Vad är frostsprängningar i tegel?

laga frostsprängning i tegel
3.3
(8)

En stor del av vårat bostadsbestånd i Sverige består av tegel, en beprövad metod som varit med sedan romartiden, men tegelhus i en viss ålder kan ha många problem.

Sveriges kyliga vintrar öppnar upp möjligheten för frostskadade tegelstenar, särskilt om tegelstenarna inte är i bästa skick. Frostskadad tegel kan resultera i att den sprängs (hela bitar av tegel och murbruk faller ut ur väggen) och kräver omedelbara reparationer för att säkerställa att problemet inte ökar och leder till instabilitet i strukturen.

Varför sker frostsprängningar?

När tegel tillverkas har de ett ansikte, en utsatt sida som avvisar vädret, men med åren förlorar den sin väderbeständighet och fukt smyger sakteligen in.

Vid varmt väder är det oftast inga problem, eftersom det aldrig fryser; därför avdunstar den naturligtvis ur väggen utan att orsaka skador. När vatten kommer in i tegel under vintern kan det frysa, vilket får det att expandera. Trycket från denna expansion, särskilt när det händer om och om igen, leder till sprickbildning och smulnad murverk. När denna process fortsätter att inträffa kommer hela ytan på väggen att börja avfällas och smulas ner på marken.

Laga frostsprängning i tegel
Laga frostsprängning i tegel

Laga frostsprängning i tegel

Det finns många sätt att reparera tegel, även om det ibland är den mest uppenbara lösningen och kanske är svårare än det låter. Ibland har tegelstenarna så mycket frostskador att utbyte och reparation är för dyrt och en väggbeläggning måste appliceras för att skydda strukturen.

I vilket fall som helst rekommenderar vi att du ber någon med erfarenhet att titta på och bedömma ditt hus och eventuell åtgärd.

Behöver du en murare? Få gratis offerter av lokala hantverkare i ditt område.

Hur ser Frost-skadade tegelstenar ut?

Tegelstenar som är skadade av frost varierar i utseende beroende på hur drabbade de är.

  • Hela tegel kommer att falla ut ur väggen och lämna bakom stora bitar av saknade tegel och murbruk.
  • Färgning av tegel och / eller murbruk.
  • Lös, smulig murbruk som du kan skjuta runt med fingrarna. Innan tegel visar några tecken på försämring kommer du att märka tecken på murbruk.

Förhindra att frostsprängningar sker:

Precis som med allt annat är förebyggande en mycket bättre lösning än att försöka hantera effekterna.

Den bästa lösningen är att förhindra att vatten tränger in i tegel, block eller murverk när det är möjligt. Det är därför du till exempel har takrännor för att ta bort vattnet från taket för att förhindra att det kommer till dina väggar.

Där något murverk eller betong troligen kommer att få vatten på det, är det tillrådligt att försöka förhindra att detta händer. Vi nämnde att måla väggen ovan, men du kan också köpa tätningsmedel som minskar mängden vatten som kommer in i porerna och sprickorna.

1. Se till att ditt dräneringssystem fungerar

Använd regn som en möjlighet att se exakt vart vatten på din fastighet går. Fungerar dina dräneringssystem ordentligt för att förhindra att vatten avvisas bort från ditt hem? Eller blöter, skvätter och dränker vatten hela tiden över tegelytor? Det senare kommer att resultera i en hög av frostskadade tegelstenar efter vintern.

2. Var uppmärksam på alla rörledningar som anbringas i ditt hem

Alla rörledningar som är direkt anslutna till ditt hem måste kontrolleras regelbundet för tecken på läckor. En liten läcka kan stava stora problem för tegelverk, särskilt under vintern.

Se till att överflödesröret inte droppar och lägger fukt till murverk. I de flesta hem finns överloppsrör för varje toalett, centralvärme och kallvattentankar. De flesta läckage orsakas av ett fel i flottörventilen på den tillhörande enheten.

3. Titta regelbundet över tegelverk för fukt och missfärgning

Om delar av din tegelvägg verkar missfärgad, eller är fuktiga vid beröring är det dags att ta in en professionell. De flesta bostäder är byggda med ett vattentåligt material på de lägsta delarna av hemmet för att förhindra skador från stående vatten, översvämningar och markfukt. Oavsett om ditt hem är byggt med dessa försiktighetsåtgärder eller inte, är det alltid möjligt för fukt att sippra upp och genom den nedre delen av ditt hem. Detta kommer att leda till en större möjlighet till frostskador på tegel.

Titta runt hela ditt hus för att se till att det inte finns några områden där vatten kan sippra upp i väggarna. Flytta bort allt som kan hjälpa fukt att komma åt väggen, till exempel en hög med jord.

4. Se till att ditt murverk är i gott skick före vintern

Tegelstenar måste vara i god form på vintern för att klara det utan skador. Tegelstenar som sönderfaller, spricker eller har svaga murbrukar är den största risken för frostskador. Kolla regelbundet över dina tegelstenar och låt små problem lösas direkt. Det sparar pengar och krångel på vägen.

Lycka till!


Tack för att du läste. Hoppas du lärde dig något om att laga frostsprängning i tegel. Vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.3 / 5. Röster: 8

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *