Bästa planhyveln. Bäst i test 2021

planhyvel test
3.7
(14)

Med hjälp av en planhyvel har man stora möjligheter att få full kontroll över det allra mest krävande snickeriarbetet. Men för bästa resultat krävs att man gör rätt val vid inköp. Följ med oss på en djupdykning bland årets bästa planhyvlar.

När man behöver säkerställa att ett trästycke får en viss tjocklek så är en planhyvel ofta ett givet val. Särskilt när man ska framställa en större mängd plankor eller helt enkelt vill vara säker på att arbetet fortlöper på ett snabbt, smidigt och säkert sätt. Då de är relativt sett kostsamma maskiner är det däremot en bra idé att ha lite kött på benen innan man bestämmer sig för att köpa planhyvel. Vi reder därför ut skillnaderna mellan några av de mest populära modellerna.

Vi rekommenderar:

bäst i test planhyvel

Makita 2012NB

planhyvel test

Metabo DH 330

Luna BPT 410 S

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. MAKITA 2012NB – Bäst i test.

planhyvel test
planhyvel test

Planhyveln 2012NB från välkända Makita förenar hög prisvärdhet med hög säkerhet och riktigt bra prestanda. Helt klart ett av de bästa valen.

Makita behöver i många fall ingen närmare introduktion. Och även om de är långt i från kända för sin planhyvel så är 2120NB ändock en av de bästa på marknaden. Då den är oerhört enkel att använda och inte kräver mycket till justering så är den ett givet val för de som vill komma igång så snabbt som möjligt.

Tack vare automatisk matning stark motor så är den enkel att arbeta med. Det vändbara och lätt utbytbara hårdmetallskären är en garanti för att stora mängder trä kan bearbetas utan oväntade hinder. Med standardanslutning för dammsug kompletteras den lätt med befintlig utrustning.

Fördelar:

 • Lätt att använda utan onödigt krångliga inställningar.
 • Kraftfull motor.
 • Lätt utbytbar hårdmetallskär.
 • Bra bredd på 304 mm och djup ända ned till 3 mm.
 • Automatisk matning.

Nackdelar:

 • Kompaktheten kan ge en känsla av bristande stabilitet.

2. METABO DH 330 – Mest prisvärd.

planhyvel test

Tyska Metabo har ett rykte av att leva upp till höga förväntningar. Planhyveln DH 330 är en stark lättviktare som ger väldigt mycket maskin för pengarna.

Som en av marknadens mest portabla men samtidigt kraftfulla planhyvlar har DH 330 blivit en prisvärd favorit. Även om den inte är marknadens billigaste modell så får man definitivt en planhyvel som går att lita på. Utan att kompromissa med motorstyrka så är den väldigt lätt att flytta och ta med sig för precisionsarbete på plats.

Med 9800 varv i minuten och 35 kilograms totalvikt är det här på många sätt ett kraftpaket. Tack vare smidigt lås och omfattande justeringsmöjligheter med vev man man snabbt och enkelt få ett väldigt konsekvent resultat.

Fördelar:

 • Lättjusterad.
 • En av marknadens mest portabla planhyvlar.
 • Stark motor.

Nackdelar:

 • Lite mer högljudd än övriga.

3. DEWALT DW733 – Bästa budgetvalet.

planhyvel test
planhyvel test

Pålitliga Dewalt har med DW733 lanserat en oerhört prisvärd planhyvel som trots låg prissättning kan mäta sig med många av de avsevärt mycket dyrare alternativen. Ett givet val för dig som inte vill spendera mer än nödvändigt.

Numera är det fullt möjligt att få en kvalitativ planhyvel utan att det behöver kosta skjortan. Och det är knappast överraskande att Dewalt ligger bakom en av marknadens minst kostsamma man ändå mer pålitliga och kraftfulla alternativ. Som amerikansk tillverkare har de länge även varit marknadsledande inom säkerhet.

Vad som kännetecknar DW733 är att den har särskilt stora utmatningsbord och smidiga fästen som gör att den kan monteras på de flesta bänkar. I förening med låg vikt är den både enkel att flytta och ett givet val för stationärt bruk. Trots det låga priset är den utrustad med en motor på 18000 watt som säkerställer hela 10 000 varv i minuten. Det gör den till en av marknadens starkaste planhyvlar.

Fördelar:

 • Väldigt kraftfull trots sitt låga pris.
 • Lätt att både flytta och montera.
 • Perfekt för precisionsarbete.

Nackdelar:

 • Högljudd.
 • Inte lika många justeringsmöjligheter som hos dyrare alternativ.


4. LUNA BPT-260B – Utmanare.

planhyvel test 2020
planhyvel test

Luna har i stor utsträckning blivit förknippade med kvalitativa och professionella planhyvlar. Deras BPT-260B vandrar i gränslandet mellan renodlad industrimaskin och praktisk produkt för hemmabruk.

Att det är oerhört viktigt med konsekvent och pålitligt resultat är så klart underförstått. Men när det kommer till planhyvlar från Luna så behöver man aldrig vara orolig för minsta avsteg från vad man förväntar sig. BPT-260B är en stationär kombinerad rikt- och planhyvel och är en av marknadens mest kraftfulla modeller.

Med robust utförande, automatisk matning och omfattande justeringsmöjligheter är detta en helhetslösning som kommer att säkerställa perfekt resultat varje enskild gång. Alla väsentliga komponenter är utbytbara och kräver minimalt med underhåll.

Fördelar:

 • Kombinerad rikt- och planhyvel.
 • Automatisk matning för ergonomisk och säker hyvling.
 • Standardanslutning för sug.

Nackdelar:

 • Väger dubbelt så mycket som övriga portabla alternativ.

5. LUNA BPT 410 S – För proffset.

planhyvel test
planhyvel test

För den som vill ha en maskin som klarar allt så är BPT 410 S ett givet val. Denna kombinerade rikt- och planhyvel är en riktig proffsmaskin som trots allt inte är särskilt svåranvänd.

Är man ute efter ett stationärt alternativ som täcker behov gällande såväl rikthyvelbord som planhyvel är det svårt att hitta något som är bättre än BPT 410 S. Detta är marknadens i särklass mest robusta och kraftfullaste modeller. Trots att den kostar därefter så är det en klassisk arbetshäst som aldrig kompromissar med precision.

Detta är en plan- och markhyvel som är särskilt utformad för krävande arbeten där det är oerhört viktigt att kombinera precision med hög effektivitet. Behöver man bearbeta större mängder trä så är det här en hyvel som definitivt lever upp till förväntningarna.

Fördelar:

 • Marknadens i särklass mest kraftfulla hyvel.
 • Medföljer ett stort antal tillbehör och reservdelar.
 • Väldigt snabb att justera.

Nackdelar:

 • Med en vikt på flera hundra kilo är den främst lämpad för verkstaden.

Att tänka på inför ditt köp

Har man väl bestämt sig för att titta närmare på planhyvlar så har man förmodligen redan en ganska tydlig idé om vad man behöver maskinen till. Men i takt med att utbudet växer och det dyker upp allt fler modeller för hemmabruk så har många börjat överväga att skaffa en egen hyvel. På sikt är det ofta en bra idé då det ger bättre kontroll över arbetets gång och i många fall blir en garanti för bättre resultat. Men vad ska man egentligen tänka på?

1.Identifiera dina behov.

Det första man bör fundera på är sina behov. Om man bara behöver kapa enstaka plankor så är det så klart onödigt att införskaffa en planhyvel. Men vill man få full kontroll över sitt virke är det tvärt om ett måste med en pålitlig hyvelmaskin. Numera har man att välja mellan fristående planhyvlar och integrerade plan- och rikthyvlar. Men de sistnämnda är generellt sett tyngre och mer stationära alternativ. Därför bör man ta i åtanke huruvida man kommer att behöva ha maskinen på plats eller alltid förvara den i en verkstad.

2.Bestäm din budget.

Prismässigt så kan det lätt skena iväg när det kommer till planhyvlar. Men genom att ringa in sina behov kan man i de flesta fall hitta en kompromiss mellan ens egen budget och maskinens funktionalitet. Värt att poängtera är att i stort sett samtliga planhyvlar utan problem lever upp till de flesta behov.

3.Välj ett välrenommerat varumärke.

När det kommer till planhyvlar så är det på många sätt inte så överdrivet viktigt att stirra sig blind på tillverkaren. Då de i sin natur är komplicerade maskiner där hög precision är ett måste så är kraven väldigt höga på tillverkarna att faktiskt leverera bra hyvlar. Därför är det mer viktigt att fokusera på saker som är relevant för ens egna behov.

4.Jämför marknaden.

Utbudet av planhyvlar har vuxit stort på väldigt kort tid. Numera behöver man ta ställning till såväl tillverkare som modell. Ofta har man även att välja mellan flera olika produkter från en och samma tillverkare. Därför är det en bra idé att titta förutsättningslöst på utbudet och få en känsla för de olika produkternas egenheter.

5.Dags att köpa!

När du väl är på det klara med din budget, behov och utbudet på marknaden så är det dags att göra ett val. Vi är övertygade om att du kommer få en bra maskin oavsett vilken planhyvel du väljer. Men för att ditt val ska motsvara dina specifika önskemål så är det viktigt att du gör ett val utifrån just dina förutsättningar.

Planhyvel test

Planhyvlar är bruksmaskiner. Och därför är de utformade för att vara både pålitliga och robusta. Även om samtliga modeller skiljer sig åt i väsentliga hänseenden så är de alla ett riktigt bra val. En avgörande skillnad blir däremot huruvida man väljer en portabel eller stationär maskin. Förhoppningsvis så har vår genomgång hjälpt dig på vägen.

Lycka till!

Tack för att du tog dig tiden att läsa vårt test av planhyvlar. Det är vår förhoppning att det har hjälpt dig på vägen till ett bättre köp. Vi är övertygad om att rätt planhyvel kommer bli ett oumbärligt tillskott i din växande arsenal av pålitliga verktyg och maskiner. Vill du läsa mer kan du gå till startsidan här.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.7 / 5. Röster: 14

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *