Test av Svetsar. Bäst i test 2021.

bäst i test svets 4
4.4
(17)

Det har sagts att halva jobbet innebär att ha rätt verktyg för jobbet. Om du någonsin har hanterat en lågkvalitativ och billig svets eller en som inte passar dina behov, kommer du förmodligen att känna att det finns viss sanning i detta uttalande.

Hur tjock metall vill du kanna svetsa? eller behöver du en svets som fungerar på ett standard 230-uttag? Hur mycket kostar det? Om du börjar svettas lite nu, gör det inte! Vi har förenklat den normalt komplicerade processen att välja en ny svets. Våra recensioner kommer att jämföra dessa viktiga funktioner för var och en av våra 4 bästa svetsmaskiner som finns tillgängliga just nu.

Våra rekommendationer:

Esab Caddy MIG C160I

Kempi Minarc 150

Telwin Force 165

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de produkter som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. Esab Caddy MIG Kit – Bäst i test

svets bäst i test
svets bäst i test

Caddy Mig C160i är en kompakt och bärbar strömkälla för 1-fas MIG/MAG på 160A.

Beroende på vem du frågor finns det i huvudsak 2 varumärken som hantverkare och erfarna förespråkar och det är dels Kempi och det är Esab. Esab är världsledande när det kommer till produkter rörande utrustning och tillsatsmaterial för svetsning och skärning. Deras produkter är utvecklade med hjälp av återkoppling från kunder över hela världen. Caddy Mig C160i är en migsvets som är enkel att använda, ställ in materialtjockleken (0,5-4,0 mm) och börja svetsa. Den här modellen är en av deras absolut minsta, och enligt min åsikt precis tillräckligt stark utan att kosta för mycket. Ska du svetsa grövre storlekar rekommenderar vi en starkare modell.

En svetsmaskin särskilt lämpad för bl.a. hobbybruk, reparation, underhåll, montage, häftsvetsning och lättare tillverkning inom byggindusstri, fordons- och bilindustri och lantbruk.


2. Kempi Minarc 150 – Toppbetyg

svets bäst i test
svets bäst i test

Minarc 150 är en lätt MMA svetsmaskin idealisk för användning i verkstad och på fält.

Den omåttligt populära Minarc tål stora variationer i inspänningen vilket gör det utmärkt i fältförhållanden. Den stora spänningsreserven och den automatiska styrningen av ljusbågsdynamiken garanterar att bågen förblir stabil i alla lägen, även vid användning av extra långa svets- och strömkablar upp till 100 m. Minarc är utformad med portabilitet och utomhusbruk i åtanke, den har ett stryktåligt hölje, lätt & smidig  med bärhandtag och axelrem, och väl skyddade vred. Skydd mot överbelastning, överspänning , fukt och damm ger utmärkt tillförlitlighet. TIG-svetsning är möjlig med skrap TIG funktion.

En liten men imponerande 1-fas MMA maskin med utmärkta svetsresultat oavsett förhållanden. Automatisk Hot Start ger perfekt tändning av ljusbågen varje gång. Helt klart ett bra val som inte bara förespråkas av oss utan också utav alla de tusentals kunder som håller den framför alla andra varumärken.


3. Telwin Force 165 – Bästa budgetval

svets bäst i test
svets bäst i test

En enkel och prisvärd invertersvets för enklare reparationer och hobby-bruk.

Det här är kioskvältaren ifrån Telwin. Modellen som skall stå i alla garage och mindre verkstäder enligt dem själva. Det är en kompakt, liten och behändig invertersvets som går att förflytta utan större bekymmer. Anslutning till 230V och inställningsområdet går upp till 150 A. En stor fördel är att det går att använda olika slags elektroder såsom basiska, rutila, rostfritt, gjutjärn etc.

Det är många erfarna svetsare som inte kommer hålla med oss nu och det är okej. Ibland behövs inte de absolut dyraste produkterna för enkla reparationer hemma eller i verkstaden för att avsluta ett projekt. Ibland är det snarare så att man vill ha en svets som fungerar när man behöver den utan att spendera tusentals kronor på något som bara kommer användas ett par enstaka gånger.


4. Esab origo MIG C250 – Premiumval

bäst i test svets
bäst i test svets

ESAB Origo Mig C250 är en 3-fas stegreglerad kompakt strömkälla. Den låga vikten och det inbyggda matarverket gör Origo Mig C250 praktisk för lantbruk, reparationsverkstäder och lättare tillverkning.

Origo C250 är en kompakt svetsströmkälla baserad på modern inverterteknologi. Användarvänlig inställningspanel och intelligent mjukvara ger optimala svetsparametrar med stabil ljusbåge. Den kompakta designen i det korrossionsbeständiga, flam- och stötsäkra höljet gör utrustningen flexibel och lätt att bära med. Stora kylkroppar och en smart design gör att utrustningen arbetar
vid en lägre temperatur, vilket ökar livslängden. IP23-godkänd vilket gör att utrsutningen kan användas både inom och utomhus.

Som tillbehör kan Origo Mig C250 utrustas med digital V/A meter och transformator för gasförvärmare. De är konstruerade för svetsning av exempelvis bilplåt, lantbruksutrustning och lättare produktion och reparationsarbeten. Det är prisvärda svetsutrustningar med svårslaget svetsresultat.


Att tänka på inför ditt köp

Efter att ha läst våra recensioner undrar du förmodligen vad som gör en svets bättre än en annan. Låt oss titta på vanliga funktioner hos svetsar som du bör tänka på innan du gör ett köp.

Låt oss kolla på några olika typer av svetsar..

Pinnsvets

Vid pinnsvetsning hålls elektroderna för hand. Din svetsmaskin är också ansluten till basmetall. När din elektrod kommer i kontakt med basmetallen flyger elektricitet mellan dem och skapar en båge.

Det finns en hel del stänk, och de kommer att kräva sanering. Det är också en svårare typ av svetsning att lära sig, så räkna med att dina svetsar blir ännu mindre attraktiva under den utökade inlärningskurvan. Det är bra för svetsning utomhus och på smutsiga ytor, men inte bra för tunna metaller.

MIG-svets

En MIG-svets förlänger en trådelektrod när du drar i avtryckaren. Elektricitet passerar mellan den här ledningen och basmetallen du svetsar, vilket skapar en båge som smälter ledningen. Vid smältning blir tråden fyllmedel som förenas med basmetallen och ger en höghållfast svets.

MIG-svetsning är den enklaste typen av svetsning att lära sig. Det producerar rena svetsar utan slagg och mycket mindre rengöring krävs. Den kan användas på metaller med olika tjocklek, beroende på maskinens strömstyrka. MIG-svetsning fungerar bra inomhus och är ett utmärkt val vid svetsning i garaget.

TIG-svets

TIG-svetsning är en mer komplex typ av svetsning som oftast används på mycket tunna metaller. Elektroden är tillverkad av icke förbrukningsbart volfram och avskärmad av ett skyddsgasmunstycke. Den kan användas med olika tjocklekar på fyllstänger av olika typer av metall. Den kan också användas utan påfyllningsstång om dina ytor möts med tillräckligt rena kanter, en process som kallas fusion.

Denna typ av svetsning möjliggör mest kontroll, men det är också den mest komplicerade. Din fot måste styra värmen, ena handen måste kontrollera påfyllnadsmetallstången och den andra handen måste styra elektroden för att producera svetsen. Även om det är svårt att bemästra och långsammare än andra svetsmetoder, producerar TIG-svetsning svetsningar av högsta kvalitet med högsta hållfasthet. Det möjliggör också större kontroll över svetsen, vilket gör att TIG-svetsar blir mer estetiskt tilltalande.

Ampere

Styrkan på den elektriska strömmen som produceras av din svets mäts i Ampere. Smälthastigheten och djupet på svetsens penetration styrs båda av denna måttstock. Högre strömstyrka kommer att göra en djupare svets fylld med mer material. En svets med lägre strömstyrka använder mindre material och uppnår bara grund penetration.

Spänning

Spänning är i grunden elektrisk tryck. Det påverkar främst hur den synliga delen av svetsen bildas ovanpå och inte påverkar djupet mycket. Svetsar med låg spänning kommer att bilda högre, tunnare svetsar. Svetsningar med högre spänning blir bredare och plattare med mjukare kanter. Att hitta rätt spänning för ditt material kommer att vara avgörande för att du ska få en snygg svetsning av hög kvalitet.

Strömförsörjning

Tänk dig att du köpte din nya svets och är glad att få hem den och börja svetsa! Men när du väl påbörjat svetsa går proppen.

Ditt hem har sannolikt brytare (Propp) med 15 amp eller 20 amp som driver uttagen. Vissa svetsmaskiner, även om de är klassade för 220, är avsedda att köras på en 50-amp eller till och med 60-amp krets. Om ditt hem för närvarande inte är utrustat för detta kan det vara att tänk på detta i förväg för att spara förvirring, huvudvärk och besvikelse senare på vägen.

Köphandbok

Att köpa en svets kan liknas vid en djungel, med så många modeller, funtioner och aspekter att ta i beaktning. Men för att processen ska bli enklare och underlättas kan du följa 5 steg:

1.Identifiera dina behov.

Det kanske låter uppenbart men att identifiera varför du behöver en svets är kanske den viktigaste aspekten i din beslutsprocess. Behöver du den inför större, tyngre komersiella arbeten? Eller till mindre små, enkla jobb hemma. Vilka funktioner behöver du? Vilka funktioner behöver du inte osv..

2.Bestäm din budget.

Om du har en specifik budget i åtanke kan det göra beslutsprocessen lite enklare. Detta kan hjälpa dig att begränsa de märken du tittar på, samt hjälpa dig att avgöra vilka funktioner som är viktiga och vilka som inte är de.

3.Välj ett välrenommerat varumärke.

Som du kan förvänta dig, desto bättre varumärke, desto mer pengar kommer du att betala. Detta motsvarar vanligtvis bättre kvalitet, men det är inte alltid fallet. Det är inte bara produktens kvalitet som är viktig. Det handlar också om kundservice om du har några frågor eller om du inte är helt nöjd med ditt köp. Esab och Kempi och Telwin är ett par exempel på stora varumärken med bra kundservice.

4.Jämför marknaden.

Genom att kolla in våra detaljerade recensioner och utforska våra omfattande tips, blir förhoppningsvis processen snabbare och enklare. Men det finns så många fantastiska modeller där ute. Vi rekommenderar starkt produkterna i vår guide, men vi uppmanar dig också att titta på de många recensionerna online innan du fattar ett beslut. Var noga med att kolla in olika onlinebutiker för att jämföra priser och få bästa möjliga erbjudande.

5.Dags att köpa!

Du har äntligen beslutat dig – det är fantastiskt! När du köper bör du kontrollera vilken typ av garanti produkten kommer med. Det är också viktigt att kontrollera om produkten säljs med tillbehör eftersom det kan vara ett extra incitament att köpa en modell över en annan. Men tillbehör kan också köpas mycket enkelt online så det är inte nödvändigt. Slutligen, se till att du läser alla anvisningarna så att det finns särskilda säkerhetsproblem att tänka på med sådan utrustning.

Bäst i test svets

Bäst i test svets. Ju dyrare köp, desto mer efterforskning krävs för att göra rätt köp. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig spara lite av den tiden med våra recensioner och vår köpguide.

Marknaden har kommit långt och blir bara bättre och bättre. Det finns så många fantastiska märken och modeller att välja mellan. Kom ihåg att fråga dig själv vad du kommer att använda det till, vilka funktioner som är viktigast för dig och vilken typ av pris du är villig att betala. Genom att göra detta kommer du hitta en högkvalitativ produkt som passar dina specifika behov.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om bäst i test svets. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan. Om vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.4 / 5. Röster: 17

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *