En guide till olika typer av belysning

olika typer av belysning
4.7
(3)

Det här inlägget är i sammarbete med Lampan.se

Att välja rätt belysning för ditt hem kan vara komplicerat. Det finns starka lampor och svaga lampor, hängande lampor och vägglampor, ljuskronor och LED-lampor; det finns så många lampor! Och om du har varit i en belysningsbutik förstår du exakt vad vi menar.

Mycket tid och ansträngning krävs för att hitta de perfekta lamporna som passar dig och ditt utrymme. Till exempel måste du se till att du har valt lampor med ett verkligt funktionellt syfte, med rätt mängd belysning och med ett stilistiskt inslag som bidrar till rummets estetik. Du kan inte sätta en modern taklampa i ett rum fullt av antika möbler, det matchar bara inte!

Om du vill lära dig lite mer om de belysningsalternativ du har och hur du väljer rätt belysning för varje rum i ditt hem, har du kommit till rätt ställe. Låt oss komma igång, det finns mycket att förklara!

Det finns fem typer av belysning …

Allmänbelysning

Allmänbelysning sprider ett mjukt och klart ljus över hela rummet. Oftast är det en taklampa, plafond eller lysrörsarmatur. Ett bra lumenspann för allmänbelysning är 400-470 lumen.

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning är till för att underlätta i dina dagliga sysslor, hemma eller på jobbet. Det gör att du ser bättre oavsett vad du gör eller när på dygnet du gör det. Det kan exempelvis vara en skrivbordslampa när du skriver eller en golvlampa när du läser. Funktionsbelysning lyser upp ett begränsat område med ett riktat ljus. Här kan du med fördel välja en ljuskälla med 806-1520 lumen.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning är till för att ge ett mjukt ljus som ger en inbjudande känsla i rummet. Ett bra sätt att skapa stämningsbelysning är genom att placera mindre lampor runt om i rummet. Små lampor fungerar utmärkt på hallbord eller i fönster. Har du en lampa med ett behagligt sken placerad på tv-bänken blir inte skenet lika starkt från tv:n och dina ögon blir då heller inte lika ansträngda. Använd gärna en ljuskälla mellan 100-360 lumen.

Diffust ljus

Lampor som har skärmar av tyg eller papper ger ofta ett diffust ljus. Ljuset släpps igenom skärmarna och sprider sig mjukt i rummet och skapar inga tydliga skuggor.

Riktat ljus

Riktat ljus får du av lampor som har en skärm som inte släpper igenom ljus utan riktar allt ljus åt ett håll. Ljuset blir koncentrerat och ger skarpa kontraster mellan ljus och skugga. Om du har en sänglampa kan du med fördel placera den i mitten av sängen och rikta ljuset utåt. På så vis störs inte den som sover bredvid av skenet från lampan. Ofta kommer du att upptäcka att varje rum har minst två olika typer av belysning, men det finns tillfällen då ett rum har alla tre. Kolla in vad varje typ av ljus gör nedan.

Det finns också belysningskategorier.

Nu när du känner till detaljerna om vilka typer av belysning du kan välja mellan, måste du lära dig om vilka belysningsalternativ du har. Låt oss kolla in dem.

Vägglampor

Vägglampor monteras alltid direkt på väggen. De kan vara fastkopplade i väggen eller en sladd kan hängas ner för att anslutas. Vanligtvis köps vägglampor parvis, vardera på vardera sidan om en spegel eller en öppen spis. Svängarmslampor är å andra sidan vanligtvis monterade av sig själva som ett accentljus, vilket uppmärksammar ett konstverk eller en bokhylla.

Taklampor

Plafonder är vanligtvis rotade i taket, där de lyser upp rummet. Med andra ord tar de inte bort från rummet; det mesta de kommer att hänga bort från taket är ungefär sex till tolv tum.

Spotlights

Spotlights är utmärkta alternativ för att ge direkt belysning till olika objekt inom rummet. Och kan vara ett perfekt komplement till övrig belysning.

Ljuskronor

Ljuskronor kan kallas ett stort belysningssystem, eftersom det avger mer än en ljuskälla åt gången. Dessa lampor hängs alltid från taket och de kan vara funktionella eller dekorativa beroende på var du placerar dem i huset.

Bordsampor

Du har antagligen redan en golvlampa eller en bordslampa i ditt hem, men om du inte gör det är det ett annat alternativ att lägga till dina val. Lampor lyser inte upp ett helt rum, vilket gör dem till en perfekt kandidat för en arbetslampa. Dessutom är att de är lätta att flytta runt i rummet och att de är ganska billiga.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om olika typer av belysning Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *