göra det själv..

Oavsett om det är din flottörventil eller bottenventil som behöver bytas ut, behöver du komma in inuti din toastol i ”ryggen”. Det gör du enklast genom att lyfta på spolknappen och skruva ut plastmuttern. Sedan kan du lyfta upp toppen och se innanmätet på toalettstolen.

Glöm inte stänga av inkommande vatten.

Inuti toalettstolen ser det alltid olika ut, beroende på modell och pris. Vissa är enklare än andra. Om det inte är uppenbart hur du byter ut reservdelarna, rekommenderar vi att du hör med en rörmokare.

Bra att veta om din toalettstol

Hur ska man veta om toaletten läcker?

Det rinner vatten även efter att du har spolat. …
Din toalett låter. …
Golvet är fuktigt runt toaletten. …
Det finns avloppslukt. …

Hur fixar jag en läckande toalett?

Till att börja med behöver du köpa rätt reservdelar som passar till din toalettstol. Stäng sedan av vattnet och öppna upp toppen på toalettstolens rygg för att komma åt och byta ut det som är trasigt.

Hur länge håller en toalett?

Ur hållbarhetsperspektiv är porslin väldigt tåligt och behöver inte bytas så ofta men innanmätet och sitsen, kommer behöva bytas flera gånger under porslinets livstid. Normalt byter man ut porslinet var 10-15 år.

Hur mycket kostar en läckande toalettstol?

En måttlig toalettläcka kommer att slösa cirka 6 000 liter vatten per månad och kosta dig mellan 100-500kr i månaden.

Vad är de vanligaste orsakerna till att toalettern läcker?

Det vanligaste felet är flottörventilen som vanligtvis reglerar nivån inuti behållaren. Om den går sönder utlöser en slags överfyllnadsskydd som gör att toaletten läcker. En annan vanlig orsak är att bottenventilen ”packningen” inte sluter tätt.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om läckande toalett. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.


Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 13

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Toaletten läcker vatten. Så fixar du en rinnande toalett.”

 1. Hans Bumgarth

  Upptäckte att min toastol läcker ytterst lite, med en ficklampa fick jag se en gul sträng baktill mot ryggen inne i stolen, att den måste har och läcker, annars skulle inte vara denna guka strängen där bak till, och set små bubblor på vattner, och att det är ca 0,5 cm från dör det är nivån där vattnet står, alltså lägre än markerat i botten av stolen, det är en IDO, vet inte något modell,nr. tror den är en old stol, här har varit sjöterskors bostad och ubildning, nu är det seriörs boende, en stiftelse, har visa detta för vatisen, han bara ryckte på axlarna sa allt är gammalthär, men byta ut , nej tyvärr kostar det mycket, men jag betalr en hyra på4054:_/mån, för 49km. stiftelsen har inte råd, men den gamla vd, bor i det nybyggnaden, hyresfritt, och een lägenhet på över 120 km och två balkonger en megastor en lite mindre åt båda hållen av huset.
  Kan det då vara bottenventilen, tro, som spökar, kan jag byta den själv? vad kan en sådan kosta? är det svåt!
  Kan du berätta hur jag gör, har du skiss på hur jag går in i ryggen på stolen, har kollat allt du visat på videon, jättebra den visade mycket bra, men tyvärr försvand den, hittar den inte nu, kan di skicka den igen, kanske svårt för dej det.
  Men tack i alla fall!
  MVH Hasse

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *