BÀsta planhyveln. Vilken Àr det bÀsta valet?

planhyvel test
3.8
(17)

Med hjÀlp av en planhyvel har man stora möjligheter att fÄ full kontroll över det allra mest krÀvande snickeriarbetet. Men för bÀsta resultat krÀvs att man gör rÀtt val vid inköp. Följ med oss pÄ en djupdykning bland Ärets bÀsta planhyvlar.

NÀr man behöver sÀkerstÀlla att ett trÀstycke fÄr en viss tjocklek sÄ Àr en planhyvel ofta ett givet val. SÀrskilt nÀr man ska framstÀlla en större mÀngd plankor eller helt enkelt vill vara sÀker pÄ att arbetet fortlöper pÄ ett snabbt, smidigt och sÀkert sÀtt. DÄ de Àr relativt sett kostsamma maskiner Àr det dÀremot en bra idé att ha lite kött pÄ benen innan man bestÀmmer sig för att köpa planhyvel. Vi reder dÀrför ut skillnaderna mellan nÄgra av de mest populÀra modellerna.

Vi rekommenderar:

bÀst i test planhyvel

Makita 2012NB

planhyvel test

Metabo DH 330

Luna BPT 410 S

Vi pĂ„ byggvaror24 Ă€r 100 procent oberoende frĂ„n tillverkare, annonsörer och andra intressenter. VĂ„rat jobb Ă€r att undersöka vad som finns pĂ„ marknaden, och handplockar sjĂ€lva de maskiner som vi testar. Dock erhĂ„ller vi provision per klick som gĂ„r till sĂ€ljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det Ă€r vad som tillĂ„ter oss att fortsĂ€tta.


1. MAKITA 2012NB – BĂ€st i test.

planhyvel test
planhyvel test

Planhyveln 2012NB frÄn vÀlkÀnda Makita förenar hög prisvÀrdhet med hög sÀkerhet och riktigt bra prestanda. Helt klart ett av de bÀsta valen.

Makita behöver i mÄnga fall ingen nÀrmare introduktion. Och Àven om de Àr lÄngt i frÄn kÀnda för sin planhyvel sÄ Àr 2120NB Àndock en av de bÀsta pÄ marknaden. DÄ den Àr oerhört enkel att anvÀnda och inte krÀver mycket till justering sÄ Àr den ett givet val för de som vill komma igÄng sÄ snabbt som möjligt.

Tack vare automatisk matning stark motor sÄ Àr den enkel att arbeta med. Det vÀndbara och lÀtt utbytbara hÄrdmetallskÀren Àr en garanti för att stora mÀngder trÀ kan bearbetas utan ovÀntade hinder. Med standardanslutning för dammsug kompletteras den lÀtt med befintlig utrustning.

Fördelar:

 • LĂ€tt att anvĂ€nda utan onödigt krĂ„ngliga instĂ€llningar.
 • Kraftfull motor.
 • LĂ€tt utbytbar hĂ„rdmetallskĂ€r.
 • Bra bredd pĂ„ 304 mm och djup Ă€nda ned till 3 mm.
 • Automatisk matning.

Nackdelar:

 • Kompaktheten kan ge en kĂ€nsla av bristande stabilitet.

2. METABO DH 330 – Mest prisvĂ€rd.

planhyvel test

Tyska Metabo har ett rykte av att leva upp till höga förvÀntningar. Planhyveln DH 330 Àr en stark lÀttviktare som ger vÀldigt mycket maskin för pengarna.

Som en av marknadens mest portabla men samtidigt kraftfulla planhyvlar har DH 330 blivit en prisvĂ€rd favorit. Även om den inte Ă€r marknadens billigaste modell sĂ„ fĂ„r man definitivt en planhyvel som gĂ„r att lita pĂ„. Utan att kompromissa med motorstyrka sĂ„ Ă€r den vĂ€ldigt lĂ€tt att flytta och ta med sig för precisionsarbete pĂ„ plats.

Med 9800 varv i minuten och 35 kilograms totalvikt Àr det hÀr pÄ mÄnga sÀtt ett kraftpaket. Tack vare smidigt lÄs och omfattande justeringsmöjligheter med vev man man snabbt och enkelt fÄ ett vÀldigt konsekvent resultat.

Fördelar:

 • LĂ€ttjusterad.
 • En av marknadens mest portabla planhyvlar.
 • Stark motor.

Nackdelar:

 • Lite mer högljudd Ă€n övriga.

3. DEWALT DW733 – BĂ€sta budgetvalet.

planhyvel test
planhyvel test

PÄlitliga Dewalt har med DW733 lanserat en oerhört prisvÀrd planhyvel som trots lÄg prissÀttning kan mÀta sig med mÄnga av de avsevÀrt mycket dyrare alternativen. Ett givet val för dig som inte vill spendera mer Àn nödvÀndigt.

Numera Àr det fullt möjligt att fÄ en kvalitativ planhyvel utan att det behöver kosta skjortan. Och det Àr knappast överraskande att Dewalt ligger bakom en av marknadens minst kostsamma man ÀndÄ mer pÄlitliga och kraftfulla alternativ. Som amerikansk tillverkare har de lÀnge Àven varit marknadsledande inom sÀkerhet.

Vad som kÀnnetecknar DW733 Àr att den har sÀrskilt stora utmatningsbord och smidiga fÀsten som gör att den kan monteras pÄ de flesta bÀnkar. I förening med lÄg vikt Àr den bÄde enkel att flytta och ett givet val för stationÀrt bruk. Trots det lÄga priset Àr den utrustad med en motor pÄ 18000 watt som sÀkerstÀller hela 10 000 varv i minuten. Det gör den till en av marknadens starkaste planhyvlar.

Fördelar:

 • VĂ€ldigt kraftfull trots sitt lĂ„ga pris.
 • LĂ€tt att bĂ„de flytta och montera.
 • Perfekt för precisionsarbete.

Nackdelar:

 • Högljudd.
 • Inte lika mĂ„nga justeringsmöjligheter som hos dyrare alternativ.


4. LUNA BPT-260B – Utmanare.

planhyvel test 2020
planhyvel test

Luna har i stor utstrÀckning blivit förknippade med kvalitativa och professionella planhyvlar. Deras BPT-260B vandrar i grÀnslandet mellan renodlad industrimaskin och praktisk produkt för hemmabruk.

Att det Àr oerhört viktigt med konsekvent och pÄlitligt resultat Àr sÄ klart underförstÄtt. Men nÀr det kommer till planhyvlar frÄn Luna sÄ behöver man aldrig vara orolig för minsta avsteg frÄn vad man förvÀntar sig. BPT-260B Àr en stationÀr kombinerad rikt- och planhyvel och Àr en av marknadens mest kraftfulla modeller.

Med robust utförande, automatisk matning och omfattande justeringsmöjligheter Àr detta en helhetslösning som kommer att sÀkerstÀlla perfekt resultat varje enskild gÄng. Alla vÀsentliga komponenter Àr utbytbara och krÀver minimalt med underhÄll.

Fördelar:

 • Kombinerad rikt- och planhyvel.
 • Automatisk matning för ergonomisk och sĂ€ker hyvling.
 • Standardanslutning för sug.

Nackdelar:

 • VĂ€ger dubbelt sĂ„ mycket som övriga portabla alternativ.

5. LUNA BPT 410 S – För proffset.

planhyvel test
planhyvel test

För den som vill ha en maskin som klarar allt sÄ Àr BPT 410 S ett givet val. Denna kombinerade rikt- och planhyvel Àr en riktig proffsmaskin som trots allt inte Àr sÀrskilt svÄranvÀnd.

Är man ute efter ett stationĂ€rt alternativ som tĂ€cker behov gĂ€llande sĂ„vĂ€l rikthyvelbord som planhyvel Ă€r det svĂ„rt att hitta nĂ„got som Ă€r bĂ€ttre Ă€n BPT 410 S. Detta Ă€r marknadens i sĂ€rklass mest robusta och kraftfullaste modeller. Trots att den kostar dĂ€refter sĂ„ Ă€r det en klassisk arbetshĂ€st som aldrig kompromissar med precision.

Detta Àr en plan- och markhyvel som Àr sÀrskilt utformad för krÀvande arbeten dÀr det Àr oerhört viktigt att kombinera precision med hög effektivitet. Behöver man bearbeta större mÀngder trÀ sÄ Àr det hÀr en hyvel som definitivt lever upp till förvÀntningarna.

Fördelar:

 • Marknadens i sĂ€rklass mest kraftfulla hyvel.
 • Medföljer ett stort antal tillbehör och reservdelar.
 • VĂ€ldigt snabb att justera.

Nackdelar:

 • Med en vikt pĂ„ flera hundra kilo Ă€r den frĂ€mst lĂ€mpad för verkstaden.

Att tÀnka pÄ inför ditt köp

Har man vÀl bestÀmt sig för att titta nÀrmare pÄ planhyvlar sÄ har man förmodligen redan en ganska tydlig idé om vad man behöver maskinen till. Men i takt med att utbudet vÀxer och det dyker upp allt fler modeller för hemmabruk sÄ har mÄnga börjat övervÀga att skaffa en egen hyvel. PÄ sikt Àr det ofta en bra idé dÄ det ger bÀttre kontroll över arbetets gÄng och i mÄnga fall blir en garanti för bÀttre resultat. Men vad ska man egentligen tÀnka pÄ?

1.Identifiera dina behov.

Det första man bör fundera pÄ Àr sina behov. Om man bara behöver kapa enstaka plankor sÄ Àr det sÄ klart onödigt att införskaffa en planhyvel. Men vill man fÄ full kontroll över sitt virke Àr det tvÀrt om ett mÄste med en pÄlitlig hyvelmaskin. Numera har man att vÀlja mellan fristÄende planhyvlar och integrerade plan- och rikthyvlar. Men de sistnÀmnda Àr generellt sett tyngre och mer stationÀra alternativ. DÀrför bör man ta i Ätanke huruvida man kommer att behöva ha maskinen pÄ plats eller alltid förvara den i en verkstad.

2.BestÀm din budget.

PrismÀssigt sÄ kan det lÀtt skena ivÀg nÀr det kommer till planhyvlar. Men genom att ringa in sina behov kan man i de flesta fall hitta en kompromiss mellan ens egen budget och maskinens funktionalitet. VÀrt att poÀngtera Àr att i stort sett samtliga planhyvlar utan problem lever upp till de flesta behov.

3.VÀlj ett vÀlrenommerat varumÀrke.

NÀr det kommer till planhyvlar sÄ Àr det pÄ mÄnga sÀtt inte sÄ överdrivet viktigt att stirra sig blind pÄ tillverkaren. DÄ de i sin natur Àr komplicerade maskiner dÀr hög precision Àr ett mÄste sÄ Àr kraven vÀldigt höga pÄ tillverkarna att faktiskt leverera bra hyvlar. DÀrför Àr det mer viktigt att fokusera pÄ saker som Àr relevant för ens egna behov.

4.JÀmför marknaden.

Utbudet av planhyvlar har vuxit stort pÄ vÀldigt kort tid. Numera behöver man ta stÀllning till sÄvÀl tillverkare som modell. Ofta har man Àven att vÀlja mellan flera olika produkter frÄn en och samma tillverkare. DÀrför Àr det en bra idé att titta förutsÀttningslöst pÄ utbudet och fÄ en kÀnsla för de olika produkternas egenheter.

5.Dags att köpa!

NÀr du vÀl Àr pÄ det klara med din budget, behov och utbudet pÄ marknaden sÄ Àr det dags att göra ett val. Vi Àr övertygade om att du kommer fÄ en bra maskin oavsett vilken planhyvel du vÀljer. Men för att ditt val ska motsvara dina specifika önskemÄl sÄ Àr det viktigt att du gör ett val utifrÄn just dina förutsÀttningar.

Planhyvel test

Planhyvlar Ă€r bruksmaskiner. Och dĂ€rför Ă€r de utformade för att vara bĂ„de pĂ„litliga och robusta. Även om samtliga modeller skiljer sig Ă„t i vĂ€sentliga hĂ€nseenden sĂ„ Ă€r de alla ett riktigt bra val. En avgörande skillnad blir dĂ€remot huruvida man vĂ€ljer en portabel eller stationĂ€r maskin. Förhoppningsvis sĂ„ har vĂ„r genomgĂ„ng hjĂ€lpt dig pĂ„ vĂ€gen.

Lycka till!

Tack för att du tog dig tiden att lÀsa vÄrt test av planhyvlar. Det Àr vÄr förhoppning att det har hjÀlpt dig pÄ vÀgen till ett bÀttre köp. Vi Àr övertygad om att rÀtt planhyvel kommer bli ett oumbÀrligt tillskott i din vÀxande arsenal av pÄlitliga verktyg och maskiner. Vill du lÀsa mer kan du gÄ till startsidan hÀr.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.8 / 5. Röster: 17

Inga röster hittils.. Var den första som betygsÀtter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vÀnner!

Vi Àr ledsna att vi inte höll mÄttet

LÄt oss göra det bÀttre!

Vad tycker du vi kan göra bÀttre?

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *