Hur man tar bort röklukt från dig, dina kläder, din bil och hemmet

ciggaretlukt
3
(4)

Din luftkvalitet är viktig och speciellt hemma och runt omkring dig där du spenderar större delen utav din tid. För alla oss som inte röker är cigarettlukten hemsk att befinna runt och känna vid. Inte bara det, det är farligt också.

Röken som fäster i dig, dina kläder i väggar och tak innehåller flera aktiva kemiska ämnen, som har kopplats till flera hälsoproblem, inklusive: cancer
plötsligt spädbarnsdöd (SID) och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)

Om du själv röker har du förmodligen blivit van vid lukten och inser inte hur stark den är. Kanske har du nyligen slutat röka och vill ta bort alla spår från dig själv och ditt hem. Eller så har du nyligen köpt en bil vars tidigare ägare var rökare. Eller så har du tillbringat en kväll i en rökig poolhall och vill få bort lukten från dig själv.

Anledningarna till att bli av med röklukt är oändliga. Fortsätt läsa för att lära dig om rengöringslösningar som hjälper dig att bli av med cigarettlukt och dess giftiga rester.

Hur tar man bort röklukt?

För att ta bort lukten permanent måste man ta bort källan till problemet. Detta innebär att du rengör alla ytor i ditt hem. Brinnande doftljus och parfymerade aerosoler maskerar bara lukten tillfälligt. Ventilation kan hjälpa till att ta bort lite av lukten, men det utspädar faktiskt bara lukten och gör ingenting permanent.

Processen för att eliminera röklukt i ditt hus beror på svårighetsgraden. Om någon rökt i ett decennium kan restaurering kräva en mer invasiv strategi, till exempel att kasta ut föremål eller till och med byta gips och matta. Om rummet luktar som ett askfat bör du tänka över att slänga ut föremål som inte har sentimentalt värde – ibland är soffan bara för illaluktande och inte värt den tid och pengar du skulle spendera på att återställa den.

Vid mildare scenarion

Om ditt rökproblem inte har pågått i decennium. Utan snarare består av röklukt som kommer och går eller i mildare former, kan du ta ta hjälp utav en ozonrenare. En ozonrenare hjälper till att rena luften och tar bort och samlar rökpartiklarna i ett speciellt filter innan det hunnit sätta sig i möbler och tyger.

ozonrenare för att bli av med cigarettlukt

Ozonrenare Blue Pure 411 

Detta är den omåttligt populära ozonrenaren med hundratals positiva recensioner. Den lämpar sig för utrymmen upp till 15 kvm, dvs mindre utrymmen och små lägenheter. Dessutom är den tyst som en viskning, vilket betyder att du kan placera den var som helst till och med i sovrummet.

Pris 1 189,00

Ta bort ciggarettlukten för gott!

Låt oss förbättra din luftkvalitet. Att ta bort röklukt kräver tålamod – den sura röken lämnar harts och tjäror som genomsyrar allt i närheten.

Börja med hårda ytor

Börja med att öppna alla fönster och dörrar för att ge ventilation medan du rengör. Torka av alla hårda ytor med en 50/50-lösning av vit vinäger och varmt vatten med en sprayflaska och en trasa. Du kan tvätta väggarna och taket med en blandning av 1/2 kopp ammoniak, 1/4 kopp vinäger, 1/2 kopp bakpulver och en halv liter varmt vatten.

Lämna inga ytor orörda: Rengör väggar, dörrar, vred, ljusarmaturer (glödlampor), tak, fläktblad och allt som röken kom i kontakt med. Glöm inte alla fotoramar och dekorationer. Överväg att kasta ut föremål som lampskärmar och kuddar som absorberar lukt väl och som är lätta att byta ut.

Tvätta tyger

Nästa steg är att fokusera på tyg, matta och klädsel – börjar med det du inte kan slänga i tvättmaskinen. Strö över allt med bakpulver och låt det sitta i några dagar. När bakpulver har haft en chans att absorbera lukten, torka och dammsug det hela och upprepa vid behov. Rengör sedan mattorna. Om du inte har en ångrenare kan du köpa eller hyra en. Om din ångrensare har en klädselmontering, använd den här för att rengöra gardiner eller stoppade möbler.

Tvätta dina tvättsäkra tyger (soffkuddeöverdrag, några gardiner och gardiner) i maskinen med 1/2 kopp vinäger istället för tvättmedel. Följ upp med en annan tvättcykel med ditt önskade tvättmedel. Det är bäst att låta dessa föremål lufttorka utanför för att förhindra krympning.

ta bort röklukt och dess giftiga rester

Luftcirkulation och rening

Om vädret tillåter, håll fönster och dörrar öppna så länge som det är går. Använd fläktar för att uppmuntra luftcirkulationen – låt en fläkt blåsa luft från på ena sidan och placera en annan fläkt på andra sidan av rummet för att ta ut luften utanför.

En luftrenare med HEPA-filter kan hjälpa till att avlägsna lukt-orsakande molekyler. Om lukten kvarstår efter att du har luftat ut ditt hem, placerar du aktivt kol eller skålar med vit vinäger (eller till och med äppelcidervinäger) runt i rummen för att ta upp lukt. Byt kol eller vinäger med några dagar.

Var försiktig med doftande ”luktborttagning” -produkter, som bara döljer lukten istället för att ta bort den.

Ozonrenare

Om röklukten fortfarande kvarstår efter att du har slutfört alla dessa steg, är en ozongenerator ditt näst bästa alternativ. Ozon är ett kraftfullt rengöringsmedel och är mycket effektivt för att eliminera lukt. Ozonrenare skapar aktiverat syre. Genom att oxidera rökmolekylerna kan de eliminera röklukten helt (om den används korrekt). Husägare kan hyra eller köpa ozongeneratorer. Följ tillverkarens rekommendationer, som vanligtvis innebär att maskinen lämnas i ett stängt rum under en viss tid.

Ozonrenare Blue Pure 411 

Detta är den omåttligt populära ozonrenaren med hundratals positiva recensioner. Den lämpar sig för utrymmen upp till 15 kvm, dvs mindre utrymmen och små lägenheter. Dessutom är den tyst som en viskning, vilket betyder att du kan placera den var som helst till och med i sovrummet.

Pris 1 189,00

Ring en expert

Att ta bort röklukt kan vara en frustrerande process. Och inte alltid så lätt. Även om luktarna försvinner helt eller nästan helt, kan det fortfarande vara missfärgning på dina väggar eller tak orsakat av cigarettrök. En färsk färgbeläggning täcker inte bara återstående skador på cigarettrök; det är också uppdaterar ditt hem med ett nytt utseende!

Be om din kostnadsfria uppskattning från Femstjärniga målning, en annan medlem i det grannliga nätverket av pålitliga leverantörer av hemtjänster.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Lycka till med att måla om huset. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *