Ta bort rost från metall på sekunder!

ta bort rost
4
(14)

Rost på olika typer av metaller kan vara både besvärligt och envist. I det här inlägget visar vi hur du enkelt tar bort rost från metaller på några sekunder med hjälp av några få ingredienser du förmodligen redan har hemma.

Men låt oss början från början..

Vad är rost?

När en bit järn, järnlegeringar eller stål utsätts för vatten och syre bildas en kemisk reaktion som kallas oxidering. Utseendet på denna korrosion är en rödbrun fläckig beläggning och kallas vanligtvis rost. Även luftfuktighet tillsammans med syre kan också orsaka rost.

Rostar alla metaller?

Alla metaller är mottagliga för korrosion i en eller annan form, men ordet ”rost” används endast när det hänvisas till järn, järnlegeringar och stål.

Vilka metaller rostar inte?

Aluminium, mässing, brons, galvaniserat stål, rostfritt stål, COR-TEN-stål, koppar, titan och ädla metaller som guld, silver och platina är alla metaller som inte rostar. De kan korrodera eller fläckas, men de rostar inte.

Olika typer av rostskydd

Det rostskydd som oftast rekommenderas av experter är en droppe olja. Eftersom H2O inte kan tränga igenom metallen, börjar rostprocessen inte. Oljan stöter bort vattnet och vattnet som finns i syre. Det betyder att även när metallföremål kommer i direkt kontakt med vatten kan en oljeklicka fortfarande göra underverk när det gäller att förhindra rost.

Hur man tar bort rost på stora ytor

Det vanligaste sättet att ta bort rost på stora ytor är att använda ett elverktyg som t.e.x. en slipmaskin, vinkelslip eller något annat oscillerande verktyg. Oavsett vilket verktyg du väljer bör du alltid börja med de grovaste slipkornen. Och undvik att slipa för mycket.. vilket annars är ett vanligt misstag. När rostet är borta, byt till ett finare korn för att jämna ut virvlarna och spåren som orsakas av det grova kornet. Slipa med 400-kornigt vått / torrt papper för det smidigaste lackarbetet.

Det går även att göra för hand men de kommer att kräva mer armbågsfett, om du förstår vad jag menar. Du gör på lika vis, börja med en grovt sandpapper och avsluta med ett mjukt.

Behöver du införskaffa sandpapper eller slipskivor kan vi med glädje rekommendera de här produkterna som vi själva gärna använder.

Hur man tar bort rost på små ytor

Tillvägagångssättet för att ta bort rost på mindre ytor ser något annorlunda ut eftersom ett elverktyg lätt blir otymplig i sådana lägen. Vi vill exempelvis inte dra igång vinkelslipen för att ta bort rost på gamla bestick? Eller hur?

Nej, då finns det bättre sätt. En effektiv metod för rostborttagning är att använda salt och citronsaft eller vinäger. Det som kännetecknas av dessa ämnen är att de är alkaliska, sura lösningar som tilsammans med lite salt kommer reagera mot rost och lösa upp den från metallen.

Tappa upp ett handfat med vatten, salt och vinäger och blötlägg dina föremål över natten och skrubba sedan bort rosten.

Ett annat sätt som vi ställer oss något mer frågande till är att använda bakpulver. Det rostiga föremålet kan antingen dammas med bakpulver eller göras till en pasta med vatten eller vinäger. Applicera på områdena och låt stå i en timme eller så, rengör sedan med en borste. Om det fungerar eller inte låter vi vara osagt.

Kommentera gärna med dina erfarenheter..

Rostlösande medel

En annan metod för att ta bort rost är rostlösande medel.

rostlösande medel

WD-40 kan strykas ut eller sprayas frikostigt utan att ytorna blir klibbiga och smutsiga. Det är en perfekt produkt vid borttagning av ingrodda smuts- och sotlager. WD 40 skyddar även metallytor från fukt och oregelbundenheter i metallen. Det här kan vara särskilt effektivt vid ett par tillfällen exempelvis när en skruv har fastnat pga rost. Då kan det vara bra att spruta generöst, vänta ett par sekunder och försöka lossa igen. Jag hade ljugit om jag sagt att det fungerade varje gång men det är minst sagt bra att ha.


Förhindra att rost uppkommer

Nu när dina metallföremål är rostfria, hur håller du dem glittrande? Vatten är den skyldige när det gäller rost, så nyckeln till att hålla föremål rena är att hålla dem torra. Knivar ska tvättas och torkas så snart som möjligt efter användning. (Låt dem inte sitta i diskbänken och undvik att lägga dem i diskmaskinen.) Förvara metallföremål, inklusive verktyg, på ett torrt område med låg luftfuktighet.

Du kan också applicera en skyddande beläggning för att förhindra att rost bildas på metallytor. Använd en mjuk trasa för att applicera en liten mängd mineralolja på kniven – inklusive lederna – två till tre gånger per år. Verktyg kan behandlas med pastavax eller WD40.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om bäst i test slagborr. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 14

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *