Så kan du renovera din trappa

renovera trappa
4.5
(2)

En trappa kan verka som en enkel detalj i ditt hem, men om den är placerad i ditt hems främre hall eller foajé kan den faktiskt sätta tonen för hela ditt hems design och känsla.

Så kan du renovera din trappa

Om din trappa börjar visa tecken på slitage eller helt enkelt inte matchar inredningen i resten av ditt hem kan det vara dags att renovera. Att renovera din trappa kan verka som ett komplext projekt, men oavsett din budget eller hur mycket gör-det-själv-erfarenhet du har, finns det sätt att förbättra utseendet på din trappa. Här är ett par förslag på enkla gör-det-själv förbättringar som kommer att ge din trappa nytt liv!

Det här inlägget är i sammarbete med Formtrappan AB
Foto från Formtrappan.se

1. Lägg till ett nytt lager bets

Du kan återställa en gammal trappa med en naturlig träfinish till sin forna glans genom att slipa och lackera. Om träytan på din trappa är rejält repad eller fläckig, kan ett nytt lager bets hjälpa till att dölja skadorna. Ett solidt lager vit bets kan ge ett fräscht, ljust utseende, medan svart bets ger en sofistikerad, modern känsla.

2. Byt ut skadade trappsteg

Om skadorna på din trapps träfinish är för allvarliga för att dölja med färg, behöver du inte nödvändigtvis slita ut hela trappan och bygga om. Överväg istället att montera förskurna trappsteg från din lokala byggvaruhandel. Du kan hitta förskurna trappsteg gjorda av äkta trä som ek och furu så att du behåller träets varma, naturliga utseende för din trappa.

Men säkerställ att skadorna på din trappa endast är estetiska och inte strukturella innan du installerar förskurna steg.

3. Byt ut ledstång

Oavsett om de är slitna eller bara inte passar ditt hems designstil, är att byta ut ledstången ett annat enkelt sätt att uppdatera utseendet på din trappa. Du kan hitta ett brett utbud av stilar så att du enkelt kan anpassa utseendet på dina trappor för att passa deras omgivning. Om du vill ge din trappa ett modernt utseende, överväg att använda enkla räcken i smidesjärn istället för traditionellt trä. Kombinationen av smidesräcke med ledstång i trä och trappor ger din trappa en extra dimension och ger en attraktiv, modern look som fungerar bra med moderna designstilar.

4. Lägg till en matta

Ett annat alternativ är att täcka upp din trötta trappa med matta. Med ett stort utbud av färger och stilar att välja mellan, kan du använda mattan för att göra ett slående uttalande som besökarna kommer att älska och aldrig glömma. Om dina slitbanor och stigar är i bra skick fungerar det utmärkt att montera en löparsektion av mattan i mitten och sedan måla/lacka yttersektionerna. Topptips: Vi rekommenderar att du väljer ett högkvalitativt, slitstarkt underlag och matta som kokos eller sisal för att klara den höga trafikvolym som trappor vanligtvis förknippas med. Blekfärgade mattor gör vardagsrummet ljusa men gör de flesta fläckar svåra att ta bort. En grå färg kan vara mer lämplig. Eller använd ränder för att få din trappa att se längre ut.

5. Måla din trappa

Måla kan vara ett bra sätt att förbättra utseendet på en trött trappa med bara en liten investering. Det är viktigt att förbereda trappan först innan man målar. Vi rekommenderar att du gör detta genom att ta bort eventuellt skräp och sedan slipa ner de områden som du planerar att måla tills träet är rent och slätt. Se till att färgen du använder är klassad för golv; ju högre kvalitet desto bättre. Det finns inget rätt eller fel svar med avseende på färgen du använder; vi fann att mörka färger var de bästa som effektivt kan dölja smuts och märken.

Få proffesionell hjälp

Vill du ha hjälp med trapprenovering? Kika då in Formtrappan, Sveriges ledande företag inom renovering av trappor.

.

Lycka till..

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du fick lite inspiration till att renovera trappan. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *