Lär dig att slipa din sågklinga – En praktisk guide

slipa sågklinga
3.9
(12)

Professionell vård och underhåll är nyckeln till en effektiv och produktiv sågklinga. Med rätt slipningsteknik och maskin är detta inga problem.

Eär ett av de viktigaste maskinerna i verkstaden. När du har använt verktyget under en längre tid blir bladet trubbigt och det kan äventyra kvaliteten på dina snitt. Därför måste du överväga att slipa. Dessutom förlänger detta klingans livslängd så att du inte behöver byta ut det lika ofta.

Hur slipar man en sågklinga?

Så, hur slipar du en sågklinga? Vilka är några tips som hjälper dig att göra det på rätt sätt? Jag skapade den här guiden för att ge dig en steg-för-steg-guide. Låt oss nu gå in på detaljer.

Och innan vi grävar djupare, är det verkligen värt att slipa en sågklinga? Varför inte bara köpa nytt när det nuvarande blir slött? Tja, sågklingor har en rejäl prislapp.

Det innebär att du kan spara många hundralappar på att slipa innan du köper nytt. Du kan skärpa bladet så att det blir så bra som nytt igen.

Kan man slipa alla typer av klingor?

Detta beror på vilket material du har. Vissa blad kan slipas igen och igen, flera gånger under en period av upp till tre år.

Å andra sidan finns det sågklingor som inte alls är lönsamt att slipas. Vissa klingor är för billiga så att det inte är värt att skärpa dem igen. Det betyder att det bästa du kan göra är att ersätta dem med en annan när de blir slöa.

Hur vet man när det är dags?

Det finns flera saker faktorer som spelar in. Först, om du har minskat kvaliteten på dina skär, är det dags att slipa bladet. Slöa blad ger grova snitt och det påverkar resultatet av dina projekt.

Dessutom överarbetar ett slött blad motorn vilket kan leda till minskad livslängd på verktyget. Lär känna ljudet på motorn när klingan är ny. Om du märker en förändring i ljudet från motor, är det oftast klingan som blir sämre. Att arbeta med ett skarpt blad behöver mindre hästkrafter.

En annan sak som hjälper dig att veta är när du upplever att snitten flisar. Det är viktigt att utföra bladinspektion för att ta reda på om det finns rundade kanter eller flisade tänder som indikerar att ditt blad behöver bytas ut eller skärpa.

Lämna in det för slipning eller göra det själv?

Att lämna på slipning är inte så farligt dyrt, det brukar handla om 5-10kr per tand vad jag fått höra. Vi rekommenderar att du alltid lämnar in det till en proffesionell verkstad. Är det inte kritiskt med tändernas vinklar så går det att bryna lite för hand, men allt man gör för hand ändrar också på vinklarna och äventyrar sågklingans effektivitet.

Är det en relativt billig sågklinga så köper man en ny, oftast är det inte värt besväret att slipa och arbetet kanske ändå kostar mer än vad en ny kostar.

Slipning eller rengöring?

En klinga behöver både slipas och rengöras. Och ibland kan en rengöring vara precis vad den behöver. När du sågar i trä samlas harts, hartsbildningarna försämrar klingans skäregenskaper och du ser enkelt när det är dags för rengöring när det börjar byggas upp bruna små pluppar på sidan av tänderna.

Det finns gott om hartslösare som man bara sprutar på, väntar någon minut och torkar av. Vanlig såpa i varmt vatten funkar också fint som hartslösare. Man lägger klingorna i ett bad och efter en halvtimme skrubbar man bort med en hård borste. går inte allt bort låter man dem ligga en stund till. Och sen blåser jag klingorna torra med tryckluften

Så slipar man olika typer av sågklingor

Nu när du är medveten om tecken på en slö klinga är nästa steg att lära dig hur man slipar.Kom ihåg att allt man gör för hand förändrar också på vinklarna och äventyrar sågklingans effektivitet. Dessa steg inkluderar följande:

1. Ta bort bladet

Naturligtvis kan du inte slipa bladet när det finns i verktyget. Du måste ta bort bladet från verktyget. Detta är en enkel process som du kan slutföra på kortare tid. De flesta sågarna har en bladutlösningsbrytare som gör det enklare. Andra modeller kräver att du använder en skiftnyckel för att lossa på bultarna.

2. Gör en markering

Sätt ett märke på bladets översida. Detta är viktigt eftersom det hjälper dig att veta när du har slipat runt hela bladet. Dessutom kommer det att förhindra dubbel slipning.

3. Börja slipa

Observera att efter varje spetsning finns det en fas som vetter mot dig. Här är det viktigt att du känner till de skärande vinklarna. Hämta din fil och håll den sedan i ungefär 20 graders vinkel när det gäller avfasningen.

Passera filen i fyra slag uppåt och nedåt på den första spetsen. Om det finns ett behov kan du lägga till några slag tills du är nöjd med resultaten.

4. Vrid bladet

Du måste upprepa processen på den andra sidan av klingan. Gör allt du gjorde i föregående. Följ samma markering så att du vet var du började.

Kvalitet vs kvanitet

Slutligen, kompromissa inte när det gäller kvaliteten på bladet. Investera dina pengar på ett kvalitetsblad så kommer du att ha det fantastiska resultatet i många år.

I de flesta fall kommer du att upptäcka att svagare blad kommer till ett billigare pris men de har inte en skarp kant och de är inte värda att slipa sågklinga. Detta innebär att du behöver byta blad oftare.

Bosch, Dewalt och Makita är ett exempel på kvalitets-klingor som är tillverkade av kvalitet snarare än en billig prislapp. Klicka här för att komma vidare till kvalitets-klingor..

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att slipa sågklinga. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.9 / 5. Röster: 12

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *