Hur tar man bort molly-bultar?

ta bort mollypluggar
3.6
(14)

Har du molly-pluggar i dina väggar och har ingen aning om hur du ska ta bort dem? I det här inlägget kommer vi ge dig 3 handfasta metoder för att ta bort dem utan särskilda specialverktyg eller förkunskaper. ta bort mollyplugg

Det finns i huvudsak 3 metoder för att ta bort dem och beroende på vem du frågar kommer du få olika svar. Vi kommer att gå igenom samtliga och låter dig bestämma vilken metod som du tycker låter bäst.

ta bort mollyplugg

Ta bort mollyplugg

Här är våra bästa tips till dig som vill ta bort molly-bultar och olika typer av exapander från väggen utan att göra ytterliggare skada.

Metod 1: Räta ut expanderingen

Skruva in bulten halvvägs in i hylsan. Knacka på bulthuvudet med en hammare. Hylsan som är utsvängd på baksidan av gipsväggen kommer att rätas ut och kan sedan lätt dras ut framifrån.

Metod 2: Borra ut mollykragen

Denna metod förutsätter att du har en borrmaskin. Kör borren med måttlig hastighet tills kragen lossnar från hylsan och den faller ner i väggen. Använd 10mm borr för 10mm molly, 8mm borr för 8mm molly osv..

Metod 3: Slå in Molly-bulten i materialet

Om ingen av metoderna ovan fungerar är det här sista utvägen. Skruva ut bulten helt ur hylsan, och använd sedan en hammare, helst en kulhammare, och hammra på hylsan tills den inte längre sticker ut. Det här kommer göra det mycket enklare och det kommer framförallt att bli snyggare när du väl ska spackla över.

Filmen förklarar precis vad vi pratar om och de 3 olika metoderna.

Vad är molly-bultar?

Molly-bultar är fästelement med utdragbara, gängade hylsor som används för att fästa tunga föremål i gipsväggar. Molly-bultar finns i många grepplängder och diametrar för olika väggtjocklekar och laster. Det är enkelt att installera, men du bör alltid se till att du använder rätt material och procedurer för att få det mest effektiva resultatet.

Steg 1 – Förbered dig själv
Eftersom du kommer att borra genom gips, sätt på dig skyddsglasögon för att skydda dina ögon från damm i luften.

Steg 2 – Borr hål i väggen
Borra ett genomgående hål i gipsväggen med bara ett något mindre (1-2mm) borr än diametern på mollybulten du har.

Steg 3 – Sätt i Molly-bulten
Sätt in mollybulten, och knacka lätt på huvudet med en hammare. Mängden kraft som du behöver för att driva in den beror på storleken på ditt hål. Om hålets diameter är densamma som diametern på mollybulten, kommer du inte använda särskilt mycket kraft. Om hålet är betydligt mindre måste du lägga mer ansträngning. Sikta på 1-2mm, det ger bästa möjliga grepp med minst problem.

Steg 4 – Dra åt för att expandera ankaret
När skruven är i, använd en skruvmejsel eller skruvdragare för att dra åt tills du möter motstånd. Du behöver inte ta i för kung och fosterland, det kommer nämligen skada de expanderbara ärmarna.

Steg 5 – Lossa skruven igen
Lossa mollybulten igen när de gängade ärmarna är helt utdragna för att hänga upp det du önskar. Att vända om två fulla varv bör vara allt du behöver oavsett om du hänger fotoramar eller tyngre föremål som en spegel.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om ta bort mollyplugg. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.6 / 5. Röster: 14

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Summary
Review Date
Author Rating
51star1star1star1star1star

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *