Kylskåp som låter eller läcker? Här är de 3 vanligaste problemen!

kylskåp som läcker kylskåp som låter
4.8
(6)

När du har ett kylskåp som låter, läcker vatten eller växer is på väggarna, oroa dig inte. Dessa gemensamma kylskåpsproblem kan lösas enkelt, utan att ringa till en reparatör, även om du inte vet hur ett kylskåp fungerar. Du behöver inte ens några fina verktyg. Du behöver bara veta vad du ska göra. Och det tänkte vi berätta i detta inlägget!

Problem: Kylskåp som låter

Ett kylskåp som låter högt är otroligt frustrerande. Och i många fall även kostsamt. Det som låter ifrån kylskåpet är kompressorn. I vanliga fall kör kompressorn endast när den behöver extra kraft för att hålla rätt temperatur (Efter att dörren varit öppen länge exempelvis). Kylskåpet är redan en av de mest kraftintensiva apparaterna i vårat hem. Så när du hör att kylskåpet jobbar konstant är det troligen för att den kämpar för att hålla rätt temperatur. Som tur är finns det ett par enkla åtgärder för detta.

Orsak: En av de vanligaste orsakerna till att ett kylskåp låter för mycket (eller ständigt), är om du bor i en extra dammig miljö eller har flera husdjur. Då bilidas det lätt skräp och damm runt kondensorns spolar. Vilket gör att kylskåpet för jobba hårdare.

Lösning: Först behöver du dra ut strömmen till kylskåpet. För de flesta kylskåp ligger kondensorns spolar längst ner och är vanligtvis åtkomliga på framsidan eller baksidan. (Några nyare modeller har interna spolar.) För att komma åt spolarna, leta efter grillen och ta bort den genom att trycka ut en snäpp som håller den på plats. Använd en dammsugare för att ta bort damm och smuts. Om det finns mycket skräp, använd en borste eller en torkduk för att försiktigt ta bort resterande skräp.

Orsak 2: Du har ställt kylskåpstemperaturen för lågt. Vilket innebär att kylskåpet får jobba extra hårt för att hålla en lägre temperatur. Det kan också frysa och förstöra några av dina livsmedel, samt låta och brumma mer.

Lösning 2: Du vill normalt ha ditt kylskåp inställt på mellan 0 och 5 grader Celsius. Placera en termometer i ett glas vatten och ställ glaset i kylskåpet. Justera temperaturinställningen regelbundet för att ta den till önskad temperatur.

Problem: Kylskåp som läcker vatten

Kylskåp som läcker vatten är aldrig ett gott tecken, men det är också en ganska vanlig förekomst och kan vanligtvis lösas relativt enkelt. Vattenläckage kommer vanligen från ett av två problem.

Orsak: Ett blockerat avfrostningsavlopp är en av de vanligaste orsakerna till ett läckande kylskåp. Detta händer när matpartiklar eller annat skräp torkar upp i avloppsslangen, vilket kan leda till isuppbyggnad och så småningom att vatten läcker ut ur kylskåpet.

Lösning: Du behöver spola avloppet från insidan av kylskåpet med varmt vatten. (Avfrostningsavloppet är inuti ditt kylskåp och ser ut som ett litet hål) Du kan också försöka använda en rörrengörare eller en rak hängare för att stoppet ska lossa. Om det inte löser problemet kan det hända att du manuellt måste ta bort de som blockerar backventilen i slutet av avloppsslangen.

Dra ut kylskåpet från väggen och lokalisera avfrostningsslangen i botten. Denna slang ska ha en gummiventil, som hjälper till att reglera luftfuktigheten och är känd för att samla skräp och täppas till. Rengör ventilen med varmt vatten och tvål och sätt tillbaka ventilen.

Problem: Det finns isuppbyggnad i frysen

Om frysen ser ut som ett 100 år av vinter, så har du ett problem. Det finns ett par orsaker till frost inut din frys, och några snabba, enkla korrigeringar.

Orsak: Om du lämnar dörren öppen för länge kan fuktighetsnivån i frysen höjas, vilket resulterar i frost och isuppbyggnad.

Lösning: Den enkla lösningen är att inte låta frysdörren vara öppen längre än nödvändigt. Om du öppnar frysen eller kylskåpsdörrarna och de inte stänger på egen hand, kan detta orsaka frosten. För att lösa detta, dra ut kylskåpet från väggen och luta kylskåpet tillräckligt långt för att du ska nå de två främre fotpedalerna. Skruva ut båda fötterna några varv. Detta kommer säkerställa att dörrarna stängs på egen hand. Om det inte löser problemet kan det hända att avfrostningstimern är trasig.

Orsak 2: En bristfälig tätning kan också leda till oönskad frost.

Lösning 2: Försök att rengöra tätningen runt dörren med varmt vatten och tvål. Använd en handduk och skrubba runt tätningen på dörren. Om detta inte fungerar eller om tätningen är bristfällig så behöver den bytas ut till en ny.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om läckande toalett. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.8 / 5. Röster: 6

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *