Hur tar man bort en plastmatta?

ta bort plastmatta
4.3
(13)

En av de mest frustrerande uppgifterna du kan ge dig på är att försöka ta bort ett gammalt linoleum eller vinylgolv. Även när plastmattan dras av blir det bara värre. Nu står du inför mängder av gammalt lim som behöver tas bort.

Med tanke på projektets svårigheter ser många husägare till golvproffs. Om du är intresserad av en kostnadsfri offert för ditt projekt, låt oss hjälpa dig att få kontakt med lokala golventreprenörer.

Behöver du en golvläggare?

Innan du påbörjar arbetet..

Att ta bort gammalt linoleum eller vinyl är i allmänhet ganska svårt eftersom trä, ett vanligt undergolv, är poröst och därmed absorberar lim. En anledning till att limmet måste avlägsnas från träet eller något undergolv är att vissa äldre lim har oljor i sig som kemiskt reagerar med nya golvläggningar och orsakar en gul missfärgning. De flesta garantier täcker inte denna typ av fel.

En annan anledning till att limet måste tas bort är att det nya golvet så småningom kan bli sprött. Om gammalt lim går sönder under kan det orsaka felaktigheter i den nya golvbeläggningen.

Husägare måste också vara medvetna om att asbest användes i vissa gamla linoleum- och golvlim, särskilt i de som tillverkades på 1970-talet och tidigare. Att ta bort detta material innebär en hälsorisk. Om du är osäker på eventuell asbest kan du bryta en liten bit från ett hörn eller bakom kylskåpet och ta den till ett proffs för testning. Att väta golvet innan du påbörjar arbetet kommer att hindra eventuella asbestfibrer från att flyga upp i luften och andas in.

Hur tar man bort en plastmatta?

Börja med att skära golvet i parallella remsor som är cirka 10-20 cm breda med en verktygskniv. Använd sedan en hammare för att knacka på en stel spackel eller tegelmejsel under golvet för att bryta upp dem. Dra upp plastmattan i remsor. När ytskiktet är borta börjar det riktiga arbetet, använd en färgskrapa för att ta bort limet. Du kan också använda en värmepistol för att mjuka upp limet när du skrapar bort det med färgskrapan. En del gammalt linoleum har tjärbaserat lim, som kan mjukas genom att applicera mineralsk sprit eller vatten.

Alternativa metoder

Ett vanligt alternativ till att ta bort gamla linoleum- eller vinylgolv är att sätta ett nytt golv direkt över det. Om det befintliga golvet fortfarande är slätt eller kan slätas ut kan det nya golvet läggas direkt ovanpå det gamla golvet.

Om du föredrar det här har du två alternativ. I ett fall läggs ett lager av 1/4-tums plywood över det gamla golvet för att ge en jämn bas och sedan placeras det nya elastiska golvet ovanpå. Det andra alternativet är att höja det gamla golvet med en självutjämnande betong som är ungefär 1/8 tum tjock när den är torr. Det nya golvet läggs på det.

När du lägger till ett nytt golv, särskilt när du lägger till plywood eller betong, tänk på att denna process kommer att höja ditt golv märkbart. Det största problemet är att det inte kommer att ansluta sig smidigt med intilliggande golv. Denna höjdskillnad kan betyda att oförsiktiga gäster snubblar. Dessutom kommer du inte att ha samma spelrum under tröskeln. ta bort plastmatta


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att ta bort plastmatta. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.3 / 5. Röster: 13

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *