Enkelt sätt att få bort målarfärg från kläder

Enkelt sätt att få bort målarfärg från kläder
4.4
(11)

Renoveringar är notoriskt röriga, särskilt när det är färg involverat. Och även om det bästa sättet att undvika fläckar är att vara försiktig, är det lättare sagt än gjort. I slutändan är det ändå färg på din favorit-t-shirt eller jeans. Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att få bort målarfärg från kläder.

Ta bort latexfärg från kläder

Latexfärg är den vanligaste färgen som används i moderna interiörer och är ett av de billigare hantverksfärgerna. Det är också känt som akryl eller akryl latexfärg.

1. Så fort du upptäcker fläcken ska du skrapa bort så mycket färg som möjligt med en smörkniv, kanten på en sked eller ett liknande föremål. Ju längre du låter färgen torka, desto mindre troligt är det att du får bort den.

2. Om färgen redan har torkat eller om du tacklar en gammal fläck, skrapa av så mycket som möjligt innan du försöker rengöra den.

3. Skölj fläcken under varmt rinnande vatten. Latexfärg är en blandning av vatten och akryl, så det finns en god chans att du kan ta bort en färsk färg med vatten. Börja skölja från baksidan av tyget. Gnid eller skrap på färgen när du sköljer för att lossa och hjälpa vattnet att komma igenom fläcken.

4. Applicera en rengöringslösning på fläcken. Att använda emulgeringsmedel hjälper till att bryta upp och ta bort färgfläcken.

5. En blandning av tvål och tvättmedel för handtvätt kan göra en stor skillnad, särskilt för färska fläckar. Kombinera handtvålen och tvättmedlet i en liten skål. Applicera lösningen på färgfläcken med en svamp och tampa den upprepade gånger. Skölj sedan i varmt vatten och upprepa vid behov tills fläcken är borta eller nästan borta.

6. Om du arbetar med en torkad fläck, använd hårspray eller isopropylalkohol för att ta bort färgen. Gnugga hårsprej eller alkohol på fläcken i en minut och skölj sedan med varmt vatten. Upprepa detta steg vid behov tills fläcken har försvunnit eller allvarligt bleknat.

7. Tvätta dina kläder normalt. Tvättcykeln ska ta bort eventuell kvarvarande färg, men se till att fläcken är helt borttagen innan du torkar kläderna. Att torka en kvarvarande fläck gör det bara svårare att ta bort.

Ta bort oljefärg från kläder

Oljefärg var en gång ett populärt val för alla typer av projekt, numera används den främst för konst- och specialhantverk. Oljefärg tenderar att vara tjockare och mer glänsande än latexfärg och tar betydligt längre tid att torka.

Om du är osäker på om du har en oljefärg, läs på burken och leta efter orden ”oljefärg” eller ”oljebaserad färg.”

1. Ta bort så mycket av färgen som möjligt. Om färgen fortfarande är våt, skrapa bort överskottsfärg med en kniv eller kanten på en sked. Om färgen har torkat, skrubba den med en kniv eller en stark borste.

2. Applicera inte vatten eller skölj fläcken. Detta kommer bara att göra fläcken svårare att ta bort.

3. För att ta bort en oljefärgfärg måste du använda ett kemiskt lacklösningsmedel. Det finns många produkter tillgängliga, och din fläck kan kräva en speciell rengöring.

4. Kontrollera om färgburken har ett rekommenderat rengöringsmedel.

5. Om du inte hittar en rekommendation för ett specifik rengöringsmedel eller om du inte har tid att hitta och köpa ett rekommenderat lösningsmedel kan du använda terpentin eller vit sprit på de flesta oljebaserade fläckar. Destillerad terpentin kan köpas i alla färgbutiker.

6. Du bör dock aldrig använda terpentin på tyger som innehåller acetat, triacetat eller rayon, så se till att du kontrollerar ditt plaggs vårdinformation innan du fortsätter.

7. Applicera lösningsmedlet med oljefärg på kläderna och placera en vit absorberande trasa ovanpå.

8. Byt ut duken när de blir våta. Detta hjälper till att säkerställa att duken fortsätter att absorbera färgen när den upplöses.

9. Om du märker att färgerna i dina kläder börjar försvinna, sluta applicera lösningsmedel.

10. Blötlägg sedan kläderna i varmt vatten. Låt plagget ligga kvar i minst en timme, helst längre. Gnugga det färgade området med händerna för att lossa det kvarvarande lösningsmedlet.

Ta bort färg från känsliga tyger

Om du är osäker på om ditt kläder bara är känsliga eller inte, kontrollera vårdinformationen och tyginnehållet på dess tagg. Tyger som vanligtvis är känsliga inkluderar siden, ull och sammet.

Följ stegen nedan för att ta bort eventuella fläckar av latex eller oljefärg.

1. Ta bort överskottsfärg med en smörkniv eller en sked. Det är bäst att behandla färgfläckar när de fortfarande är våta, så se till att ta bort så mycket färg som möjligt så snart du upptäcker fläcken.
Det är möjligt att skada känsliga tyger genom att skrubba för hårt eller använda hårda borstar. Av denna anledning är det bäst att ta bort överskottsfärg med hjälp av den tråkiga sidan av en sked.

2. Blötlägg fläcken försiktigt med en svamp fuktad med en kemtvättlösning som Afta. För att förhindra att fläcken sprids, börja från utsidan av fläcken och arbeta dig till mitten.

3. Använd ett fläckborttaningmedel. Gärna som innehåller torra lösningsmedel som absorberar fett- och oljefläckor.

4. Fukta en trasa med fläckborttagningsmedel och dappa den ovanpå fläcken. Detta hjälper till att dra färgen ur kläderna.

5. När fläcken har tagits bort helt, skölj området ytterligare en gång med kemtvättmedel. Detta hjälper till att ta bort medel och eventuell kvarvarande olja eller fett. Låt sedan dina kläder torka normalt.


Tack för att du läste. Vi önskar all lycka till med dina fläckar därhemma, och hoppas att du lyckas få bort dem. Om du vill läsa mer och bli ännu vassare i hemmet rekommenderar vi att du läser:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.4 / 5. Röster: 11

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *