Vad kostar det att tapetsera?

tapetsera kostnad
4
(7)

Den genomsnittliga kostnaden för att hänga tapeter i ett medelstort rum är 2000 – 4000 kronor, inklusive material som varierar beroende på ditt val av tapet. Observera att priset bara handlar om att sätta upp tapeter, det handlar inte om att ta bort tapeter och förutsätter att väggen är i gott skick utan att vara i behov av reparation.

Räkna med att betala 600kr per timma för en tapetserare ink moms. Med rot blir det alltså runt 300kr per timma.

Vad kostar det att tapetsera?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS. Utan krav på att tacka ja.

Att tapetsera ett medelstort rum tar i genomsnitt 1 dag att slutföra men kan ta längre tid i rum som är komplicerade eller i de som behöver repareras.

Tapetsera kostnad

Rum på 10 kvm, bara tapeter4-6 timmar
20 kvm rum, bara tapeter1 dag
30 kvm rum, bara tapeter1-2 dagar
50 kvm rum, bara tapeter1-2 dagar
Rum på 10 kvm ink väggarbete1 dag
20 kvm ink väggarbete2 dagar
30 kvm ink väggarbete2-3 dagar
50 kvm ink väggarbete3 dagar

Att tapetsera ett rum kommer att fräscha upp det, men för att avsluta rummet kan det var snyggt att också fräscha upp de andra ytorna som dörr- och fönsterramar samt golvlister. Dörrarna själva behöver också uppmärksamhet om de är målade och inte naturliga. Glöm inte taket heller, ett omålat tak kommer att se hemskt ut bredvid en nymålad tapet och ljusvitt träarbete!

Hur mycket tapet behövs?

För att uppskatta den faktiska kostnaden måste du först bestämma vilken tapet och hur stort ditt utrumme är. Du behöver räkna ut antalet rullar du behöver baserat på täckningen och mängden användbar tapet per rulle.

Mät upp ditt utrymme, mät hur bred väggen är och hur hög. Gör likadant för samtliga väggar du ska tapetsera. I slutändan kan du bedömma hur många kvm (kvadratmeter) det är du behöver.

Vad kostar tapeter?
Man betalar tapeter per rulle, varje rulle brukar vara ca: 10 m lång och ca: 50 cm bred, det är 5 kvadratmeter. Kostnaden för dina tapeter är därför beroende på hur många kvm som du skall tapetsera. Kostnaden per tapetrulle brukar ligga mellan 200-700 kr, men det kan också sträcka sig upp till 2000 kr per rulle för de mer exklusiva tapeterna.

Olika material på tapeter.
Det vanligaste materialet är vinyl. Tapeter kan också tillverkas av plast, textilier, läder och papper. De olika materialen används för att få olika funktioner, plasttapeter används exempelvis i badrum för att stå emot all fukt. Vinyltapeter används ofta i kök där slitage från matlagning kräver en hållbar tapet som kan torkas av.

Att tänka på vid tapetsering:

Golvet / mattorna måste täckas för att skydda dem från klister och eventuell målning som görs samtidigt. Om du får in en dekoratör för att utföra arbetet bör du alltid kontrollera att förberedelser som att flytta alla dina möbler ingår i priset eller inte. De flesta målare och dekoratörer förväntar sig faktiskt att husägaren flyttar alla möbler och andra föremål in i mitten av rummet och ger dem enkel åtkomst till väggarna så att de kan börja arbeta.

Ta bort gamla tapeter. Vad gäller i ditt fall? I vissa särskilda fall går det bra att tapetsera över gamla tapeter, men tänk på att aldrig tapetsera ljusa tapeter över mörka, det kommer synas igenom. På samma sätt bör du aldrig tapetsera en tunn tapet över en tjockare. En ny tapet kräver en jämn yta, är väggen väldigt ojämn kan det behövas gå över.

tapetsera kostnad
tapetsera kostnad

Hur tapetserar man?

Att tapetsera själv verkar vara ett av de jobb som människor har en viss ”talang” för! Om du aldrig har gjort det förut. så lovar jag dig, det är mycket svårare än det ser ut. Speciellt att få en bra finish och det finns många saker som kan gå fel och bli ojämt, bilda blåsor, rynkor och ojämna mönster i slutresultatet. Det är en färdighet som behöver övning och även då verkar vissa människor naturligt mycket bättre än andra.

Tapetsering är naturligtvis ett jobb som du kan ta dig an själv om du känner dig självsäker. Det kan dock vara dålig ekonomi att försöka tapetsera ett rum om du inte är säker på dina kunskaper, tapeter är dyra.

Mönstrad tapet är ännu svårare att få rätt eftersom mönstret måste matchas från en remsa till nästa, vilket ofta resulterar i mycket slöseri för att få allt i linje om du inte vet vad du gör. Om du är osäker, skaffa en professionell så att du garanteras en professionell finish med mycket mindre stress, för många är extra kostnaden mer än värt det!

Förhindra bubblor vid tapetsering

Undrar du hur du blir av med tapetbubblor? Enligt de bästa tapetserarna är det bästa sättet att stoppa bubblande tapeter att gå långsamt och stadigt när du hänger ett nytt pappersark och släpper ut eventuell luft. I det här fallet är förebyggande bättre än botemedel.

När du sätter upp tapeter är det bäst att använda en tapetskrapa och jobba dig nedåt. Men om du fortfarande får bubblor även efter att ha varit extra försiktig, är det bästa sättet att bli av med dem genom att sticka dem med ett stift medan de fortfarande är fuktiga och pressa ut luften från bubblans kanter inåt. När luften släpps ut bör du kunna tvinga papperet i kontakt med väggen. Förhoppningsvis fastnar det och torkar platt utan några spår av bubblor!

Förklistrade tapeter

Även om det finns dem som tycker att tapetsering är lätt, tycker de flesta att det är svårt åtminstone tills de har haft lite övning. För dem som är oroliga kan tapet med klister vara ett bra alternativ. Denna förklistrade tapet har redan pastan applicerad på baksidan så att du bara fuktar den och applicerar tapeten på väggen som ett stort frimärke! Detta är mycket enklare än att använda traditionell tapet som kräver att du blandar och sedan lägger pastan på baksidan innan du applicerar på väggen.

Om du inte är en särskilt händig person eller helt enkelt inte har tiden, kan det vara ett alternativ att överväga.

Förklistrad tapet är något dyrare än normal tapet men det finns ingen anledning att köpa klister. Du måste fortfarande vara försiktig och följa instruktionerna ordentligt men det är verkligen mycket lättare. Nackdelen är dock att förklistrat papper tenderar att börja skalas av väggarna tidigare än traditionella tapeter.

Tapetsering vs målning

Målning är ett populärt alternativ till tapetsering och kan vara en kostnadseffektiv och professionell finish i nästan vilken vägg som helst. Men är de det bästa alternativet? Målarfärger finns i ett stort utbud av färger, nyanser och finish nuförtiden – men det gör tapeter också!

Fördelar med tapetsering

  • Täcker över mindre sprickor och hål i gipsen
  • Färg kan snabbt blekna och visar tydligare slitage från möbler, barn eller husdjur
  • Kan hålla så mycket som tre gånger längre än att måla
  • Tapeter erbjuder moderna strukturer och mönster som kan ge mer djup och värme än färg

Nackdelar med tapetsering

  • Målning är i allmänhet både billigare och snabbare.

Den största enskilda nackdelen med tapeter är svårigheten att ta bort dem när du bestämmer dig för att dekorera om. Det brukar ofta ta längre tid att ta bort tapeter från ett rum än att renovera det! Tapet är inte bra i fuktiga områden som badrum eller till och med i vissa köksområden eftersom fukten kan få tapeten att lossna från väggen.

Men även om tapetsering är dyrt kan du använda tapeter bara på en enda ”fond” vägg i rummet för att minska tiden och kostnaden samtidigt som du fortfarande levererar mycket av den visuella effekten. Oavsett om du väljer färg eller tapeter, se till att du tänkt igenom ditt val genom att testa med en stor bit vitt papper med din avsedda tapet eller måla på varje vägg i rummet.

Vad kostar det att tapetsera?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS. Utan krav på att tacka ja.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det att tapetsera?

Det beror på en hel hög faktorer. Ditt val av tapet, om du tänker göra det själv eller anställa, hur mycket du ska tapetsera. I genomsnitt kostar det mellan 2000 och 4000:- att tapetsera ett medelstort rum.

Kan man tapetsera över gamla tapeter?

Förr hängde tapet rutinmässigt över gammal tapet utan vidare. Men nuförtiden resulterar det ofta i att mögel bildas mellan de två skikten. I vissa fall kan man också se det underliggande mönstret om inte den nya tapeten är väldigt tung.

Kan man måla över tapet?

Ja, visst. Räkna med mer än 1 strykning beroende på hur tapeten ser ut. Det är enklare, kräver mindre färg och blir snyggare att måla över en ljus tapet.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att tapetsera kostnad. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 7

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *