Byta låshus – Hur gör man?

byta låshus 12
4.4
(5)

Har du någonsin tappat husnycklarna och varit orolig för att en främling kan komma in? Eller tycker du bara att de gamla handtagen ser lite för ”hängiga” ut. De sitter inte så där rakt som de brukar och efter att man öppnat dörren fjädrar handtaget inte tillbaka.

Kanske har du bara börjat tröttna på de slitna och gamla handtagen. Oavsett vilket problem så finns det en lösning och det är inte så svårt som man kan tro. Det är enkelt att byta både låshus och nyckelsystem. Och tryggheten som följer är ofta värt besväret.

Vad du behöver:

1x Låshus

1x Kryssmejsel / Spårmejsel

Ingenting mer? Nej, med en skruvmejsel kommer du klara uppgiften utmärkt. Vill du hellre använda en skruvdragare går det bra.

Vilket låshus ska jag köpa?

Jag kan personligen rekommendera handtaget nedanför av ett par anledningar. Dels passar det alla standard dörrar d.v.s. de flesta innerdörrar och för det andra är det vändbart, det passar både höger och vänsterhängda dörrar.

byta låshus

Låshus standard

Med vändbart tryckesfall för höger- och vänsterhängda innerdörrar. Kan förses med enbart dörrhandtag eller toalettbeslag/nyckelskylt.

  • 109mm högt
  • 14mm brett
  • 72mm djupt

Byta låshus – hur gör man?

Börja med att skruva bort det gamla låshuset. För att göra det behöver du skruva ut handtaget och låsvredet.

Det är 2 skruvar som sitter på handtaget och låsvredets bricka på in och utsidan av dörren, totalt 8 skruvar. Väl loss, kan du dra ut handtagen åt varsitt håll. Om du har ett nyckellås kan du lossa cylindern med ytterliggare 2 skruvar innanför låsvredet på insidan av dörren.

Därefter är det låshuset, 2 skruvar som sitter på dörrens ”kortsida”. Nu kan du dra ut hela låshuset och byta ut med ditt nya låshus.

Tryck in ditt nya låshus och fäst skruvarna på dörrens ”kortsida”. Skruva sedan fast cylindern (om du har ett nyckellås). Därefter matar du in handtagen från varsin sida och skruvar in skruvarna som håller fast dem. (Det här är det svåraste, att få dem att fästa i varandra)

Tips!
Fotografera gärna låset innan du tar isär delarna så kommer du lättare ihåg hur alla delar satt när det är dags att montera de nya.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att byta låshus. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.4 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *