Hur gör man trätrappor mindre hala: 4 enkla metoder

halkskydda trätrappa
2.8
(6)

Trätrappor är mycket populära – och av goda skäl. De är lätta att rengöra och de lägger till värme och skönhet i ditt hem. En av de få nackdelarna med lövträ är att dess släta polerade yta kan vara hal, särskilt i en trappa.

Så frågan är, hur kan du göra dina trätrappor säkrare och mindre hala?

Det bästa sättet att göra dina trätrappor mindre hala är att lägga till dragkraft genom att installera matta, antislip-häftande tejp eller applicera ett lager antislip golvfinish på varje trappsteg. Alla dessa tre metoder gör att ytan på varje steg blir grovare, lägger till dragkraft och minskar risken för att foten glider.

Förutom att använda en av dessa metoder, rekommenderar jag att du ser till att din trappa och ledstång uppfyller de kraven som ställs:

Varje trappsteg ska vara högst 7 ¾ tum hög. Varje trappa bör vara minst 10 tum djup och minst 36 tum bred. Ditt räcke ska vara mellan 34 och 38 tum hög och rensa väggen med minst 1,5 tum men vara högst 4,5 tum. Du måste ha minst en ledstång för varje trappa, men jag rekommenderar starkt att man installerar ledstänger på båda sidor för ytterligare stöd.

I den här artikeln dyker jag in på hur du kan göra trapporna mindre hala och förklara för- och nackdelarna med varje metod så att du kan bestämma vilken som är rätt för dig.

  • Metod 1: Lägg in matta
  • Metod 2: Använd antislipande trappsteg
  • Metod 3: Applicera en antislip golvfinish

Metod 1: Lägg in matta

Ett av de vanligaste sätten att göra trapporna mindre hala är att installera matta. Mattan gör inte bara trapporna säkrare genom att tillhandahålla dragkraft på ytan, utan det kan också vara ett trevligt komplement till inredningen i ditt hem.

När det gäller mattan har du två alternativ, trapplöpare eller separata mattor.

Trapplöpare

Trapplöpare är mattor som rinner nerför trappan men täcker inte hela trappans bredd.

Fördelarna med trapplöpare är att de täcker hela djupet för varje trappsteg (inte bredden), skyddar träet mot skador, minskar buller, ser bra ut och, viktigast av allt, gör trapporna mindre hala.

Nackdelarna med trapplöpare är att de är dyra, de kan bli smutsiga och bli svåra att rengöra, de är komplicerade att installera korrekt och mattan i kanten av varje trappa kan bli sliten.

Enskilda mattor

Det andra alternativet är att använda separata mattor. Enskilda mattor som du kan placera separat på varje trappsteg.

Nackdelarna med enskilda mattor är:

De ger inte så mycket skydd som en mattlöpare eftersom de inte lindar runt varje trappa. Samt att städningen kan bli mer omständig.

Separata mattor kan fungera som ett bra halkskydd
Separata mattor kan fungera som ett bra halkskydd

Metod 2: Använd antislip-häftande trappsteg


Nästa gång du går i trapphuset på en kommersiell byggnad, titta ner. Du kommer troligtvis se tjock svart grepptejp på varje trappsteg för att förhindra att någon trillar och slår sig. Även om det utan tvekan skulle göra dina trappor säkrare, föreslår jag inte att du använder den typen av självhäftande tejp i ditt hem. Svart tejp på trätrappor skulle inte vara snyggt, plus att kommersiella anti-halk skydd har en grov sandpapperliknande struktur som skulle riva upp dina fötter.

Lyckligtvis gör många företag antislip-häftande tejp som du kan beställa och installera och ha hemma.

Antislip-häftande tejp för trappor

Dessa halkskydd förhindrar effektivt att foten glider genom att lägga till en liten grovhet på varje trappsteg. Strukturen ger tillräckligt med friktion och är samtidigt bekväm på bara fötter. De är transparenta, svåra att märka och väldigt användbara.

En av de bästa egenskaperna är att de är enkla att installera.

Allt du behöver göra är att ta bort papperet på baksidan av slitbanan, placera ett par centimeter från kanten på varje trappa och jämna ut luftbubblorna.

Metod 3: Applicera en antislip golvfinish


Halkfri golvfinish är en flytande lösning som du kan applicera direkt på din trätrappa för att göra dem mindre hala. Att använda en halkskyddad golvfinish är ett utmärkt alternativ om du inte vill ändra utseendet på dina trappor genom att installera mattan eller inte vill hantera de mindre problem som rensar med självhäftande trappor.

Halkskyddade golvytor är i form av färg eller klar beläggning. Små partiklar införlivas i beläggningen för att ge friktion till träets yta men märks inte med det blotta ögat.

Den största fördelen med detta alternativ är att du uppnår ditt mål att göra trapporna mindre hala utan att offra skönheten i naturliga lövträ.

Det finns ett par nackdelar med en antislip golvfinish.

Först kommer det inte att vara evigt. Efter några år kommer antislipningselementen i finishen att försvinna och du måste applicera en ny kappa på nytt.

För det andra ger den inte så mycket dragkraft som mattor eller antislipa självhäftande trappor. Beläggningen är tänkt att minska golvets hala, men de små partiklarna i ytbehandlingen jämför inte med friktionen som ett lager mattor eller specialdesignade självhäftande trappor ger.

Halkskydd trätrappa:  Antislip golvfinish
Halkskydd trätrappa: Antislip golvfinish

Hur gör man trätrappor mindre hala?

Har du provat någon av dessa metoder för att göra dina trappor mindre hala och ditt hem säkrare? Om ja, vad har du provat och skulle du rekommendera det till andra? Lämna oss en kommentar och hjälp andra att skydda sin familj och husdjur.


Tack för att du läste. Hoppas du lärde dig något om halkskydd för trätrappor och hur du kan göra dem mindre hala. Vill du läsa mer från oss, då rekommenderar vi:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 2.8 / 5. Röster: 6

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *