Ska du koppla in en lampa. Tänk på det här!

koppla lampa utan jord
3.4
(9)

Byt ut din lampa snabbare, säkert och med större förtroende med dessa enkla tips och tekniker som används av proffsen. Dessa elektriska tips löser de vanligaste problemen du troligtvis stöter på.

Att ersätta en ljusarmatur är vanligvis ett jobb som teoretiskt sätt är snabbt och enkelt, men som ofta blir en tre timmars serie med problem.

Så vi pratade med en av våra elektriker. Han har sett – och löst – alla dessa frustrationer och erbjudit dessa tips för att hjälpa er snabbare och säkrare genom jobbet. Vi kommer att leda dig steg för steg hur man byter ljusarmaturer som ett proffs.

1. Säkerheten först, slå av strömmen

Säkerheten först. Slå av strömmen, ordentligt! Det räcker inte att slå av strömbrytaren på väggen. Även efter att du stänger av strömbrytaren på väggen som styr kretsen kan du fortfarande få ström i dig!

Hur då, tänker du kanske? Jo, vissa kopplingslådor innehåller ledningar från flera kretsar. Så även om du bryter strömmen till lampan kan det fortfarande finnas strömkablar som är aktiva i kopplingsboxen. För att vara säker ska du kontrollera alla ledningar med spänningsdetektor innan du kopplar bort eventuella ledningar. Rör bara vid trådens isolering med testaren. Om ljuset lyser är ledningen spänningslös.

Beröringsfri spänningsprovare som mäter spänning (50-600 V). När ström påträffas blinkar spetsen och summern piper och du vet att ström finns.

Pris: 299:-

2. Koppla lampa utan jord?

Om det saknas sjordsledare tyder det på att anläggningen är utförd före 1994. I sådana anläggningar fick man utelämna skyddsjord i vissa typ av utrymmen , till exempel i torra rum med isolerande golv såsom vanliga vardagsrum och sovrum. Rummet ansågs vara isolerat.

Jord-symbolen

I dessa rum får man ansluta lampor som har skyddsjord utan att koppla in jorden, ja, du måste helt enkelt lämna den okopplad eftersom rummet inte längre blir isolerat från jord.

I nyare anläggningar finns det alltid en jordkabel och om denna finns, bör den alltid anslutas.

I många fall kan lampan eller apparaten ha en mutter eller klack på chassiramen som är specifikt avsedd för att knyta jordledningen till. Så se till att du tittar på anvisningarna som följde med lampan eller apparaten när du installerar den. Leta efter symbolen på bilden som ofta markerar var jordledningen skall anslutas.

3. För korta trådar, inga problem

Förläng korta ledningar med extra tråd ansluten med insticksanslutningar i rätt storlek.

När ledningarna är för korta är anslutningen inte lätt att utföra. Du vill jaga upp den som installerade dem och strypa den personen. Vi förstår, men istället kan du plocka upp några stick-in-kontakter. I trånga utrymmen är de mycket lätta att använda.

Kompakt öppningsbar snabbklämma med två anslutningar för alla typer av ledare mellan 0,2 och 4 mm². Genomskinlig modul för visuell inspektion visar om ledarna är ordentligt anslutna och skalade till rätt längd. 16-pack.

Pris: 119:- (16st)

Tryck en (en ny bit tråd) i kontakten och tryck sedan in kontakten på den gamla tråden. Klart! Du har massor av längd för att ansluta till fixturens ledningar. Se till att tråden som du använder är av samma typ som den befintliga tråden.

Så här kopplar du in din nya lampa

Att koppla in en ny lampa är inte speciellt svårt men det krävs att det blir rätt gjort. Låt oss förklara hur med en enkel steg för steg beskrivning:

  1. Börja med att stänga av strömmen
  2. Kontrollera att strömmen är avstängd.
  3. Ta bort den gamla ljusarmaturen. Notera hur kablarna var anslutna. Vilken var fas, vilken var nolla etc..
  4. Anslut den nya armaturen, likt den gammla. Fasen ansluts till fasen, nollan till uttaget för nollan.
  5. Om det saknas jordledare. Behöver du inte oroa dig, utan endast koppla in fasen och nollan.
  6. Om du har jordledare behöver du ansluta den.

Vill du få hjälp av en elektriker? Få offerter från lokala företag i ditt område.

Vi önskar dig lycka till!

Som alltid, tack för att du läste. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.4 / 5. Röster: 9

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *