Så skapar du en bra renoveringsupplevelse

bra renoveringsupplevelse
4.5
(2)

Att renovera hemma har blivit en allt populärare sysselsättning. Om det tidigare mesta dels var någonting som människor med ett verkligt intresse för renovering gjorde själva och andra gav uppgiften till snickare i branschen, är det idag allt fler som tar på sig att göra hela jobbet själva. Men det kan vara lätt att hamna i en situation som inte enbart är ett drömscenario utan också sakta utvecklar sig till mer eller mindre en mardröm. Stora kostnader, moment som drar ut på tiden, oförutsägbara händelser kan lätt bli överväldigande. Så hur förbereder man sig egentligen så bra som möjligt inför en renovering?

Grundlig planering

Ja, att renovera lägenhet eller hus är både tidskrävande och kostsamt. Men allt som oftast är det värt allt slit efteråt. Men hur ska man då tänka för att få en så bra upplevelse av renovering som möjligt? För det första handlar det om så grundlig planering som möjligt. De flesta som vittnar om hårda renoveringar gör det när det uppstått oförutsägbara situationer. Så ett av de absolut viktigaste momenten under en renovering, är faktiskt långt innan man börjar något fysiskt arbete, det är planeringen innan renoveringen drar i gång på riktigt.

Självklart är det så, att hur noga man än planerar så kan det komma att uppstå oförutsägbara situationer, eller snarare, det kommer troligtvis att uppstå oförutsägbara situationer. Men med en planering som går igenom varje steg, där alla ansvarsområden är noga fördelade, det en tidsplan är realistiskt gjord, en sådan planering har betydligt större chans för att fungera i längden, än en slarvig. 

Ta reda på all fakta innan

En annan viktig del som faktiskt verkligen kan hjälpa att få en så smidig renoveringsprocess som möjligt, är att ta reda på all fakta som man kan tänkas behöva veta, redan innan man drar i gång med processen. Det kan handla om en lång rad olika kategorier här. Men är det i en bostadsrättsförening kan det exempelvis vara bra att prata med de ansvariga innan man drar igång.

Finns det några regler som kan göra det svårt att utföra vissa moment under en renovering? Hur har tidigare renoveringsprocesser i bostadsrättsföreningen sett ut?

Man kan även kontakta revisor, styrelse och andra som har inflytelse över föreningen för att kunna gå igenom alla papper och fakta som kan tänkas vara bra att känna till. På så sätt minimerar man risken att det kommer upp oförutsägbara saker under renoveringens gång. Det samma gäller om det är ett hus man ska renovera. Se till att samla in så mycket fakta om husets olika skeenden som det bara går. Vad har tidigare ägare gjort med huset? Vilka problem har funnits? Allting som ska hjälpa en att få en så bra helhetsbild som möjligt. 

Vad ska någon sakkunnig göra?

Även om man renoverat tidigare och är duktig på sin sak kan det komma upp moment där man faktiskt behöver ta in någon som är expert inom sitt område. Det kan handla om VSS eller el exempelvis, sådant som man oftast inte kan göra fullt på egen hand, eller där det faktiskt kan vara farligt att göra själv om man inte vet vad man håller på med. VSS och el är sådana moment som vi ibland kan tänka att vi absolut kan fixa själva, men senare inse att det kanske inte är en helt säker idé.

Det kan vara bra att känna till att det inte är alla försäkringsbolag vars försäkringar gäller om det senare skulle hända något med elen eller kopplat till VSS om man utfört det själv och inte någon som är auktoriserad inom området har godkänt det. Så om ens renovering innefattar el eller VSS kan det vara en bra idé att redan innan man går igång kontakta dessa yrkesgrupper, och ha en ungefärlig tidsplan när dem ska komma och utföra arbetet. Annars kan det mycket väl vara så att det hela stannar av en vecka eller två i väntan på VVS:are, och det är ju sådant vi helst undviker. 

En tidsplan håller aldrig

Det sista som är värt att tänka på om man vill ha en så bra renoveringsprocess som möjligt är faktiskt att oavsett hur mycket planering man än lägger in i ett projekt så kommer aldrig en tidsplan att hålla till punkt och prickar. Det är lika bra att ställa in sig på detta redan från början. En tidsplan är viktig att ha, och en detaljerad tidsplan kan absolut hjälpa till i arbetet. Men det är också viktigt att vara inställd på att saker och ting kan ta längre tid än man tänkt sig. En försenad leverans, oförutsägbar sjukdom eller någonting helt annat, kan göra att projektet bli något försenat. Men har man redan från början inställningen att det självklart ska flyta på så bra det bara går, men att det möjligen kan ta lite längre tid än beräknat så är det lättare att hantera när den dagen väl kommer. 


Tack för att du läste

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att du fick lite inspiration att renovera hemma. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan. Om vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *