Spika eller skruva. Vad är skillnaden?

spika eller skruva
4.6
(19)

Spika eller skruva? Det är en av de äldsta frågorna i branschen: när ska man använda skruvar? När ska man använda spikar? Och ibland finns det ingen konsensus.

Finns det ett fall där spikar är bättre än skruvar ur ett strukturellt perspektiv? Till exempel: Säg att du använde skruvar istället för spikar på ett altandäck, när designen specifikt krävde spikar. Skulle resultatet bli sämre? Kan det bli misslyckat? Skulle spikar absolut vara att föredra i det här fallet? Finns det några tumregler som säger när man ska använda skruvar kontra spikar?

Den grundläggande teorin är enkel. Skruvar för hållkraft och spikar för skjuvhållfasthet. Men vad betyder det? Hur vet vi när den typen av kraft kommer att finnas? För att svara på dessa frågor satte vi oss ned med experter för att diskutera:

När ska man skruva, när ska man sprika?

spika eller skruva panel
Klas eriksson, snickare

Skruvar är ett ”överlägset” fästelement (de har en bättre draghållfasthet) – särskilt när du pratar om att skruva ner ett altandäck. Det finns emellertid många scenarier där en spik är bättre (fästbjälkar är ett exempel – skruvar är spröda och kommer att gå av när de utsätts för krafterna i en skjuvladdad applikation).

Med hjälp av ditt altanexempel – bör du använda spikar för att fästa bjälkarna på altanens inramning, men använd skruvar för att fästa altandäcket.

Hur ser det ut på byggen, vilken metod använder snickarna?

spika eller skruva ytterpanel
Nicklas svanberg, byggledare

Spikar används i nästan alla ramverk och strukturella kontruktioner. De flesta byggnationerna är ritade med spik i åtanke och kommer att ha specifika minimikrav för spikning och mönster för olika applikationer.

Strukturskruvar kommer mer och mer på marknaden, men eftersom de flesta ritningar inte innehåller dem behöver du en ingenjörs godkännande innan deras användning för att klara inspektion i många fall. Om du vill använda konstruktionsskruvar utan att betala en ingenjör bör du prata med din kommunala byggavdelning. först för att se om de kommer att tillåta det.

Skruvar är spröda. Om du tar en vanlig skruv och kör den halvvägs in och slår med en hammare, kommer den att knäckas. Om du gör detta med en spik kommer den att böjas. Vilket skulle du hellre hålla din balkong med? Något som böjs men förblir intakt eller något som kan knäckas?

Jag använder mest skruvar bara för att tillfälligt hålla saker på plats medan jag spikar. Jag älskar att använda dem, men de ersätter inte och borde inte ersätta helt traditionella fästelement.

Vad är skillnaden på resultatet?

spika eller skruva glespanel
Danny Haraldsson, Snickare:

Skruvar kommer INTE att dra ner ett altanbräde lika tätt som en spik.

Skruvar skapar också större hål för vatten att suga in och ruttna. Om du använder en 3-tums galvaniserad spik och spikar den, spänner du brädorna snävare mot varandra. Altandäcket kommer att vara längre (samma koncept som träfasader) och sist men inte minst, en spik ser bättre ut.

Det positiva med skruvar är dess draghållfasthet och att de vid behov går att skruva ut till skillnad mot en spik som åvverkar skada när de dras ut.

Vad är bättre: Att spika eller skruva?

spika eller skruva panel
Magnus Liedmark, Projektör

Svaret är: Det beror på. I många applikationer där kraft placeras vertikalt på installationen är en skruv ett bättre val, men i situationer där kraften kommer horisontellt bör installation med spik vara ett bättre val.

Vill få detta sagt också, om du har något slags projekt som levereras med spikar / skruvar så skulle jag vara försiktig med att byta ut en slags hårdvara till en annan. Den förlevererade produkten kan ha valts speciellt för jobbet och då vill du inte vara den som byter ut det. Se till att du använder det de ger dig (och vad ingenjörerna säger kommer att fungera).

Här kan du lära dig mer om att spika eller skruva

Det var allt!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill hjälpa oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Dela med dig av artikeln genom att trycka på knapparna nedanför. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.6 / 5. Röster: 19

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *