BÀst i test: Mutterdragare. Vilken Àr det bÀsta valet?

mutterdragare test
4.4
(8)

Med en mutterdragare förenas starkt vridmoment med omfattande ergonomi och Àr en given del av varje verktygsarsenal. Med minimala underhÄllskrav Àr de i mÄnga fall ett verktyg som hÄller i mÄnga Är.

PÄ mÄnga sÀtt sÄ tas mutterdragarna för givet. De sÀkerstÀller hög nivÄ av flexibilitet och dragkraft utan att bli otympliga. Oavsett om de anvÀnds för dÀckbyten, under pÄgÄende byggprojekt eller inom industrin sÄ sÀkerstÀller de att Àven de mest krÀvande arbetet fortlöper. LÄt oss ta en nÀrmare titt pÄ Ärets bÀsta mutterdragare.

Vi listar de 3 bÀsta mutterdragarna 2020

Makita DTW1001Z

DeWalt DCF899N

HiKOKI WR36DA

Vi pĂ„ byggvaror24 Ă€r 100 procent oberoende frĂ„n tillverkare, annonsörer och andra intressenter. VĂ„rat jobb Ă€r att undersöka vad som finns pĂ„ marknaden, och handplockar sjĂ€lva de maskiner som vi testar. Dock erhĂ„ller vi provision per klick som gĂ„r till sĂ€ljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det Ă€r vad som tillĂ„ter oss att fortsĂ€tta.


1. MAKITA DTW1001Z – BĂ€st i test.

mutterdragare test
mutterdragare test

PÄlitliga Makita har med DTW1001Z lanserat en mutterdragare som Àr lika tystgÄende och bekvÀm som den Àr kraftfull.

Vad som gör DTW1001Z unik Àr att den tack vare en pÄlitlig tystgÄende borstfri motor sÀkerstÀller smidig och problemfri drift Àven nÀr mutterdragaren anvÀnds under lÀngre perioder. Med ett sÀrskilt utformat handtag sÄ Àr den ocksÄ lÀtt att greppa samtidigt som vibrationsöverföringen minimeras.

Med vridmoment upp till hela 1050 Nm i förening med 1800 varv per minut sÄ Àr detta en handhÄllen mutterdragare som klarar det mesta. Vid behov Är den Àven att nedjustera för mer finkÀnslig drift. Den lÄga vikten sÀkerstÀller att det inte uppstÄr onödig pÄfrestning pÄ handleden.

Fördelar:

 • VĂ€ldigt stark motor.
 • Helt underhĂ„llsfri.

Nackdelar:

 • Batteri och laddare medföljer ej.

2. DEWALT DCF899N – Mest prisvĂ€rd.

mutterdragare test
mutterdragare test

Amerikanska DeWalt ligger bakom nÄgra av de allra mest prisvÀrda kraftverktygen pÄ marknaden. Mutterdragaren DCF899N Àr pÄ mÄnga sÀtt ett typexempel pÄ den höga nivÄ de hÄller.

GÀllande mutterdragare sÄ Àr det mÄnga saker som inte gÄr att kompromissa med. Det Àr oerhört viktigt att de Àr bÄde kraftfulla och pÄlitliga. DCF899N har en motor med aktiv kylning som möjliggör lÄng och problemfri drift. Med startkraft pÄ upp till hela 1625 Nm sÄ Àr detta ett alternativ för dig som behöver hög prestanda till överkomligt pris.

Trots den höga kraften sÄ Àr den oerhört bekvÀm att anvÀnda. Med gummerat grepp och LED-belysning behöver man aldrig oroa sig för bristande ergonomi. Den Àr pÄ mÄnga sÀtt ett typexempel pÄ vad vi har kommit att förvÀnta oss av DeWalt.

Fördelar:

 • Unikt kraftfull motor med aktiv kylning.
 • Hög ergonomi.

Nackdelar:

 • VĂ€ger nĂ„got mer Ă€n övriga alternativ.

3. BOSCH GDR – BĂ€sta budgetvalet.

mutterdragare test
mutterdragare test

Tyska BOSCH har pÄ senare tid ringa in segmentet för billigare man ÀndÄ kvalitativa apparater. Mutterdragaren GDR 12V-105 Àr ett perfekt val för dig som inte behöver rÄstyrka.

Vad som pÄ mÄnga sÀtt Àr talande för GDR 12V-105 Àr att Bosch har valt att prioritera lÄng batteritid, lÄg vikt och hög smidighet. DÀrför Àr detta en mutterdragare som helt enkelt fungerar. DÀr man inte kommer Ät med andra alternativ sÄ Àr det hÀr en produkt som löser problemet.

PÄ bekostnad av motorstyrka sÄ fÄr man unik Ätkomlighet och smidighet. Som en av marknadens minsta mutterdragare sÄ fÄr den utan problem plats i verktygslÄdan. Med ett vridmoment pÄ 105 Nm sÄ Àr den lÀmplig för de flesta arbeten. Om man dÀremot letar efter en regelrÀtt industrimaskin bör man leta vidare.

Fördelar:

 • Marknadens lĂ€ngsta drifttid.
 • Unikt smidig och praktisk.

Nackdelar:

 • Ej lika stark som dyrare alternativ.

4. MILWAUKEE M18 – Utmanare.

mutterdragare test
mutterdragare test

Amerikanska Milwaukee Electric Tool Corporation Àr förhÄllandevis nya pÄ svenska marknaden. Deras M18 ONEFHIWF34-0X Àr tillrÀckligt kraftfull för att mÀta sig med de allra dyraste alternativen.

Vad som Àr unikt med denna mutterdragare Àr att den Àr oerhört kompakt utan att det pÄ nÄgot sÀtt drar ned pÄ sjÀlva kraftöverföring. Med ett vridmoment pÄ upp till hela 2034 Nm i kombination med 2400 slag i minuten sÄ finns det fÄ saker som M18 ONEFHIWF34-0X inte hanterar. DÀrför Àr det pÄ mÄnga sÀtt en professionell maskin som maskerar sig som ett billigare alternativ.

Genom att kombinera senaste tekniken, sÄ som slagrÀknare, stöldspÄrning och adaptiv hastighet, Àr det knappast en överdrift att kalla detta gör nÀsta generations mutterdragare. Den har helt enkelt mÄnga praktiska funktioner som ofta saknas hos de motsvarande Europeiska produkterna.

Fördelar:

 • Ett av de mer högteknologiska alternativen.
 • VĂ€ldigt stark motor.

Nackdelar:

 • Lite kortare handtag som kan bli obekvĂ€mt i lĂ€ngden

5. HIKOKI WR36DA – För proffset.

mutterdragare test
mutterdragare test

Som en del av vÀlkÀnda Hitachi har nylanserade varumÀrket HiKOKI gjort stort genomslag. Mutterdragaren WR36DA Àr en helhetslösning som fungerar oavsett vÀder och vind.

Är man ute efter en kraftfull apparat vars funktion inte pĂ„verkas av yttre omstĂ€ndigheter sĂ„ Ă€r WR36DA ett givet alternativ. Denna IP-56-klassade mutterdragare Ă€r sĂ€rskilt konstruerad för att vara pĂ„litlig Ă€ven under de allra mest krĂ€vande omstĂ€ndigheterna. Trots detta Ă€r den oerhört smidig och lĂ€ttanvĂ€nd.

Detta Àr ett mutterdragare som pÄ ett unikt sÀtt Àr lika vÀl lÀmpad för professionell anvÀndning som för hemmabruk. Tack vare att den kombinerar justeringsmöjligheter med lÀtt anvÀndning sÄ behöver man aldrig fokusera pÄ annat Àn att faktiskt fÄ jobbet utfört. PÄ sÄ sÀtt Àr den ett stÀndigt populÀrt alternativ.

Fördelar:

 • IP-56-klassad för svĂ„ra vĂ€derförhĂ„llanden.
 • Utformad för lĂ„ngvarigt bruk.
 • Omfattande justeringsmöjligheter.

Nackdelar:

 • NĂ„got hög vikt.

Att tÀnka pÄ inför ditt köp

Även om de flesta mutterdragare hĂ„ller vĂ€ldigt hög kvalitet finns det en del saker som man bör tĂ€nka pĂ„.

I viss utstrÀckning sÄ framstÄr det ofta som om att samtliga mutterdragare Àr likvÀrdiga. Och nÀr det gÀller vardagsbestyr sÄ Àr det ofta sant. Men det finns samtidigt oerhörda skillnader nÀr det kommer till kraftöverföring, drifttid och vilken miljö som de Àr mest lÀmpade för. Genom att utvÀrdera de egna behoven och förutsÀttningarna kan man ofta göra ett bÀttre köp. SÄ vad ska man egentligen tÀnka pÄ nÀr man köper mutterdragare?

1.Identifiera dina behov.

Även om mutterdragare Ă€r i princip helt standardiserad vad gĂ€ller gĂ€ngor och tillbehör sĂ„ skiljer de sig Ă„t nĂ€r det handlar om vridmoment, antal varv och andra faktorer som pĂ„verkar verktygets kraftöverföring. Vad man behöver frĂ„ga sig Ă€r vad man egentligen planerar att anvĂ€nda mutterdragaren till. Kommer man fram till att man har behov pĂ„ industrinivĂ„ sĂ„ Ă€r det viktigt att fokusera pĂ„ det mer kraftfulla segmentet. Annars kan man i mĂ„nga fall vĂ€lja den man helt enkelt tycker verkar mest praktisk.

2.BestÀm din budget.

Det Àr lÄngt i frÄn en hemlighet att kostnaderna lÀtt skenar ivÀg nÀr det handlar om kraftverktyg. Och mutterdragare Àn knappast ett undantag. Men kom ihÄg att denna sorts verktyg Àr i mÄnga fall nÄgot man köper för att de ska hÄlla hela livet. Eller Ätminstone under vÀldigt mÄnga Är. DÀrför Àr det inte sÄ överdrivet viktigt att stirra sig blind pÄ budgeten. Man bör istÀllet fokusera pÄ vad man egentligen planerar att anvÀnda verktyget till.

3.VÀlj ett vÀlrenommerat varumÀrke.

Marknaden för mutterdragare har gÄtt frÄn ett representeras av ett fÄtal nischade tillverkade till att inkludera ett enormt antal olika varumÀrken. Vad som Àr intressant Àr att produkterna i de flesta fall har pÄlitliga komponenter, oavsett vilken tillverkare som ligger bakom. DÀrför Àr det mindre viktigt att fokusera pÄ tillverkaren. Trots detta vÀljer mÄnga varumÀrken som de upplever vara traditionella och pÄlitliga.

4.JÀmför marknaden.

Med ett sÄ stort antal produkter att vÀlja mellan sÄ finns det fÄ saker som Àr sÄ viktigt för inköpet som att fÄ en kÀnsla för utbudet. Ta dÀrför en förutsÀttningslös titt pÄ de olika modellerna och undvik att ta stÀllning förrÀn du kÀnner att du vet vad du har att vÀlja mellan. Detta Àr ett givet sÀtt att göra ett bÀttre val.

5.Dags att köpa!

NÀr du nu har funderat pÄ dina behov, din budget, hur marknaden ser ut och vad skillnaden mellan de olika produkterna Àr sÄ Àr du med största sannolikhet redo att göra ditt köp. Vid det hÀr laget har du definitivt en kÀnsla för vad du kommer att behöva mutterdragaren för, och vilken modell som bÀst lever upp till dina personliga förvÀntningar.

BĂ€st i test mutterdragare

Mutterdragare Àr tillverkade för att hÄlla för tuffa tag och fortsÀtta fungera Àven vid daglig krÀvande drift. I vÄrt test har vi endast inkluderat produkter som vi anser lever upp till de högsta förvÀntningarna. DÀrför Àr vi övertygade om att du i slutÀndan kommer att göra ett bra val.

Lycka till!

Tack för att du tagit dig tiden att lÀsa vÄr genomgÄng av mutterdragare. Med tanke pÄ hur omfattande marknaden har blivit sÄ Àr det ofta en pÄ grÀnsen till övervÀldigande resa att bekanta sig med samtliga modeller. Vi hoppas att vÄrt urval har hjÀlpt dig pÄ vÀgen. Vill du lÀsa mer kan du gÄ till startsidan hÀr.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.4 / 5. Röster: 8

Inga röster hittils.. Var den första som betygsÀtter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vÀnner!

Vi Àr ledsna att vi inte höll mÄttet

LÄt oss göra det bÀttre!

Vad tycker du vi kan göra bÀttre?

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *