Ta bort silikon med ättika

Härdad silikon är notoriskt svårt att ta bort från någon yta. För att ta bort det måste du skrapa och dra och vara noggrann. Eller kanske hittar du industriella silikonborttagningsprodukter, men alla är inte säkra för hemmabruk. Istället kan du använda ett antal säkrare alternativ, av vilka du redan kan ha hemma.

När det gäller att välja miljövänliga alternativ till hårda kemikalier är ättika den tydliga mästaren. Ättika är biologiskt nedbrytbar, kan förvaras på hyllan på obestämd tid och lämnar inte giftiga kemiska dofter eller rester i ditt hem. Ättika är en utmärkt rengöringsprodukt och kan till och med ta itu med tuffa projekt som gammal silikon.

Syran i ättika hjälper till att bryta hårt, klibbigt eller gammalt silikon och löser upp det så att det effektivt kan skrubbas bort.

Ta bort silikon med ättika
Ta bort silikon med ättika

Ta bort silikon med ättika – Steg för Steg

Silikon varar i många år, men den blir sämre med tiden och till slut kan det vara dags för att applicera silikon på nytt. Alla som någonsin har gjort detta vet att vissa hushållslösningsmedel mjukgör silikon men ingen löser det. En vanlig borttagningsstrategi är att mjukgöra silikonen med en generös mängd alkohol och sedan skrapa av den med en kniv eller dra av den med en tång. Efter att huvuddelen är borta använder du vanligtvis samma lösningsmedel i kombination med en skurborste för att rensa upp resten.

Men ännu effektivare är att använda ättika, dess rengöringskraft kommer från den sura basiska formulan som ofta reagerar mot smuts och löser upp även de svåraste fläckarna.

Steg 1

Häll två eller tre koppar vit vinäger i en skål och ta på latexhandskar för att skydda dina händer mot irritation.

Steg 2

Doppa en trasa i vinägerskålen och applicera sedan direkt på silikonet. Blöt silikonet rikligt och låt sedan vila någon minut.

Steg 3

Skrubba silikonet energiskt med en borste. Vid behov kan du doppa borsten i vinägerblandningen för extra kraft.

Steg 4

Börja längst hörnet med att skrubba, om möjligt. När du löser upp silikonet, kan du börja dra upp fogen med fingrarna för att påskynda processen.

Steg 5

Fukta trasan med varmt vatten och torka bort det återstående silikonresterna. Upprepa vid behov steg 2 och 3 tills all silikon har tagits bort.

Vill du slippa göra jobbet?

Silikonborttagare Pattex

  • Gammal silikon som måste bort?
  • Bryter effektivt ner härdat silikon.
  • Lägg på – låt verka – torka bort.

Lycka till!


Tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig att ta bort silikon med ättika. Vill du läsa mer från oss, rekommenderar vi:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till startsidan.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! / 5. Röster:

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *