Tips till dig som vill måla om huset

måla om huset inspiration
5
(1)

Bör ditt hus stil diktera dess yttre färg? Tänk tillbaka på vad Leo Tolstoj skrev: ”Alla lyckliga familjer är lika; varje olycklig familj är olycklig på sitt sätt.” Låt oss skriva om litteraturen och säga detta: Alla målade hus är lika – och varje hus behöver målas i sin egen färg.

Går du i funderingarna att måla om ditt hus och letar efter tips och råd? Då har du hittat rätt!

Folk underskattar ofta hur mycket planering som krävs för att måla om huset med bra resultat. Liksom alla projekt finns det mycket som kan gå fel, men allt kan undvikas med korrekt förberedelse.

Här är några tips till dig innan du målar om ditt hus.

Måla om huset - vilken färg ska du välja?
Måla om huset – vilken färg ska du välja?

Byta färg på huset?

Du skapar mer arbete för dig själv när du väljer att ändra din husfärg och det ökar mängden arbete betydligt när du väljer en ljusare färg. Den mörka färgen kommer att lysa igenom en ljusare färgton och kräver därför flera lager av samma färg för att täcka. Med det i åtanke kanske du bör välja samma färg eller åtminstonde en mörkare färg?

Om du trots det bestämmer dig för en ljusare färg, behöver du arbeta in färgen i flera lager beroende på vilken färg du har på huset och vilken du vill byta till. Förbered dig på att det kan krävas upp till 3 lager färg.

Sammanfattning: Att använda samma färg eller en mörkare färg minskar antalet strykningar ni behöver göra.

Hur mycket färg behövs?

Det beror på hur stort ditt hus är, hur många lager du behöver måla och eventuell grundfärg.

I genomsnitt räcker 10liter målarfärg till 30-40kvm. Räkna sedan ut hur många kvm din fasad är och lägg till en halv liter för varje fönster och dörr. (Grovt räknat)

Glöm inte att köpa kvalitetsfärg..

Akrylatfärg V Röd

414.70 kr 319.00 kr

Rödfärg Röd

180.70 kr 139.00 kr

Akrylatfärg V Vit

414.70 kr 319.00 kr

Tvätta ditt hus innan du börjar måla

Det är svårt att föreställa sig ett hus som inte behöver tvättas före målning. Håll bara en vit t-shirt över sidan av ditt hus och bevittna år eller till och med decennier av ackumulerat grått sot och damm. Även i de mest tidsoptimistiska målningsprojekten rekommenderas det fortfarande att tvätta huset.

Att tvätta huset för hand är väldigt arbetsintensivt. Men du kanske slipper det? Om du äger en högtryckstvätt, ge huset två omgångar över en varm dag: en gång med rengöringslösning och sedan med rent vatten. Ingen högtryckstvätt? Använd en vattenslang. Även det är bättre än ingenting.

Dina två huvudmål:

  • Slå av det stora, synliga skräpet (spindelväv, insekter, bon, löv).
  • Tvätta bort det tunna sotet och dammet.

Sammanfattning: Rengör huset, men arbeta inte ihjäl dig över detta.

Kontrollera och laga skadat material

Förarbetet är många gånger tråkigare än själva arbetet. Om du har träfasad bör du se efter om det finns trä som är ruttet. Har du det måste bitarna bytas. Kontrollera också om det finns sprickor i träet, skrapa upp dem och grundmåla ordentligt.

Sammanfattning: Kontrollera att din fasad ser okej ut – att ingenting är ruttet.

måla om huset
Måla om huset

3. Skrapa endast bort det som krävs

Hur kan grannens hus se så fräscht ut – år efter år? Jo, han skrapade sin fasad. En dåligt skrapad fasad gör att färgen fäster sämre. Att skrapa färg är inte en sådan tidsförlorare på egen hand. Problemet är dock att det är som att öppna en Pandora’s Box. Du börjar skrapa och den lilla flagan leder till mer och mer och mer … Det är ett tidskrävande jobb som kräver tålamod. Men som kommer att löna sig över tid.

Moralen här är att endast ta bort det som krävs, du behöver bara skrapa bort färgen som sitter löst eller flagnar.

FÄRGSKRAPA

Det du behöver är en ordentlig färgskrapa som ligger bra i handen. Detta är ett greppvänligt tvåkomponentskaft. Vändbart, härdat metallskär av toppkvalitet.

Priset: 49,95:-


4. Bra att veta när du målar om

Först och främst, håll koll på vädret. Du ska inte måla i skinande sol och inte heller i en regnsstorm. Det kan uppstå färgblåsor och de är ju inte så snygga.

Att rolla färgen är det bästa av båda världar. Du kan snabbt täcka ytorna och färgen blir tjock. Det kräver inte en hel dags engagemang. Du kan bli klar med ditt projekt inom ett par timmar, kasta rullskyddet och vara klar dagen efter, som att surfa på Internet, titta på TV eller leka med barnen.

5. Spraya stora, funktionella områden

Sprutning kräver en enorm mängd förberedelser. Varje kvadratmeter av den icke-målbara ytan inom 5 meter bör täckas. Men när du väl kommer igång är sprutningen otroligt snabb. Förutom förberedelsetiden är en annan nackdel med sprutningen att du bara kan lägga ett tunt lager åt gången.

Om den här sidan av huset har gräs istället för trottoar, desto bättre. Spraya utan att lägga ner en droppduk. Ja, gräset kommer att bli färgad, men nästa klippning kommer att eliminera det.

Sammanfattning: Stora vidsträckningar av ditt hus med få eller inga funktioner – dörrar, fönster, lampor, nedåtriktade kablar, kabellådor etc. – kan målas effektivt med sprutan.

6. Minimera eller eliminera tvätt av borstar och skydd

Sist men inte minst, köp billiga rullskydd och släng dem i slutet av varje målningssession. Vektyg av bättre kvalitet rekommenderas för interiörmålning, där kritiska ögon tittar på hantverket. Utomhusmålning är mer förlåtande.Rengör dina handtag och borstar med vatten och släng andra mer oförlåtande verktyg.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Lycka till med att måla om huset. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *