Skyddsskor för arbetsplatsen: 5 tips och tricks

skyddsskor för arbetsplatsen
4.5
(2)

Att arbeta på en byggarbetsplats är ett trevligt och givande arbete. Många byggarbetare uppskattar särskilt att få arbeta utomhus i friska luften. Men väder och vind ställer, precis som byggarbetet i sig, höga krav på både kläder och skor. Det handlar dessutom inte bara om komfort, utan om säkerhet.

Arbetsmiljöverket rapporterar ofta om arbetsskador på byggarbetsplatser. Inte sällan handlar det om krosskador på fötter, som lätt hade kunnat undvikas med rätt utrustning. Skyddsskor för arbete i hårda miljöer bör vara en självklarhet för alla byggarbetare.

Den tekniska utvecklingen vad gäller skyddsskor har gått stadigt framåt. I dag erbjuder tillverkare som Engelbert Strauss bekväma och vattentäta skyddsskor som uppfyller alla säkerhetskrav. Engelbert Strauss är marknadsledande i Europa på arbetskläder och funktionskläder, och hör till de märken som förutom funktion även satsat på stil och estetik. 

Bild av Rodolfo Quirós: https://www.pexels.com/sv-se/foto/tra-man-hander-manniskor-2219024/

Hitta rätt skyddsskor för ditt arbete

Det kan kännas svårt att välja rätt modell och typ av skyddssko. Naturligtvis vill du lyckas köpa så bra och säkra skyddsskor som möjligt. En god utgångspunkt är att analysera förhållandena på din arbetsplats. Här följer fem tips på saker som kan påverka valet av skyddsskor:

  1. Underlag

Vilken typ av underlag arbetar du på? Vid halkrisk är det viktigt att dina skor erbjuder ett bra grepp. När du köper skyddsskor kan du se i produktbeskrivningen vilken typ av underlag skornas halkskydd är klassade för.

  1. Säsong och väder

Sommar- och vintertemperaturer kräver olika typer av skor. Regniga höstdagar är det viktigt med vattenavvisande skor utomhus. Här kan du läsa mer om hur du kan tänka kring dina arbetsskor under sensommaren. 

  1. Säkerhetsrisker

Alla byggarbetsplatser har sina egna potentiella risker. Arbetar du med tung utrustning som riskerar att landa på dina fötter är det viktigt att dina skyddsskor har fullgott skydd för det. Tåskydd och heltäckande hälar är ett måste för professionella byggarbetare.

  1. Passform

Passformen är viktig för att dina skyddsskor faktiskt ska leverera ett fullgott skydd. Prova noggrant ut skorna, och undersök hur de känns med tjockare eller tunnare strumpor. Du som har bredare eller smalare fötter kan behöva särskilda sulor eller särskilda skor. 

  1. Arbetsmängd

Du som arbetar på byggen kommer gå många mil på jobbet och bör satsa på skyddsskor av hög kvalitet. En bra skyddssko ska hålla i flera år. Det kan dock vara värt att tänka på att ha flera skor att byta av med. Det anses vara bra för fothälsan att inte alltid gå i samma par skor. 

Vad gör en sko till en skyddssko?

Skyddsskor är menade att skydda fötterna från stötar, slag och utifrån kommande krafter som till exempel fallande gods. De är stadiga, slittåliga och har tåskydd och slutna hälar.

Det är viktigt att veta att inte alla arbetsskor är skyddsskor. De skor som kallas för “yrkesskor” är till exempel inte det. Äkta skyddsskor är märkta med skyddsklassning från SB–S5. Skyddsskor kan också kallas säkerhetsskor. 

Hur tvättar och vårdar jag mina skyddsskor?


Skyddsskor är av naturliga skäl mycket tåliga skor, och är inte svåra att rengöra. Du borstar av dem och sköljer sedan bort resterande smuts under rinnande vatten. Lägg i lite tidningspapper i skorna när de torkar. Undvik att lägga skorna på ett varmt element. Om du fått målarfärg på skorna kan du läsa mer om hur du får bort sådana fläckar här

För att dina skyddsskor ska behålla sina skyddande egenskaper så länge som möjligt är det viktigt att du tar hand om dem. Ha gärna flera par som du alternerar mellan, så skorna får luftas ordentligt mellan användningarna. Detta är särskilt viktigt om du arbetar i våta miljöer. Kontrollera skyddsskorna varje gång du rengör dem.


Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *