Lär dig att popnita med popnitstång

popnita hur gör man
4.5
(4)

De kan verka som en glömd och förlorad konst att popnita. Jag är här för att säga att popnita är fantastisk, och kan snabbt göra vad skruvar och bultar inte kan.

För att vara tydlig: Jag kommer att fokusera på POP-nitar i den här artikeln, eftersom nitning i allmänhet är för brett ämne för att gå in på allt på en gång. Om du är intresserad av att lära dig om andra typer av nitar, låt mig veta i kommentarerna nedan så gör jag en bifogad artikel om dessa.

Vad du behöver:

  • En bra POP-nitstång
  • En uppsättning nitar som passar din pistol, helst i olika längder eftersom du behöver de beroende på vad du arbetar med

Pop-nitstång

En popnitstång med 4 st munstycken och plastklädda skänklar. För nitdiameter 2,4-4,8 mm. Allt du behöver..

Steg 1: Typ av POP-nitar


Låt oss börja med några grundläggande terminologier, så att vi alla är på samma sida. POP är faktiskt namnet på det ursprungliga varumärket som uppfann och marknadsförde dessa typer av nitar. Företaget förvärvades av Stanley tools 2013.

Popniten uppfanns i Skottland strax före första världskriget. I USA experimenterade uppfinnare som Carl Cherry och Lou Huck med andra tekniker för att utvidga fasta nitar, till exempel genomdragningsmetoden. Genom att borra ett hål genom en nit och utvidga det med en törn utvecklade dessa fästpionjärer så småningom en kostnadseffektiv nit som kunde installeras i strukturer där fästelement endast var tillgängliga från en sida.

1939 utfärdades det första amerikanska patentet för en aluminiumblindnit. Det antogs snabbt av flygindustrin. Enheten möjliggjorde massproduktion av militära flygplan under andra världskriget.

Det är en moderniserad form av dessa typer av nitar som vi känner idag som en blind nit.

popnitar

Steg 2: Hur fungerar en pop-nit?

Det är faktiskt en riktigt genial uppfinning! Innan pop-niten uppfanns, var du tvungen att ha tillgång till båda sidor av ditt arbetsstycke. För komplexa maskiner kunde detta vara ett stort besvär eftersom det ofta innebar att allt du ville reparera måste demonteras.

Pop-nitar har några huvudfunktioner:

  • En rörformad nit
  • En törn eller en mitttråd med en nub i slutet
  • Processen för nitning baseras på en dragrörelse och det faktum att niten är tillverkad av en mjuk metall. Åtgärden att dra dornen genom nitens rör rör sig ut från den ”blinda” sidan av niten, som är på andra sidan av arbetsstyckena. Denna avskräckande verkan binder de två arbetsstyckena mellan nithuvudet och den utskjutna blindänden.


Steg 3: Typer av blinda nitar


Under åren har många typer av nitar utvecklats för olika användningsområden. Nitar finns i olika material och huvudtyper som passar dina specifika behov.

Det troligaste är att du endast kommer behöva en enkel aluminiumnitt med kupolhuvud.

Steg 4: Hur man använder en nitpistol


Välj din nit

Nitar finns i olika mätare, vilket innebär att du har ett urval av alternativ. Välj den minsta mätaren som du tror att du kan komma undan med. Storleken på nitn kommer att definiera det hål som du behöver för att borra.

Borra ditt hål

Du börjar med att borra ett hål genom dina två arbetsstycken. Jag tycker att det att sätta fast de två bitarna först säkerställer att hålet som jag borrar är exakt där jag vill ha det. Kom ihåg att använda en mittstans först eftersom lite tenderar att vandra på metall utan någon slags initial guide.

Sätt din nit i din pistol

Välj en nitlängd som passar dina arbetsstycken. Du kan mäta djupet på dina material med en bra bromsok. Liten på din nit bör vara minst 1,5 gånger tjockleken för båda dina arbetsstycken tillsammans. Så om du nitar ihop två bitar av aluminium, som vardera är 3 mm, bör du lägga dem ihop och multiplicera med 1,5 för att ge dig 9 mm för din nitlängd.

Den blinda niten sätts in i nitningsvapnet via dornen. Huvudet ska skjutas fast upp mot pistolens ände. Nitens ”ände” kommer att peka bort från pistolen

För in din nit i ditt förborrade hål

Pressa fast din nit i det förborrade hålet, med nubben helt rensande av hålet. Dra i pistolens utlösare för att dra dornen igenom. Detta låser din nit på plats. Dornen kan kastas bort när du är klar. Jag brukar hålla dem eftersom de är användbara små stift som jag har hittat dussintals användningsområden under åren.

Steg 5: Hur man tar bort en nit

När du tar bort en nit kommer du att förstöra den permanent eftersom det inte finns något sätt att återanvända en nit.

Det enklaste sättet att ta bort en popnitar är att borra ut den. Välj en borrbit som är mindre än hålet som din nit är placerad i. Detta säkerställer att det inte tar bort onödigt material från dina arbetsstycken. Borra ut mittens nit. Följ upp med en stans och en hammare. Knacka försiktigt på nitens huvud tills huvudet fästs av. Niten kommer att falla igenom till andra sidan.

Det är allt!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill hjälpa oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *