Vanliga fel på spisen. Så löser du dem enklast.

vanliga fel på spis
3.3
(24)

Jag har jobbat med fastigheter, i ett fastighetsbolag som fastighetsskötare. Så jag har hyffsad koll på vanliga fel på spis. Med tanke på alla hyresgäster som velat ha en ny spis och hävdat att deras varit trasig. Så var man tvungen att lära sig att särskilja en fungerande spis mot en som behövde bytas ut.

Så i detta inlägget tänkte jag förklara mina yrkeshemligheter, de vanligaste felen som uppkommer och hur du ska göra för att laga dem.

Låt oss först vara tydliga. I detta inlägget hänvisar jag ”spis” till en elektrisk induktion/plattor 400v kombinerad ugn/spis.

Vanliga fel på spis
vanliga fel på spis

1. Spisplattan/or blir inte varm/a.

Att spisplattorna inte blir varma tyder på ett elektriskt fel. Något som ofta kan härledas till spisens ålder, eftersom det sällan händer en ny spis.

Är problemet begränsat till en platta eller till alla plattor?

Om problemet handlar om en specifik platta bör du undersöka värmespolen och dess anslutning. Stäng av ugnen för att undersöka värmespolen. Se till att spolen är helt sval innan du rör vid den. Koppla ur spolen från dess anslutning och undersöka om det finns tecken på skador. Om spolen är skadad, prova att byta den med en annan spole av samma storlek och testa. Detta kan hjälpa dig att identifiera om problemet är spolen eller anslutningen.

Om det inte finns värme på någon av plattorna finns det förmodligen ett större elektrisk problem. Om din spis har en inbyggd digital klocka / timer som inte visas, eller om den är en del av en ugn och ugnslampan inte tänds, har du antagligen ingen ström till enheten. En elektrisk överspänning kan ha blåst en säkring.

Testa el-uttaget. Om det finns elektricitet i uttaget kan den blåsta säkringen vara i själva ugnen. Dessa är vanligen belägna nära värmeelementen. Om inte någon säkring har gått bör du kontakta en erfaren tekniker för en bättre diagnos.

Vill du få hjälp med din spis? Få offerter från lokala företag GRATIS. (Du är inte bunden att acceptera någon)

2. Spisen/ugnen värmer ojämt

Jag förstår, det finns ingenting så irreterande som att plocka ut något från ugen och se att det blivit förstört eller tillagat ojämt. Därför ska jag göra mitt bästa att försöka förklara vad som är fel.

I ugnen finns det ett element som hettas upp i ovankant och ett i underkant. Dessa går att kontrollera med viss risk för att brännskada sig. Gör så här: sätt igång ugnen och känn helt enkelt med handen om du kan avgöra om du får värme både på under och ovansidan. Värmen ska distrubueras någorlunda och inte kännas väldigt annorlunda från ett hörn till ett annat.

Om du märker att det finns ytor som inte värms alls och blir förblir kalla. Är det troligen elementet som av någon anledning slutat fungera. Dessa går att byta ut genom att skruva av plåten på baksidan och koppla de nya elementet identiskt med de gamla.

Känner du dig osäker bör du alltid kontakta en yrkeskunnig.

Vanliga fel på spis
Vanliga fel på spis

3. Vred som har gått sönder

Om du har ett vred som gått sönder betyder det att du inte kan reglera temperaturen på plattan. Vilket kan vara otroligt frustrerande. Men behöver man verkligen anlita någon för det?

Både ja och nej. Det största problemet är oftast att hitta RÄTT reservdelar till exakt din spismodell. Eftersom det finns en uppsjö finns så också en uppsjö reservdelar av olika fabrikat till olika modeller.

Så var noga med att köpa rätt reservdelar. Och innan du påbörjar något arbete bör du också se till att koppla bort spisen. Jobba aldrig medan spisen är spänningsatt.

I det här fallet behöver du lossa ovansidan på spisen och komma in ”under” den. För att komma åt och byta vred. Skruva och koppla bort sladdarna för den gamla och koppla det nya vredet identiskt.

Viktigt att tänka på:

Din spis har en livslängd mellan 10-12 år. Det vill säga att den i genomsnitt inte överlever längre än så. Funderar du över om en ny spis är mer kostnadseffektiv bör du ha dess ålder i åtanke.

Om din spis är yngre rekommenderar vi dig att beställa en vitvarutekniker för service, det är det mest kostnadseffektiva Gå till DORUNNER och skicka en förfrågan gratis. Du kommer få 5 offerter, och du är inte bunden att acceptera någon. 

Om din spis är äldre rekommenderar vi dig att köpa en ny. Det är helt enkelt det mest kostnadseffektiva eftersom du inte vill att maskinen inom kort ska gå sönder igen. Gå till WHITEAWAY och använd koden “WA40” för att spara 30% på ditt nästa köp.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.3 / 5. Röster: 24

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *