Är det någon skillnad mellan dyr och billig färg?

skillnad mellan dyr och billig målarfärg
4.2
(5)

Medan billiga färger är acceptabla för vissa färgprojekt, är det gamla ordspåket ”du får vad du betalar för” särskilt sant när det gäller att köpa färg.

Och innan du kan förstå skillnaderna mellan billig och god kvalitet i färg måste du känna till de olika ingredienserna och hur dessa kan variera från en god kvalitet till en annan.

Vad innehåller färg?

Fasta partiklar – Fasta partiklar är den del av färgen som finns kvar på väggen när färgen torkat. En tät beläggning av fasta ämnen som bidrar till färgens hållbarhet. Kvalitetsfärgprodukter kommer att innehålla en hög procentandel som mäter 45% eller mer. Men en hög andel fasta ämnen betyder inte alltid att en färg är av god kvalitet. Vissa billiga målarprodukter blåser upp sina procentsatser med billiga fyllmedel, något som inte alls är lika bra.

Pigment – Pigment ger färgen sin färg. Färger av hög kvalitet kommer att innehålla en tät koncentration av fina partikelpigment. Billiga färger har färre pigmentpartiklar, men själva partiklarna blir större. Titandioxid är den bästa typen av pigment och kommer att nämnas i ingredienserna på baksidan av en kvalitets-färgburk.

Bindmedel – Bindmedlet är den flytande delen av färgen som binder fast material och pigment. All akrylbindemedel är tuffare och mer väderbeständiga än vinyl. Och eftersom all-akrylbindemedel anses vara en positiv sak kommer många målarprodukter som innehåller 100% akrylbindemedel att annonsera detta någonstans på framsidan av färgburken.

Är det någon skillnad mellan dyr och billig målarfärg?

Det finns två typer av kostnader att beakta. Den första kostnaden är pengarna, den andra är tiden. I butiken kan det finnas färg som säljer för 200 kr per liter och det kan tänkas vara mycket, särskilt när du tänker på kostnaderna för penslar, rollers, maskeringstejp osv…

Problemet med billig färg börjar med hur det görs. Ju billigare och tunnare färgen är, desto fler lager behöver du applicera. Eftersom tunnare färg kommer att behöva fler applikationer än tjockare kvalitetsfärg. Det resulterar i att mer färg måste köpas, och mer tid kommer att behöva ägnas åt att måla de extra beläggningarna. Detta gäller särskilt medel till mörktonad färg på grund av den transparenta basen som används för att göra mörk färg. Medan ljusa färgtoner består av mindre pigment blandat till en tjock vit bas.

Bättre täckning och mer kostnadseffektiv

Skillnad mellan dyr och billig målarfärg. Billiga färger har ofta fyllmedel som skapar en långsiktig instabilitet i ytan. Pigmentbelastningen är nedsatt och sämre kvalitet så färgerna tappar sin lyster.

Om du någonsin har använt en billig färg, vet du att den vägg du målar kommer att behöva 2, 3 kanske till och med 4 lager färg. Detta är den största fördelen med färg av bättre kvalitet. Den kommer att ha ett högre förhållande mellan finpartikelpigment vilket innebär att DU kommer att behöva mindre lager. I stället för 2 beläggningar kanske du bara behöver 1. Sammantaget verkar detta kanske inte så mycket, men lägg då till själva livslängden på målarfärgen och tiden du behöver lägga ner.

Vilken målarfärg ska du välja?

Vilken färg du ska använda beror på vad du ska göra. Det finns tillfälliga målarprojekt som inte kräver högkvalitativ färg, om du exempelvis ska måla inredning eller något enstaka motiv. Hursomhelst kommer de flesta färgjobb att dra nytta av den bästa kvaliteten du kan köpa. I allmänhet, ju större jobbet är, desto viktigare är det att köpa kvalitetsfärg. Om det är viktigt att ditt målarprojekt ser bra ut under många år framöver, kommer billiga målarfärger bara kosta mer pengar och skapa mer arbete på lång sikt.

För mer information om hur du köper rätt typ av färg finns det utmärkta självstudier online. Eller, om du fortfarande känner dig osäker på vilken typ av färg som är bäst för dig, prata med en professionell hos din lokala färghandlare. Om du är intresserad att köpa färg rekommenderar vi en titt här.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om skillnad mellan dyr och billig målarfärg. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.2 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *