Lär dig att såga taklister för ett snyggt resultat

såga taklister
4
(16)

Taklister kan förbättra utseendet på ett rum och ge det en övergripande färdig look. Installationen är tillräckligt enkel men att såga taklister och få vinklarna för hörnstyckena rätt kräver uppmärksamhet och kan vara skrämmande och förvirrande till en början.

Den här guiden belyser de bästa metoderna för att slutresultatet ska bli så bra och så enkelt som möjligt.

 såga taklister, såga hålkälslist
såga taklister


Du har säkert hört dem, nästan alla hemmafixare påstår att de kan. I verkligheten är det få som verkligen kan kapa till ett lurigt hörn. Det är bra att veta om sina begränsningar. Men genom att använda rätt verktyg och metoder kan du emellertid spara tusentals genom att göra det själv.

För att kapa hörnen till taklisterna är det fyra olika kap-tekniker du behöver lära dig för att bemästra alla situationer. Vi rekommenderar att du övar med bitar du inte behöver för att spara frustration senare. Kom ihåg att du lär dig under tiden.

För ett inre hörn på vänster sida av en vägg, vrid gersågen 45 grader till höger och spara höger ände av skäret.

För ett inre hörn på höger sida, vrid gersågen 45 grader åt vänster och spara den vänstra änden av skäret.

Till vänster sida av ett yttre hörn, sväng gersågen åt vänster och behåll den högra änden av snittet.

Till höger sida av en yttre hörn, sväng gersågen åt höger och behåll vänster bit.

Lär dig att såga taklister

Innan du börjar behöver du hjälp av en gersåg. Sågen bör kunna ställas in på 45 grader till vänster och 45 grader till höger. Och kom ihåg att bära lämpligt öron- och ögonskydd när du använder sågen.

Snedkapningar

De flesta taklister kommer i längder på 5m, så om du inte jobbar i en gymnastiksal kan en enda bit vanligtvis sträcka sig över varje vägg. När det inte går, går två längder ihop i en rak kapning. Målet är att kombinerar listerna i en ren, nästan oupptäckbar söm. Listerna kan krympa eller förskjutas ur läget något – med en snedkapning, i motsats till en rak kapning kommer det inte att uppstå ett gap i sömmen.

För att bilda en snedkapning kapar du båda ändarna på listerna i 45 grader åt motsatt håll. Sedan kan du applicera lite trälim på fogen för att skapa en nästintill osynlig fog!

Kapa hörn

Vägghörn är sällan perfekta 90 grader så att helt enkelt kapa båda listyckena till 45 grader brukar inte göra att de möts tätt i hörnet. Du kan däremot använda en gradskiva / vinkelsökare för att få den riktiga vinkeln och justera gersågen i enlighet men det kan vara frustrerande.

Vinkelmätare FB15

Förenkla arbetet när dekorationslister till vägg och tak ska kapas. Vinkelmätare är en anpassad smygvinkel som underlättar mätningen av vägg- och takvinklar innan gerkapning.

En teknik som jag har använt i flera år mäter perfekt ut hörnen , oavsett väggvinkel. Jag håller två överlappande lister mot taket i hörnet. Jag spårar båda kanterna på listerna och drar sedan en diagonal linje för att ansluta de två märkena. Sedan justerar jag sågbladets vinkel så att den matchar den diagonala linjen och kapar. Jag testar genom att hålla dem mot det yttre hörnet och kontrollerar sömmen. Om deras kanter inte blir snäva, till och med kontakt, justerar jag sågen för en andra skärning. När listerna passar på väggen låser jag sågvinkeln och gör ett snitt i en av listlängderna. Sedan justerar jag sågen så att det blir en motsatt skärning – i samma vinkel. När den första biten av listens ände sitter i linje med vägghörnet, borrar jag ett pilothål och handspikar det mot en stödplatta bakom.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att såga taklister. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 16

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *