I efterhand, var fiber en bra investering?

I efterhand var fiber en bra investering
0
(0)

I efterhand var fiber en bra investering?

”Lika viktigt som när du installerade vatten och avlopp”

Så gick den marknadsföringsslogan som senare skulle ta över Sverige. Nu tror jag större delen av tätbebyggelsen i vårat avlånga land har fiber installerat. Det har varit ett enormt arbete och gynnat många inblandade. Men frågan är om det var värt det för oss, husägare?

En fiberinstallation har kostat mellan 15 000 och 50 000. Det har varit väldigt varierande och beroende på hur mycket markarbete som varit inräknat, i extremfall har det säkert kostar mer och mindre.

Hur mycket är fiber värt i efterhand?

Tänk dig in i följande scenario: Det är två hus till salu i samma område, det ena har fiber installerat det andra huset har det inte. Hur mycket skulle mellanskillnaden mellan husen i regel bli?

Henrik Linderos på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

”- Man kan utgå från att värdet för en 100/100 fiber ansluten fastighet i snitt är ca:12 000-15 000:- dyrare än en motsvarande med ADSL anslutning. Men det är inte endast prislappen som är intressant, fiberanslutningen gör huset mer lättsålt och minskar försäljningstiden något då köparskaran ökar.”

Mellanskillnaden mellan de två husen skulle alltså bli 12-15 000:-. Något som äter upp på den initiala investeringen men det finns fler variabler än så.

Billigare månadskostnad

Minns ni när ni hade en räkning för telefonen, en för tv, och en räkning för internet? Självklart har det blivit förmånligare för många av oss. Att ha alla räkningar hos samma operatör ger många fördelar och rum för att sänka priserna.

Eran räkning kanske såg ut såhär:

  1. 400kr – Kanalpaket
  2. 400kr – Internet ADSL modem
  3. 200kr – Telefonräkning

Tot: 1000kr

Med fiber kanske det ser ut såhär:

  1. 800kr – Kanalpaket, Internet och telefon.

Tot: 800kr

Observera att detta var ett räkneexempel och det ser antagligen annorluda ut för dig.

Mer kräm. Större hastigheter

Större hastigheter till ungefär samma pris. Ja, med tanke på vad det hade kostat för dom hastigheterna med ADSL så kommer den investering alltid att löna sig. Men om du är en person som inte nyttjar internet, konstigt med tanke på att du är här? Då kanske det inte är en investering för dig. Det stora värdet i fiberinvestering tycker jag kommer från högre bredbandshastigheter.

Är fiber framtiden?

Framtiden är alltid svårt att sia om, men jag ska göra mitt bästa. Det vi vet är att fiber har möjlighet att utöka sin kapacitet hundragånger. Systemet är byggt för att utvecklas utan att behöva gräva upp ledningarna från marken. Det är själva tekniken som kommer förfinas och utvecklas.

Det som hotar fiberns utmärkta framtidsmöjligheter är det trådlösa nätet. Just nu byggs det nya 5G nätet ut och enligt prospekten ska det gå att få ut samma hastigheter som fiber fast trådlöst genom luften. Och om det blir framtiden, ja då kan du säkert räkna ut att många hellre väljer det trådlösa.

Men allt det återstår att se.

Slutsats, var fiber en bra investering?

Jag vill börja med att klargöra att fiber inte har varit en dålig investering. För många kommer det att löna sig rent ekonomiskt tack vare sänkta månadskostnader. För andra kanske det inte kommer at göra det. Men de kommer ändå kunna njuta av högre hastigheter resten av sina liv. Något som inte går att sätta en prislapp på.

Hurudvida det trådlösa nätet kommer att ersätta fiber i framtiden återstår att se. För oss med fiber hoppas vi självklart att fiber ska fortsätta att utvecklas och förfinas. Men det är ännu oklart att säga.

Tack för att du läste

Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *