5 steg till att välja rätt fönster.

5
(1)

Även om många fönster kan se desamma ut, är det är en stor skillnad mellan produkter, särskilt när det gäller kvalitet och prestanda. Att uppgradera ditt hem med nya fönster leder inte nödvändigtvis till energibesparingar, därför är det är viktigt att välja rätt produkt.

Men hur vet husägare vilka fönster de ska välja? Följ dessa 5 steg för att få det mesta för pengarna.

Steg 1: Välj en fönsterstil

Fönster är en exteriörsprodukt som är utmärkt för att spara energi. Men de ger också en betydande inverkan på estetik. En av de största bekymmer från husägare är utseendet på fönstret och hur det kommer att smälta med deras yttre.

Lyckligtvis kan arkitekturen i ditt hem ge flera ledtrådar i rätt fönsterstil att använda. Detta är det säkraste alternativet för att säkerställa att fönstret kommer att komplettera ditt hem oavsett ålder.

Till exempel har hem i kolonistil vanligtvis dubbelhängande fönster. Det dubbla hängande fönstret öppnas och stängs med två manöverfönster. Det lutar också in för enkel rengöring. Det är ett klassiskt fönster som passar koloniala hem samt en mängd andra arkitekturer, inklusive ranchhem eller hantverkare.

Specialformade fönster kan fungera såväl med moderna hem som historiska. Välj specialformade eller geometriska fönsterstilar för extra karaktär.

Det finns också ett urval av dekorativa uppgraderingar att tänka på. Hemägare kan lägga till en unik touch med dekorativa glasalternativ och rutnät. Diamantgaller ser bra ut med hem i Tudor-stil och dekorativa glasfilter tänds in i hemmet utan att avskaffa integriteten.

en guide till fönster. Så lär du dig att välja rätt fönster

Steg 2: Välj ett rammaterial

Fönsterstilen är viktig, men kom ihåg att fönstret kommer att slitas under tiden beroende på material.

PVC är kanske det enklaste fönstermaterialet att underhålla. Det är motståndskraftigt mot termitskador och kommer inte att vrida, skala eller ruttna. Det kräver inte heller någon typ av slipning, färgning eller målning under hela sin livstid.

PVC ramar är också mycket anpassningsbara. Du kan välja mellan olika färger för att koordinera eller kontrastera med ditt befintliga exteriör.

Om du väljer träfönster, kom ihåg att detta fönstermaterial kräver betydande underhåll. Om du inte vill spendera mycket tid på att underhålla dina nya fönster kan du överväga installationen av vinylfönstret.

Steg 3: Välj ett glaspaket

välja rätt glaskontruktion i fönsterna

Glaskonstruktionen är en av de viktigaste komponenterna i ett fönster när det gäller att spara energi. Fönster med mycket lågt pris (och låg kvalitet) har vanligtvis inte nödvändig teknik för att sänka energiräkningarna under hela året. Det är viktigt att förstå de komponenter som skapar ett energieffektivt glaspaket, som inkluderar:

  • Dubbel- och trippelfönsterglas: Ersättningsfönster finns vanligtvis i två alternativ av glasrutor — dubbla och trippelfönster. Dubbel ruta är standardvalet som innehåller två glasrutor med ett luftrum i mitten. Trippelruteglas ger en extra rutan glas och ett extra luftrum. Det ger ökade energibesparingar och ytterligare ljudblockeringsfunktioner.
  • Argangas: En osynlig, luktfri gas som är tätare än luft. Denna gas fylls mellan gasrutorna, vanligtvis i fönster med dubbla rutor. Syftet med gasfyllningen är att öka den termiska effektiviteten i fönstret.
  • Krypton gas: En osynlig, luktfri gas som är tätare än både luft och argongas. Denna gas fylls mellan glasrutorna, oftast i fönster med dubbla rutor. Det är ett av de bästa valen för att skapa ett exceptionellt effektivt ersättningsfönster.
  • Glasbeläggning: Det finns en beläggning som är tunnare än människohårets bredd. Den appliceras på utsidan eller insidan av glas beroende på tillverkaren. Syftet med denna är att minska värmeöverföringen i hemmet. På sommaren reflekterar den solljuset utanför och hindrar det från att värma upp hemmet som en ugn. På vintern låter det solljus strömma genom glaset och hjälper naturligtvis att hålla hemmet varmt.

Kombinationen av dessa tekniker spelar en stor roll i hur fönstret sparar energi. Om du installerar fönster utan någon av dessa kommer du troligtvis inte att uppleva så mycket när det gäller energibesparingar eller ökad inomhuskomfort.

Steg 4: Välj fönster för anpassade mått

Även om det låter bekvämt att köpa fönster från en stort och billigt byggvaruhus, får du det mesta för pengarna genom att arbeta med ett professionellt fönsterföretag.

Företag som specialiserar sig på fönster har tillgång till högkvalitativa tillverkare som konstruerar varje produkt åt gången.

För att inte tala, fönsterföretag säkerställer att produkten har en exakt passform inuti öppningen på utsidan. Även den minsta felaktiga mätningen kan leda till betydande energiförluster, vilket lätt kan hända när du väljer att installera färdiga fönster.

Steg 5: Arbeta med ett etablerat fönsterbolag

Tyvärr är det alldeles för lätt att lita på en snickare med mindre än bra resultat. Men med internet har allt blivit mycket enklare. Du kan få en kostnadsfri uppskattning från ansedda fönsterföretag. Med hjälp av Internet är det lättare än någonsin att lära sig om det aktuella fönsterföretaget. Du kan hitta recensioner på Facebook, Yelp och google och anlita det du anser mest trovärdigt. För när allt kommer omkring kan det vara de som skiljer ett lyckad projekt från ett annat.

Besök dorunner.se och få anbud från flera seriösa hantverkare nära dig. Beskriv ditt uppdrag och få upp till 5 anbud helt utan kostnad.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att välja rätt fönster. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *