Guide: Tapetsera hörn för nybörjare och proffs.

tapetsera hörn
4.5
(2)

Hur tapetserar man hörn och runt hinder. Tapetsering i och runt hörnen kräver speciella tekniker och särskild uppmärksamhet på detaljer eftersom de flesta väggar oftast inte är helt raka.

Du kan inte bara trycka tapet in i ett hörn och hoppas på att det håller, eftersom detta mer än troligtvis kommer att resultera i en enda skrynklig röra. Det finns en uppsjö olika tekniker för att tapetsera hörn, i detta inlägget kommer vi att diskutera en utav de vanligaste och kanske den enklaste:

Tapetsera hörn
Tapetsera hörn

Du bör aldrig tapetsera i full bredd runt ett hörn. Gör det alltid i två delar.

Tapetsera ytterhörn

Tapeten ska alltid överlappas över både insida och utsida hörn för det bästa resultatet. Det beror på att hörnet sällan är 100% rakt. Matcha mönstret så bra du kan – en lätt ojämnhet i hörnet är normalt inte uppenbar.

Sträva efter en överlappning om ungefär 1cm. Skulle det vara någon millimeter hit eller dit spelar inte det någon jättestor roll.

1. Sätt upp den första tapetvåden

Mät upp tapetvåden så att den mönsterpassar intilliggande tapet och så att den går runt hörnet och ytterliggare 1cm. Du kan behöva kapa tapeten.

2. Sätt upp den andra tapetvåden

Andra tapetvåden ska gå till utsidan av ytterhörnet. Du kan behöva kapa tapeten för att matcha mönstren.

Tapetsera innerhörn

Precis som med ytterhörn bör tapeten överlappa ungefär 1cm. Tänk på att försöka matcha mönstret så bra du kan.

1. Sätt upp den första tapetvåden

Mät upp avståndet till insidan av innerhörnet och lägg till ytterliggare 20cm. Kapa tapeten och mönsterpassa till intilliggande tapet.

2. Sätt upp den andra tapetvåden

Den andra tapetvåden ska gå till insidan av innerhörnet. Du kan behöva kapa tapeten för att matcha mönstret.

Vik aldrig tapeter mer än 1 cm runt ett hörn. Även om väggarna är helt lodräta, kommer papperet att krympa när det torkar, vilket gör det sårbart för synliga skarvar och bubblor.

Att tänka på..

Eftersom hörnen sällan är 100% raka kan du inte mönsterpassa nästa tapetvåd över hörnet. För bästa resultat bör du istället bästa mäta upp den andra tapetvåden med en ny lodlinje med vattenpasset precis som du gjorde för att loda in den allra första våden.

I övrigt är det bara att testa sig fram. Att lära sig är att göra misstag. Vi har försökt göra det så enkelt som möjligt utan att vara onödigt invecklade. Förhoppningsvis kan du ta med dig något och hjälpa dig påvägen.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att tapetsera hörn. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *