Mutterdragare: Bäst i test 2020

mutterdragare test
4.4
(8)

Med en mutterdragare förenas starkt vridmoment med omfattande ergonomi och är en given del av varje verktygsarsenal. Med minimala underhållskrav är de i många fall ett verktyg som håller i många år.

På många sätt så tas mutterdragarna för givet. De säkerställer hög nivå av flexibilitet och dragkraft utan att bli otympliga. Oavsett om de används för däckbyten, under pågående byggprojekt eller inom industrin så säkerställer de att även de mest krävande arbetet fortlöper. Låt oss ta en närmare titt på årets bästa mutterdragare.

Vi listar de 3 bästa mutterdragarna 2020

Makita DTW1001Z

DeWalt DCF899N

HiKOKI WR36DA

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. MAKITA DTW1001Z – Bäst i test.

mutterdragare test
mutterdragare test

Pålitliga Makita har med DTW1001Z lanserat en mutterdragare som är lika tystgående och bekväm som den är kraftfull.

Vad som gör DTW1001Z unik är att den tack vare en pålitlig tystgående borstfri motor säkerställer smidig och problemfri drift även när mutterdragaren används under längre perioder. Med ett särskilt utformat handtag så är den också lätt att greppa samtidigt som vibrationsöverföringen minimeras.

Med vridmoment upp till hela 1050 Nm i förening med 1800 varv per minut så är detta en handhållen mutterdragare som klarar det mesta. Vid behov år den även att nedjustera för mer finkänslig drift. Den låga vikten säkerställer att det inte uppstår onödig påfrestning på handleden.

Fördelar:

 • Väldigt stark motor.
 • Helt underhållsfri.

Nackdelar:

 • Batteri och laddare medföljer ej.

2. DEWALT DCF899N – Mest prisvärd.

mutterdragare test
mutterdragare test

Amerikanska DeWalt ligger bakom några av de allra mest prisvärda kraftverktygen på marknaden. Mutterdragaren DCF899N är på många sätt ett typexempel på den höga nivå de håller.

Gällande mutterdragare så är det många saker som inte går att kompromissa med. Det är oerhört viktigt att de är både kraftfulla och pålitliga. DCF899N har en motor med aktiv kylning som möjliggör lång och problemfri drift. Med startkraft på upp till hela 1625 Nm så är detta ett alternativ för dig som behöver hög prestanda till överkomligt pris.

Trots den höga kraften så är den oerhört bekväm att använda. Med gummerat grepp och LED-belysning behöver man aldrig oroa sig för bristande ergonomi. Den är på många sätt ett typexempel på vad vi har kommit att förvänta oss av DeWalt.

Fördelar:

 • Unikt kraftfull motor med aktiv kylning.
 • Hög ergonomi.

Nackdelar:

 • Väger något mer än övriga alternativ.

3. BOSCH GDR – Bästa budgetvalet.

mutterdragare test
mutterdragare test

Tyska BOSCH har på senare tid ringa in segmentet för billigare man ändå kvalitativa apparater. Mutterdragaren GDR 12V-105 är ett perfekt val för dig som inte behöver råstyrka.

Vad som på många sätt är talande för GDR 12V-105 är att Bosch har valt att prioritera lång batteritid, låg vikt och hög smidighet. Därför är detta en mutterdragare som helt enkelt fungerar. Där man inte kommer åt med andra alternativ så är det här en produkt som löser problemet.

På bekostnad av motorstyrka så får man unik åtkomlighet och smidighet. Som en av marknadens minsta mutterdragare så får den utan problem plats i verktygslådan. Med ett vridmoment på 105 Nm så är den lämplig för de flesta arbeten. Om man däremot letar efter en regelrätt industrimaskin bör man leta vidare.

Fördelar:

 • Marknadens längsta drifttid.
 • Unikt smidig och praktisk.

Nackdelar:

 • Ej lika stark som dyrare alternativ.

4. MILWAUKEE M18 – Utmanare.

mutterdragare test
mutterdragare test

Amerikanska Milwaukee Electric Tool Corporation är förhållandevis nya på svenska marknaden. Deras M18 ONEFHIWF34-0X är tillräckligt kraftfull för att mäta sig med de allra dyraste alternativen.

Vad som är unikt med denna mutterdragare är att den är oerhört kompakt utan att det på något sätt drar ned på själva kraftöverföring. Med ett vridmoment på upp till hela 2034 Nm i kombination med 2400 slag i minuten så finns det få saker som M18 ONEFHIWF34-0X inte hanterar. Därför är det på många sätt en professionell maskin som maskerar sig som ett billigare alternativ.

Genom att kombinera senaste tekniken, så som slagräknare, stöldspårning och adaptiv hastighet, är det knappast en överdrift att kalla detta gör nästa generations mutterdragare. Den har helt enkelt många praktiska funktioner som ofta saknas hos de motsvarande Europeiska produkterna.

Fördelar:

 • Ett av de mer högteknologiska alternativen.
 • Väldigt stark motor.

Nackdelar:

 • Lite kortare handtag som kan bli obekvämt i längden

5. HIKOKI WR36DA – För proffset.

mutterdragare test
mutterdragare test

Som en del av välkända Hitachi har nylanserade varumärket HiKOKI gjort stort genomslag. Mutterdragaren WR36DA är en helhetslösning som fungerar oavsett väder och vind.

Är man ute efter en kraftfull apparat vars funktion inte påverkas av yttre omständigheter så är WR36DA ett givet alternativ. Denna IP-56-klassade mutterdragare är särskilt konstruerad för att vara pålitlig även under de allra mest krävande omständigheterna. Trots detta är den oerhört smidig och lättanvänd.

Detta är ett mutterdragare som på ett unikt sätt är lika väl lämpad för professionell användning som för hemmabruk. Tack vare att den kombinerar justeringsmöjligheter med lätt användning så behöver man aldrig fokusera på annat än att faktiskt få jobbet utfört. På så sätt är den ett ständigt populärt alternativ.

Fördelar:

 • IP-56-klassad för svåra väderförhållanden.
 • Utformad för långvarigt bruk.
 • Omfattande justeringsmöjligheter.

Nackdelar:

 • Något hög vikt.

Att tänka på inför ditt köp

Även om de flesta mutterdragare håller väldigt hög kvalitet finns det en del saker som man bör tänka på.

I viss utsträckning så framstår det ofta som om att samtliga mutterdragare är likvärdiga. Och när det gäller vardagsbestyr så är det ofta sant. Men det finns samtidigt oerhörda skillnader när det kommer till kraftöverföring, drifttid och vilken miljö som de är mest lämpade för. Genom att utvärdera de egna behoven och förutsättningarna kan man ofta göra ett bättre köp. Så vad ska man egentligen tänka på när man köper mutterdragare?

1.Identifiera dina behov.

Även om mutterdragare är i princip helt standardiserad vad gäller gängor och tillbehör så skiljer de sig åt när det handlar om vridmoment, antal varv och andra faktorer som påverkar verktygets kraftöverföring. Vad man behöver fråga sig är vad man egentligen planerar att använda mutterdragaren till. Kommer man fram till att man har behov på industrinivå så är det viktigt att fokusera på det mer kraftfulla segmentet. Annars kan man i många fall välja den man helt enkelt tycker verkar mest praktisk.

2.Bestäm din budget.

Det är långt i från en hemlighet att kostnaderna lätt skenar iväg när det handlar om kraftverktyg. Och mutterdragare än knappast ett undantag. Men kom ihåg att denna sorts verktyg är i många fall något man köper för att de ska hålla hela livet. Eller åtminstone under väldigt många år. Därför är det inte så överdrivet viktigt att stirra sig blind på budgeten. Man bör istället fokusera på vad man egentligen planerar att använda verktyget till.

3.Välj ett välrenommerat varumärke.

Marknaden för mutterdragare har gått från ett representeras av ett fåtal nischade tillverkade till att inkludera ett enormt antal olika varumärken. Vad som är intressant är att produkterna i de flesta fall har pålitliga komponenter, oavsett vilken tillverkare som ligger bakom. Därför är det mindre viktigt att fokusera på tillverkaren. Trots detta väljer många varumärken som de upplever vara traditionella och pålitliga.

4.Jämför marknaden.

Med ett så stort antal produkter att välja mellan så finns det få saker som är så viktigt för inköpet som att få en känsla för utbudet. Ta därför en förutsättningslös titt på de olika modellerna och undvik att ta ställning förrän du känner att du vet vad du har att välja mellan. Detta är ett givet sätt att göra ett bättre val.

5.Dags att köpa!

När du nu har funderat på dina behov, din budget, hur marknaden ser ut och vad skillnaden mellan de olika produkterna är så är du med största sannolikhet redo att göra ditt köp. Vid det här laget har du definitivt en känsla för vad du kommer att behöva mutterdragaren för, och vilken modell som bäst lever upp till dina personliga förväntningar.

Bäst i test mutterdragare

Mutterdragare är tillverkade för att hålla för tuffa tag och fortsätta fungera även vid daglig krävande drift. I vårt test har vi endast inkluderat produkter som vi anser lever upp till de högsta förväntningarna. Därför är vi övertygade om att du i slutändan kommer att göra ett bra val.

Lycka till!

Tack för att du tagit dig tiden att läsa vår genomgång av mutterdragare. Med tanke på hur omfattande marknaden har blivit så är det ofta en på gränsen till överväldigande resa att bekanta sig med samtliga modeller. Vi hoppas att vårt urval har hjälpt dig på vägen. Vill du läsa mer kan du gå till startsidan här.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.4 / 5. Röster: 8

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *