Lär dig att såga rakt med sticksåg

såga rakt med sticksåg 1
4.4
(8)

Att såga rakt med en sticksåg kan vara svårt och kräver koncentration. Det viktigaste är en noggrann skärlinje och en stabil hand för att följa den.

Det är viktigt att notera att andra verktyg rekommenderas för att göra raka snitt eftersom de naturligt skär rakare (som en cirkelsåg) men en sticksåg KAN användas vid behov.

Den här guiden lämpar sig för en mängd olika material, från trä och laminat till plast, metallplåtar till och med keramiska plattor.

Vad du behöver för att såga en rak linje med en sticksåg…

Det viktigaste: Först behöver du ett sätt att markera raka och exakta skärlinjer. Ett måttband och en penna är en bra förutsättning.

Nästa sak som du behöver är din sticksåg och en uppsättning sticksågsblad. De tjockare bladen tenderar att såga lite bättre i trä eftersom de har mindre flex.

Och slutligen kommer en uppsättning guider att vara en stor hjälp för att säkerställa att de raka skärningarna du gör är rena och konsekventa varje gång.

Till och med en uppsättning klämmor och, eller till och med en timmerbit kommer att göra en stor skillnad, så länge det är något rakt.

Välja rätt sticksågsblad

Notera: Du vill undvika att använda ett tunt blad eftersom risken blir större för att bladet vandrar från skärlinjen, även om det stöter på en knut i träkornet. Tjockare, mer styva sticksågsblad fungerar bättre.

En annan sak som kan vara bra att tänka på. Om du vill få en finare yta på arbetsstyckets övre yta, kommer motsatta sticksågsblad att såga bättre för att minimera rivningar på materialets överkant. Alternativt kan du vända materialet för att få ovansidan att hamna ner medans du sågar för ett finare resultat.

Oavsett vilket material du jobbar med, måste du se till att ha rätt blad för jobbet med hänsyn till styvhet också.

Makita Sticksågsblad

Milwaukee Sticksågsblad

Bosch sticksågsblad

Så gör du en rak markering

För att göra en rak markering kan det vara bra att använda ett vinkeljärn för att säkerställa att vinklarna är räta och snittet blir rakt och framförallt allt resultat blir rakt.

lär dig göra raka markeringar innan du sågar
Så gör du raka markeringar

Det är en bra vana att först kontrollera sticksågsbladet så att det är rakt och justerat innan du börjar såga. Ett blad som är böjt kan förstöra ett snitt om det fästs i mitten av körningen. Ibland är det bättre att spela det säkert med ett nytt blad.

Såga rakt med sticksåg

Såga rakt med sticksåg
Såga rakt med sticksåg

Det krävs en stabil hand för att göra ett perfekt rakt snitt. Sticksågen har en tendens att vandra av banan. Tricket är att styra sågen längs en fastklämd guide. Guiden kan vara en lång nivå, en bit av plywood eller en perfekt rak träskiva. När du matar bladet in i snittet skall den luta mot guiden och följa guiden längs med snittet.

Och ibland räcker det inte med en guide för att hålla sågen på kurs. Ibland kan det vara bra att klämma fast en andra guide och justera den parallellt med den första. De båda brädorna bör emellertid separeras med bredden på sågens bottenplatta. Gör sedan snittet genom luta sågen åt de båda guiderna och längs med snittet.

Tänk på att använda klämmor eller att spänna fast guiderna innan du börjar såga för att undvika att de vandrar iväg.

Lär dig såga rakt med sticksåg
Lär dig såga rakt med sticksåg

Göra raka skär i hårdare material:

Det är i princip samma process för att såga raka linjer i hårdare material, men du måste vanligtvis använda en lägre hastighet och ha ett långsammare tempo medans du skär.

Vissa material kan också behöva tillsättas vatten eller olja i stycket för att hålla bladet svalare under skärprocessen. Alla samma steg gäller när du sågar raka linjer i dessa material och du kan likväl använda guider, linor osv.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om bäst i test cirkelsågar. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.4 / 5. Röster: 8

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *