Hur fungerar ett vattenlås?

4.8
(6)

Vad är ett vattenlås? Hur fungerar ett vattenlås? Om du tittar nedanför diskbänken i köket eller badrummet kommer du att se ett U- eller S-format krökt rör som kommer ner från avloppen. Det är vattenlåset.

I detta inlägget kommer vi att förklara lite mer om den fantiska uppfinningen och varför den skyddar ditt och mitt hus från att explodera…. Ja du hörde rätt, från att explodera!

Läs vidare..

Vad är ett vattenlås?

Ett vattenlås sitter på framledningen till alla utlopp för avloppet i alla hus och förhindrar att avloppslukt tränger upp men också för din och min säkerhet. Det ser oftast ut som ett ”U” format rör.

Hur fungerar ett vattenlås?

Vattenlåset förhindrar avloppsluften att tränga upp ur avloppet. Det gör den genom att bilda en vattensamling som blockerar luften från att ta sig genom.

Finns det olika typer av vattenlås?

Ja, den vanliga typen kallas för ”pungavlopp” och sitter oftast under handfat och ibland i kök. I golvbrunnen sitter en annan typ och i toalettstolen sitter en annan. Oavsett hur de ser ut är alltid funktionen densamma.

Det fantastiska vattenlåset

hur fungerar ett vattenlås

Ett vattenlås är utformad för att hålla kvar en liten mängd vatten varje gång du spolar, detta vatten som står i botten av den böjda delen tätar avloppet och förhindrar att avloppsgaser kommer ut ur avloppet och in i ditt hem. Det finns vattenlås i alla avlopp eftersom alla anslutningar som leder till avloppssystemet också gör det möjligt för avloppsgas att tränga upp. Även din toalett har ett inre vattenlås som tjänar exakt samma funktion.

Förhindrar att avloppslukt tränger upp

Varje gång du stöter på en konstig lukt i alla rum där det finns avlopp, se till att vattenlåset inte har torkat. Om ett vattenlås har torkat kan avloppsgaserna gå rakt ut och orsaka en väldigt illaluktande miljö. Detta är vanligtvis en snabbkorrigering som kan åtgärdas genom att spola vatten i avloppet och fylla upp vattenlåset med vatten. Avloppsgas är vätesulfid, som skapas när organiskt avfall sönderfaller. Lukten är mestadels en irritation; även om det är möjligt att en mycket hög koncentration kan orsaka hälsoproblem, är det inte speciellt troligt.

vad är ett vattenlås

Att inte ha ett vattenlås kan vara brandfarligt

Du kanske inte visste det, men i avloppet finns brandfarliga gaser som produceras: Bland annat:

  • Metangas.
  • Vätesulfid.
  • Kväve.
  • Kolmonoxid.

Du kanske har hört talas om att kor producerar metangas i deras magar som släpps ut när de fiser och rapar? Metangas bildas även i våra vanliga hushållsavlopp när små mikroorganismer bryts ner och bildar en slags gas som är otroligt brandfarlig. Det finns skräckhistorier med rörmokare som börjat svetsa i avlopp och orsakat explosioner.. Eller att en gnista från en elektrisk pump fått metangas att antända.

Men.. låt oss inte överdriva. Det produceras i väldigt liten mängd och är otroligt ovanligt att något händer. Men var åtminstonde glad att den brandfarliga gasen håller sig i avloppen.

komplett avlopp till handfat

Vattenlåssats

 Innehåller alla delar som behövs för ett komplett vattenlås mellan handfatet och avloppet.

rensa vattenlås

Avloppsrensare

 Supereffektiv avloppsöppnare som avlägsnar fett, matrester, hår etc. Över 300 positiva recensioner..


Underhåll av vattenlåsen

Alla avlopp ska användas minst en gång var par veckor för att hålla vatten i vattenlåsen. Detta inkluderar duschar, toaletter, badkar, bideer, handfat, tvättmaskinavlopp och mer. Det kommer inte att skada att låta vattenlåset torka ut, men du kan få några oönskade dofter som kryper in i ditt hus.

När du åker på semester eller reser bort från huset under långa perioder tappar vissa människor öppningar med plastfolie för att förhindra avloppsgaser från att invadera huset medan kranarna inte används. Om du väljer att gå den här vägen, kan en toalett stängas av och tömmas och toalettskålen kan lösas med en plastpåse. Glöm inte golvbrunnar och duschavlopp; Om du placerar en plastfilm över avloppet och tynger ner det bör avloppet vara tätat och du slipper komma hem till ett illaluktande hus.

Tack för att du läste.

Som alltid, tack för att du läste. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.8 / 5. Röster: 6

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *