Hur renoverar man ett tegeltak?

renovera tegeltak
4.7
(3)

Taket på ditt hus är oerhört värdefullt. Den utsätts dagligen för naturens element så som solstrålar, vind, regn och snö. Och dessutom kan det finnas växter som kan göra mer skada än du inser. För att behålla takets forna glans och livslängd är det viktigt att underhålla det. Om du har ett tegeltak, kan du gå igenom våran checklista här eftersom processen för renovering av taken är enklare och billigare än du tror.

Renovera eller byta tak?

Att renovera ett tak kan vara ett kostnadseffektivt och relativt snabbt alternativ för att föryngra ett hems exteriör. De estetiska fördelarna kan dock vara kortare jämfört med ett nytt tak. ”renovering innebär vanligtvis rengöring och målning av befintliga plattor. I vissa fall kan plattorna vara resistenta mot nya ytbehandlingar, vilket med tiden resulterar i sprickor och skador. Garantier på en takrenovering varierar från leverantör till leverantör, men tenderar att sträcka sig mellan fem till åtta år, vilket är kort i förhållande till ett hus livslängd.

Skicket på det befintliga tegeltaket kommer också att styra beslutet. ”I vissa fall kanske husägare inte har något val. Där ett tak är helt förfallet av hårt väder eller extrem ålder, till exempel, kan att byta ut taket vara det enda alternativet”. Vi rekommenderar att du söker professionell rådgivning. ”De som utför en renovering uppmuntras att låta tegeltak kontrolleras av en taktekniker, särskilt om originalmaterial har funnits i 25 år eller mer. De kan identifiera eventuella skador eller potentiella problem, och även ge information om alternativ för renovering eller utbyte.”

Läs vidare för att lära dig mer om hur du renoverar ett tegeltak…

Steg 1: Ta bort trasiga brickor

En trasig takplatta eller flera skadade, måste tas bort omedelbart för att säkerställa att det inte regnar in och påverkar husets vitala struktur. Byt ut de trasiga brickorna för att säkerställa att resten av stegen kan utföras utan problem. Du bör även kolla närmare på andra former av skador så som sprickor för att säkerställa att dessa repareras innan du går vidare.

Steg 2: Högtryckstvätta taket

Att återställa taket innebär inte bara att man tar bort och byter ut tegelpannor. Det gäller även rengöring. Och att högtryckstvätta taket verkar vara det bästa sättet att göra rent det från mossa och annat. . Trycket är det som renar taket, det dödar bakterierna och återställer tegeltaket till sin forna glans. Och här gäller det att vara nogrann med rätt teknik. För det första bör högtryckstvätten vara en rejäl sådan, sedan bör du befinna dig på nära håll med en 60gradig vinkel från taket för att maximera effekten.

Steg 3: Lägg om tegelplattorna

Att lägga om tegelplattor behövs speciellt om nockpannorna sitter lösa. Under detta steg tas nockpannorna bort, och man lägger sedan en ny bädd av pannor. Många gånger hoppar man över denna process, men när man renoverar taket, se till att nockpannorna inspekteras och att de sitter ordentligt, utan skador.

Steg 4: Applicera Primer

Nästa steg att applicera primer eller en sealer. Att applicera en primer hjälper till att göra taket vattentätt och förhindrar att vatten kommer in i de nedre strukturerna, vilket kan vara katastrofalt för hela huset. Antalet lager som krävs beror hur gammalt ditt tak är. Nya takplattor har en vattenavvisande yta som försvinner med tiden. Ju äldre taket är, desto tjockare bör denna vara.

Steg 5: Måla taket

När primern torkat, applicera ett lager färg för att inte bara avsluta renoveringsjobbet utan också ge taket ett snyggt utseende. Välj takfärg beroende på din omgivning. Om du bor i ett varmt område, välj ljusa färger och om du är på en kall plats, välj mörka nyanser. Detta kommer att göra ditt hem både tilltalande och energieffektivt.

Torktider

Kontrollera dina färgtillverkares rekommenderade torktider och håll dig till dessa eftersom det kommer att påverka din garanti. Här är en generell uppskattning av torktiden:

  • Vid 20 grader plus, kan de flesta vattenbaserade takbeläggningar målas över inom en timme.
  • Vid 15 – 20 grader kan det bli 2 – 3 timmar.
  • Vid 10 – 15 grader behövs i genomsnitt 3 – 4 timmar.
  • Under 10 grader kan behöva lämnas till nästa dag innan du målar över.

Ytterligare tips:

Alla närliggande väggar, gavlar, slutstycken, takfönster eller andra föremål på taket bör maskeras eller täckas med presenningar eller plast. Du kan köpa maskeringstejp och plast från de flesta järnaffärer eller färgaffärer. Vänta tills färgen torkat helt innan du applicerar det andra skiktet. Du bör också undvika att renovera taket under våta årstider eller när sannolikheten för regn är stor.

Göra det själv eller anställa ett proffs?

Vi alla älskar alla att spara lite pengar, men det är viktigt att veta när du ska göra ett jobb på egen hand och när du ska investera i ditt hem och ringa en professionell. Gör-det-själv-tak renoveringar kan komma att resultera i en mycket kostsam korrigering längre fram och bör verkligen undvikas om du inte vet vad det är du gör. När du väljer ditt takföretag se till att de är licensierade inom både takläggning och målning. Det är också en bra idé att göra din läxa och titta på ett företags recensioner. Det är svårt att komma undan med dåligt arbete på internet nuförtiden!

För den som är på jakt efter ett företag som specialiserar sig på takrenoveringar och takbyten kan det vara svårt att hitta i djungeln. Ett företag som erbjuder takläggare i Göteborgsområdet är Tak365 som är nyetablerade och erbjuder just dessa tjänsterna.


Tack för att du läste

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att du lärde dig något om att renovera ett tegeltak. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan. Om vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *