4 snabba (enkla) metoder. Slipp skrapa rutorna på bilen.

slipp skrapa rutorna
5
(2)

Om du är sen till jobbet på morgonen, är det sista du vill se en bil med fullständigt frostade fönster. Att köra med is på vindrutan är inte bara farligt för dig själv, utan för alla andra också. Att göra det ändå kan leda till dyra böter och prickar i registret om du blir stoppad av polisen. Så låt oss slippa det och lära oss om 4 enkla, snabba metoder för att slippa skrapa rutorna med en vanlig isskrapa och spara tid på morgonen.

Vad säger lagen om frost på vindrutan?

Lagen säger tydligt att ”fönster och vindrutor måste hållas rena och fria från synhinder”. Under vintermånaderna är detta särskilt relevant – du måste rensa isen (eller snön) från alla dina fönster, såväl som fram- och bakruta innan du kör. Detta gäller även kondens som bildas inuti bilen.

Du bör också vara uppmärksam på andra delar av bilen. Enligt reglerna bör ”lampor, indikatorer, reflektorer och nummerskyltar hållas rena och tydliga”. Snö och is kan dölja dina ljus, så glöm inte att rensa de också.

Vill du slippa skrapa rutorna? Vill du ha de 10 eländiga minuterna tillbaka varje morgon? Använd dessa enkla metoderna för att avisa frost från din bil på mindre än en minut.

Läs vidare..

isig bil frost is på vindrutan

1. De-icer spray

Har du fått is på rutan så kan du använda Sonax flytande isskrapa för snabb och säker borttagning av snö, frost och is på vindrutan, fönster, speglar och strålkastare på din bil. Spraya rikligt och vänta cirka 30 sekunder, därefter kan du sätta på vindrutetorkaren. Och det bästa av allt de förhindrar återfrysning. 750 ml.

Slipp skrapa rutorna med de-icer spray
Slipp skrapa rutorna med de-icer spray
 • Snabb och säker borttagning av frost och is på rutor, speglar och strålkastare.
 • Förhindrar återbildning av is.
 • Säker att använda för bilens lack, gummi eller plastdelar.
 • Ardeca Glass De-Icer lämnar inga ränder efter sig.

2. Vindruteskydd

Hör du till en av dem som inte är särskilt förtjust i att skrapa is och snö? Vindruteskyddets blå sida är försedd med en nonstick-yta som förhindrar att is, frost och snö får fäste. Den reflekterande sidan av skyddet skyddar även mot sol och värme, vilket resulterar i ett svalare och mer behagligt klimat i bilen. Skyddet sticks in vid framdörrarnas lister och hålls således på plats så fort dörrarna stängs.

slipp skrapa rutorna med ett vindruteskydd
Slipp skrapa rutorna med ett vindruteskydd
 • Praktiskt sol- och snöskydd.
 • Håller rutan fri från frost och snö på vintern – du slipper skrapa is och snö.
 • Passar de flesta personbilar.
 • Enkelt att rulla ihop – tar liten plats vid förvaring.

3. Kupevärmare

Vill du komma ut på vägen snabbt? Då kan en värmefläkt vara precis vad du behöver. Perfekt när bilens egna fläktsystem inte räcker till eller är för långsam. Du sparar med andra ord en helt del tid så att du kommer iväg snabbare och med full sikt för en säkrare bilkörning.

Slipp skrapa rutorna med en kupevärmare
Slipp skrapa rutorna med en kupevärmare
 • En modern kupévärmare i miniformat.
 • 1200 W
 • Värmer snabbt och effektivt upp kupén.
 • Anpassar effekten beroende på omgivningstemperaturen.
 • Kan monteras hängande under t.ex. handskfacket.

4. Gör din egen de-icer spray

Här är dina alternativ:

Isopropylalkohol-spray: Kombinera två delar 70% isopropylalkohol och en del vatten i en sprayflaska. Eftersom denna vätska har en fryspunkt på −89 °C – i motsats till 0 grader för vatten – har det en snabb effekt och tinar inom ett par minuter upp vindrutan.


Saltvattensspray: Häll vatten i en sprayflaska och tillsätt en eller två skopor salt. Eftersom saltvatten har en lägre fryspunkt än färskt vatten, börjar det smälta isen vid kontakt. Vägsalt är ännu effektivare än bordsalt i detta recept.


De flesta butiksköpta sprayar fungerar också bra, men de är dyrare än att göra dina egna. Tänk bara på att förvara dem vid rumstemperatur i ditt hus, inte i bagagerummet i din bil.

Gör inte detta….

Försök aldrig ta bort is från din bil genom att dumpa en hink med varmt vatten på vindrutan. Varmt vatten kan göra att glaset spricker på grund av värmechock. Även kallt vatten är en dålig idé eftersom det kan frysa vid kontakt, vilket gör ditt problem ännu värre.

Vi önskar dig lycka till!

Som alltid, tack för att du läste. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *