Gör ditt eget tapetklister

gör ditt eget tapetklister
4.5
(6)

Mjöl, socker och vatten är grundläggande ingredienser för många recept och finns i alla kök. Dessa enkla komponenter används för att skapa en mängd degar och rätter. Men det är inte allt! Förutom att att kittla våra smaklökar, kan den också användas för många praktiska hushållsuppgifter – till exempel för ditt nästa tapetseringsprojekt! Det låter kanske lite galet, men det fungerar!

Och för att bevisa det, försökte vi det själva.

Gör ditt eget tapetklister

För att göra ditt eget tapetklister behöver du en viktig ingrediens som vi ännu inte har nämnt: Alun – en komponent som används för många syften, t.ex. i syfabriker, pappersfabriker, trädgårdar och kosmetika- och livsmedelsindustrin. Den kemiska föreningen i detta dubbelsalt (kalium och aluminium) har ett antal egenskaper som kan användas på många olika sätt. Visste du att den, för cirka 2500 år sedan, användes som flamskyddsmedel i antika Egypten?

Du kan köpa den i pulverform hos dina lokala kemist, från onlinebutiker, eller apoteket. Som ingrediens i tapetklister är dess funktion att ge lim-egenskaper och det fungerar också som konserveringsmedel. De andra komponenterna gör resten: mjöl och vatten blandas för att skapa en degliknande bas, och sockret ger det dess klibbiga konsistens.

Här är vad du behöver:

  • 350 g vete mjöl (eller bara 1 1/2 koppar)
  • 120 g socker (eller bara 1/2 kopp)
  • 1 matsked aluminiumpulver
  • 700 ml vatten (eller bara 3 koppar)

Här kan du köpa Alun: (Apotekets hemsida)

Så här fungerar det:

Blanda socker och mjöl i en skål. Tillsätt 250 ml vatten (1 kopp) och se till att inga klumpar bildas. Överför blandningen i en kastrull och tillsätt ytterligare 450 ml vatten (2 koppar). Rör kontinuerligt medan det börjar koka på medelhög värme. Så snart blandningen blir fastare, ta av den från värmen och tillsätt alunpulvret. Förvara i en lufttät behållare.

gör eget tapetklister
Gör eget tapetklister

Det är en mycket snabb process och klistret kan förvaras i veckor. Om det blir för fast, tillsätt bara lite varmt vatten för att göra det mer visköst och smidigt. När du börjar tapetsera bör den ha en spridbar konsistens. En stor fördel: till skillnad från butiksköpta tapetklister, är att denna magiska mix inte klumpar. Dessutom består den av naturliga ingredienser och är mycket billig att tillverka. När du väl har spridit blandningen kan den lätt flyttas tills allt är på rätt plats. .

Varför ska man göra eget tapetklister?

När du köper tapetklister i butiken kommer det med en mängd giftiga ingredienser. Det luktar inte bara hemskt när du applicerar det, chansen är att det kommer att avge skadliga FOF: er (flytande organiska föreningar) både under själva arbetet men även under tiden som det åldras.

Tapetklister är lätt att göra med några få ingredienser och redskap som du antagligen har nära till hands i ditt kök. Utan skadliga kemikalier och med samma effekt till ett otroligt lågt pris..

Så varför inte prova? Varför inte göra ditt egna hemmagjorda tapetklister till ditt nästa projekt?

Lycka till


Tack för att du läste. Hoppas du fick inspiration att göra eget taperklister till ditt nästa projekt. Vill du läsa mer från oss, rekommenderar vi:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 6

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *